Cu ocazia Centenarului Giacomo Puccini, de la a cărui trecere în eternitate se omagiază 100 de ani, Institutul Italian de Cultură, alături de ARTEXIM, organizează la Ateneul Român luni, 13 mai 2024, ora 19:00, GALA PUCCINI.
Eveniment de referință pentru Anul Puccini, concertul va fi susținut de către Orchestra Camerata Regală, sub bagheta Maestrului Tito Ceccherini (Italia), cu participarea extraordinară a sopranei Cellia Costea (România), și a tenorului Leonardo Caimi (Italia).
Orchestra Camerata Regală, condusă de dirijorul italian Tito Ceccherini, va aduce în atenția publicului atât arii și duete celebre din cele mai iubite opere pucciniene, în interpretarea renumitei sopranei Cellia Costea și a remarcabilului tenor italian Leonardo Caimi, dar și lucrări din creația simfonică și vocal-simfonică a lui Puccini, cu participarea Corului de cameră “Preludiu-Voicu Enăchescu”, programul fiind astfel structurat încât să cuprindă toată complexitatea compozitorului italian.
Soliștii vor impresiona auditoriul cu arii și duete din binecunoscutele opere Manon Lescaut, Tosca, Madama Butterfly, Turandot, Camerata Regală va interpreta în premieră în România Preludiul simfonic,iar măiestria Corului de cameră “Preludiu-Voicu Enăchescu” se va evidenția în fragmente din lucrarea vocal-simfonică Messa di Gloria.
Camerata Regală s-a născut din pasiunea fără limite a unui grup de tineri muzicieni care și-au dorit să contribuie la dezvoltarea și promovarea muzicii culte din România. În scurt timp de la înființare, proiectul a devenit un nume de referință în domeniu, iar în prezent întâlnim Camerata Regală tot mai des atât pe scenele românești, unde desfășoară proiecte inedite, precum Mari Soliști, Mari Dirijori, Camerata Regală și Micii Muzicieni, Stagiunea Regală de la Ateneul Român, cât și pe scenele internaționale: Elveția, Italia, Spania, Rusia, Albania, Polonia, Germania, Belgia, unde participă la numeroase festivaluri de mare anvergură. De asemenea, orchestra este o prezență constantă în Festivalul Internațional George Enescu. Numele Camerata Regală nu este întâmplător, orchestra dobândind în anul 2009 Înaltul Patronaj al Alteței Sale Regale Principele Radu al României.
Tito Ceccherini este unul dintre cei mai culți și profunzi dirijori din generația sa, apreciat pentru claritatea interpretărilor sale și pentru versatilitatea pronunțată a abordării repertoriului. Dirijor aclamat al repertoriului modern, a explorat opera clasicilor secolului al XX-lea: de la Bartók, Debussy și Ravel, la Schönberg, Webern, Ligeti. Repertoriul său operistic, care evidențiază pasiunea sa pentru muzica secolului XX, demonstrează de asemenea o cunoaștere profundă a melodramei, acordând o atenție specială belcanto-ului și demonstrând astfel abilitatea de a îmbina stilul creațiilor cu sensibilitatea modernă. Înregistrările discografice ale lui Tito Ceccherini, realizate pentru Sony, Kairos, Col legno, Stradivarius etc., au fost decorate cu premii precum Choc – Le Monde de la Musique, Diapason d’Or și MIDEM Classical Awards.
Soprana Cellia Costea este una dintre cele mai apreciate voci românești din lumea lirică internațională. Glasul special și jocul actoricesc convingător au impus-o în atenția marilor teatre de operă, unde a jucat în producții valoroase ale unora dintre cele mai cunoscute titluri din repertoriul de gen.
Născută într-o familie de muzicieni, Cellia Costea a urmat cursurile Liceului de Muzică din Piatra-Neamț (orașul său natal) și apoi pe cele ale Universității Naționale de Muzică din București, perfecționându-se și în cadrul diverselor masterclass-uri susținute de personalități ale artei lirice românești și internaționale.
Aparițiile sale la Deutsche Oper Berlin, Covent Garden Londra, Gran Teatre del Liceu Barcelona în titluri precum “Nunta lui Figaro” de W. A. Mozart, “Norma” de V. Bellini, “Adriana Lecouvreur” de F. Cilea, “Otello” și “Aida” de G. Verdi, “La Bohème”, “Tosca”, “Manon Lescaut”, “Madama Butterfly” de G. Puccini au impresionat auditoriul de fiecare dată.
Din 2012, Cellia Costea este solistă la Opera Națională din Atena, Grecia, și tot în același an primește din partea Uniunii Criticilor de Teatru și Muzică din Grecia, Marele Premiu pentru cel mai bun artist al anului.
Tenorul Leonardo Caimi este celebru pentru frumusețea catifelată a tonului și pentru muzicalitatea elegantă, precum și pentru excelența sa în actorie. El s-a afirmat ca unul dintre cei mai aclamați tenori ai generației sale, cântând în teatre și festivaluri prestigioase precum Royal Opera House Covent Garden, Teatro alla Scala din Milano, Teatro Real din Madrid, Opera de Stat Bavareză din München, Teatro Colón din Buenos Aires, Deutsche Oper din Berlin și Festivalul de la Salzburg, printre altele.
În acest an, Leonardo Caimi a fost aclamat pe scena The Royal Opera House din Londra, în rolul Rodolfo din “La Bohème”, motiv pentru care se va întoarce în toamna aceluiași an pentru deschiderea stagiunii, cu Les contes d’Hoffmann în rolul principal.
De-a lungul timpului, LeonardoCaimi a interpretat personaje principale în opere precum “Don Carlo”, “Carmen”, “Turandot”, “Madama Butterfly”, “La Bohème”, “Cavalleria Rusticana”, “Tosca”, “Aida”, “Adriana Lecouvreur”, “Bal mascat”, la Deutsche Oper din Berlin, Oper Leipzig, Festivalul Puccini din Torre del Lago; Opera din Seul, La Monnaie din Bruxelles, Teatro Colón din Buenos Aires, Teatro Monumental din Madrid, Teatro Real din Madrid, Teatro San Carlo din Napoli, Maggio Musicale Fiorentino etc.
Corul de Cameră “Preludiu” a fost fondat de Voicu Enăchescu în 1972, acesta devenind unul dintre cele mai apreciate grupuri muzicale din România, dar şi din străinătate. Din 2023, corul a preluat și numele fondatorului său pentru a-i cinsti memoria.
În cei peste 50 de ani de activitate, Corul de cameră “Preludiu – Voicu Enăchescu” a realizat peste 350 de înregistrări radio şi TV. De la apariţia sa, corul a prezentat mai mult de 2.500 de concerte pe marile scene din România şi din străinătate, în cursul celor peste 90 de turnee efectuate în 30 de ţări din Europa, America şi Asia, fiind laureat al multor festivaluri internaţionale (Pardubice, Nitra, Barcelona, Celje). În 1995, Corul de cameră „Preludiu” şi dirijorul Voicu Enăchescu au primit, cu ocazia ediţiei a XIII-a a Festivalului Internaţional George Enescu „Premiul pentru excepţionalul program prezentat”, distincţie acordată de Uniunea Interpreţilor, Coregrafilor şi Criticilor Muzicali din România.
GALA PUCCINI face parte din seria de manifestări dedicate Centenarului Puccini, un eveniment organizat de către Institutul Italian de Cultură și ARTEXIM, desfășurat sub Patronajul Ambasadei Republicii Italiene în România în parteneriat cu Centrul Naţional de Artă Tinerimea română și Filarmonica “George Enescu”, care va găzdui evenimentul.
Coproducători: Radio România Muzical și TVR Cultural
Partener de mobilitate: Blue
Partener: Tudor. Personal Tailor
Biletele pentru acest eveniment s-au pus în vânzare pe site-ul Eventim.ro, și se pot achiziționa accesând următorul link: https://www.eventim.ro/ro/bilete/concert-camerata-regala-gala-puccini-bucuresti-ateneul-roman-638929/event.html
DACA TI-A PLĂCUT URMĂREȘTE PAGINA NOASTRA!!
EXCLUSIVE BREAKING NEWS
Agenția Națională împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Ploiești transmite un mesaj important
Guvernul slovac anchetează oamenii de știință și vaccinurile covid: „Șarlatani și escroci”
Cereri de sesizare penală depuse împotriva lui Fauci și a unor oficiali de top în șapte state
Fosta ministră a Apelor, Doina Pană: Situația despre care vorbește Victor Ponta nu a existat
Victor Ponta acuzat de înaltă trădare. Marcel Ciolacu îi cere să se retragă din cursa pentru prezidențiale
Jurnalistul Ion Cristoiu a fost suspendat de pe TikTok. ”Libertatea de exprimare nu mai este una din valorile Europei
LIFE STYLE
Constanța devine, pe 17 mai, locul unde familiile aleargă împreună pentru o cauză nobilă
Deputat Aurelian Cotinescu: Construcția unei lumi mai bune începe cu gesturi simple, făcute împreună
TOP 6 domenii în care merită să investești în 2025
Ce ne aduce Luna plină din Balanță, 13 aprilie 2025
Sfaturi pentru o minte sănătoasă
SPIRITUALITATE
SFÂNTA LUMINĂ IESE DIN MORMÂNT în SÂMBĂTA MARE
Trezirea Conștiinței este un proces distructiv și nu este pentru toată lumea
O dată la jumătate de secol ni se arată destinul ca să putem străluci
Consumerismul este principalul obicei prost al omului. “Toate bolile încep în intestine”
Te ajutam sa faci bagajul!
SANATATE
Beneficiile spirulinei pentru un stil de viață sănătos
O nouă activitate în cadrul CAMPANIEI VIAȚĂ PENTRU MAREA FAMILIE DE PACIENȚI A AVUT LOC LA LUPENI
Cele mai multe cazuri de rujeolă au fost înregistrate în România
Cereri de sesizare penală depuse împotriva lui Fauci și a unor oficiali de top în șapte state
Cum putem supraviețui ani întregi dacă vom consuma doar curmale și apă
Cele mai frecvente greșeli în demachierea pielii sensibile și cum să le eviți
URMARITI OFICIAL MEDIA PE CANALELE NOASTRE
AUTORII OFICIAL MEDIA
De ce ne sperie o VIATA NOUA? - Oana Grigore
Ce mai poti citi
Incendiu la o casă din Viforâta. Pompierii au găsit o persoană decedată
Accident grav pe DJ 711 în localitatea Pitaru. Un bărbat și-a pierdut viața după ce a intrat cu mașina într-un copac
Seri de duminică cu parfum de vinil la Deva