Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Festivalului Internaţional de Literatură „La Vest de Est / La Est de Vest”

La Timişoara va avea loc cea de a V-a ediţie a Festivalului Internaţional de Literatură „La Vest de Est / La Est de Vest” ce se va desfăşura în perioada 25-28 octombrie, în Sala Barocă a Muzeului de Artă Timiș, unde 15 scriitori, își vor da întâlnire cu cititorii timișoreni: lecturi publice, dezbateri și dialog cu publicul.

Organizatorii festivalului vor împărtăşi, anul acesta, faţă de alţi ani, alături de  timişoreni şi bucuria la aflarea veştii că Timişoara a fost desemnată Capitala Europeană a Culturii în anul 2021.

Cea de-a V-a  ediţie FILTM vine cu o serie de noutăţi pentru a atrage şi mai mult publicul, cum ar fi : parteneriatul cu Université de Paris – Sorbonne (Paris IV) – anume, cu centrul Cultures et sociétés d’Europe orientale, balkanique et médiane – EUR’ORBEM, realizat cu ajutorul Universității de Vest, dar şi întâlnirile cu câţiva dintre cei mai cunoscuţi scriitori de literatură pentru copii şi tineret de la noi: Ioana Nicolae, Adina Popescu şi Florin Bican îşi dau întâlnire anul acesta cu tinerii cititori din Timişoara.

Președintele Festivalului Internațional de Literatură de la Timișoara, va fi scriitorul Robert Şerban care a declarat în câteva cuvinte: „Timișoara este într-un moment extraordinar al ei: a fost desemnată Capitală Culturală Europeană a anului 2021. După decembrie 1989, este, din punctul meu de vedere, cel mai important eveniment din istoria recentă a orașului. Consecințele câștigării competiției sunt, neîndoielnic, pozitive, și nu doar pe plan cultural, iar această zonă își va accelera ascensiunea. Festivalul Internațional de Literatură de la Timișoara a fost, prin cele patru ediții ale sale, parte a proiectului pentru Capitală Culturală Europeană. Nume de top ale literaturii europene și românești au fost prezente și active în orașul de pe malurile Begăi, începând din 2012, când a avut loc prima ediție a FILTM. Comunitatea locală a reacționat extraordinar de-a lungul celor patru ani, prin implicare și participare numeroasă la activitățile din cadrul festivalului. Cea de-a cincea ediție a FILTM se va desfășura, iată, sub semnul victoriei Timișoarei. E o victorie și pentru cei care organizăm FILTM fiindcă am reușit, și de data aceasta, să invităm nume sonore ale literaturii de la noi și de peste granițe. Este o victorie și pentru pasionații de literatură, întrucât timp de patru zile, între 25 și 28 octombrie, vor avea alături prozatori, poeți, eseiști, critici literari de primă mână, care vor citi din cărțile lor recente sau viitoare, care vor discuta despre scris, care vor dialoga cu cititorii. Va fi o ediție în care vom împărtăși unii cu alții, ca niciodată până acum, bucuria de fi înăuntrul culturii. Vă așteptăm la FILTM, în viitoarea capitală culturală a Europei, Timișoara!”.
Invitaţii celei de a V-a ediţii vor fi scriitori de prim rang: Mircea Cărtărescu, Jacques Le Rider, Clara Usón, Zaza Burciuladze, Ludmila Ulițkaia, Marius Chivu, Delimir Rešicki, Nikola Madzirov, Ioana Nicolaie, Ruxandra Cesereanu, Adrian Bodnaru, Borco Ilin, Adina Popescu, Vasile Ernu și Florin Bican.

Stejărel Ionescu

Distribuie acest articol Oficial Media
Share