Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Haos la Facebook! Șase ore de blocaj la nivel global au paralizat social media

Aplicațiile Facebook, Messenger, Instagram și WhatsApp au încetat să funcționeze luni, în jurul orei 18:30. Au fost afectați utilizatori din întreaga lume, inclusiv din România, potrivit paginii downdetector.com. În jurul orei 1:00, aplicațiile au putut fi folosite de utilizatori, după aproape 6 ore în care au fost nefuncționale în întreaga lumea.

UPDATE ora 1:00. Aplicațiile deținute de compania Facebook și-au revenit la aproape șase ore de când au picat la nivel global. Potrivit Reuters, în jurul orel 00:45, unii dintre utilizatorii Facebook au putut să refolosească aplicația. Ulterior, toate cele patru aplicații au devenit funcționale după șase ore de când au fost raportate primele probleme.

UPDATE ora 23:50. La mai bine de cinci ore de la momentul în care Facebook, Instagram și WhatsApp au căzut, experții în probleme de securitate încă încearcă să identifice problema. Doi membri ai echipei de securitate informatică au vorbit sub condiția anonimatului pentru The New York Times și au spus că un atac cibernetic este o variantă puțin probabilă, deoarece nu ar fi afectat atât de multe aplicații simultan.

UPDATE ora 23:35. Un jurnalist de la agenția Associated Press susține că „o sursă” din cadrul Facebook i-a spus că la sediul companiei domnește haosul pentru că au căzut și canalele de comunicare internă, relatează Hotnews. „Sursă de la Facebook: «Este haos aici, toate sistemele interne sunt căzute»”, a scris Philip Crowther pe Twitter, apoi a adăugat că, potrivit informațiilor sale, angajații Facebook comunică între ei prin mesaje de tip text și prin Outlook mail.

UPDATE ora 22:45. Este cea mai lungă perioadă în care serviciilor Facebook nu au funcționat din 2008 și până în prezent. Atunci, Facebook avea doar 80 de milioane de utilizatori și a fost căzut o zi din cauza unei probleme interne. Acum, WhatsApp, Facebook, Messenger și Instagram au zilnic în medie 2.7 miliarde de utilizatori, potrivit Bloomberg. ADVERTISEMENT SCROLL DOWN TO CONTINUE UPDATE ora 22:00. Experții în securitate care urmăresc situația au spus că întreruperea ar fi putut fi declanșată de o eroare de configurare, care ar putea fi rezultatul unei greșeli interne, deși teoretic ar fi posibilă și o sabotare de către o persoană din interior. Un atac al hackerilor din exterior este creditată cu șanse reduse. Un atac de tip DoS care să copleșească unul dintre cele mai mari site-uri din lume ar necesita o coordonare fără precedent din partea unor hackeri sau rețele infracționale din întreaga lume sau o tehnică neutilizată până acum.

UPDATE ora 20:45. Acțiunile Facebook au picat pe Wall Street cu 5,5% în urma problemelor și se apropie de cel mai slab nivel din 2021, relatează Reuters. ADVERTISEMENT SCROLL DOWN TO CONTINUE Compania Facebook a mai avut anul acesta astfel de probleme la nivel global cu aplicațiile pe care le operează în martie și în iulie. Compania tinde adesea să nu fie transparentă cu privire la cauza acestor probleme și nu explică ce anume le-a cauzat, nici măcar după ce sunt rezolvate. În 2019 de exemplu, Facebook a suferit cea mai mare cădere a sa de ani de zile și a anunțat doar că aceasta „a fost cauzată de o problemă” în timpul „unor operațiuni de mentenanță de rutină”.

UPDATE ora 20:00. Potrivit Business Insider, DownDetector a primit în Statele Unite mai mult de 86.000 de reclamații privind pana suferită de Facebook. În România, numărul reclamațiilor pe Downdetector era de aproape 5.000, apogeul fiind atins în jurul orei 19:00. Zeci de mii de utilizatori de Internet din România, Statele Unite, Mexic, Franţa, Norvegia, Grecia şi alte ţări au raportat că nu au putut accesa serviciile Facebook şi Instagram. ADVERTISEMENT SCROLL DOWN TO CONTINUE Toate cele patru aplicații au apelat la platforma Twitter pentru a informa utilizatorilor privind problemele apărute, fără a preciza un timp estimat de remediere. „Suntem conștienți că unii oameni au probleme în a accesa aplicațiile și produsele noastre. Lucrăm la remedierea lucrurilor cât de rapid posibil și ne cerem scuze pentru inconvenient”, a transmis compania Facebook într-un mesaj pe Twitter. „Instagram și prietenii au parte de niște probleme acum și s-ar putea să aveți probleme în utilizarea lor. Aveți răbdare cu noi, ne ocupăm de ele!”, a postat și Instagram, tot pe Twitter. „Suntem conștienți că unii oameni se confruntă cu probleme folosind WhatsApp în acest moment. Lucrăm la remedierea lor și vom publica o actualizare aici cât de curând posibil. Mulțumim pentru răbdare!”, a fost mesajul WhatsApp.

„Mercur retrograd a scos ce-i mai bun din noi. Lucrăm la rezolvarea problemei cât de curând posibil și ne cerem scuze pentru inconvenient”, a fost mesajul transmis de Messenger.

Problemele au fost semnalate în România și privind folosirea internetului oferit prin date mobile de companiile de telefonie. Pe fondul supraîncărcării traficului de internet, generat de încercarea de conectare la aplicațiile care au picat, paginile sunt încărcate cu dificultate. Compania nu a comunicat până în prezent cauzele care au dus la ultimele probleme, nici un timp estimativ pentru remedierea problemelor.

„Ne pare rău, ceva nu funcționează bine. Lucrăm la asta și o vom rezolva cât mai curând posibil”, a transmis Facebook într-un mesaj pe site-ul companiei.

Pe toate cele trei platforme, principalele probleme înregistrate sunt legate de reîmprospătarea și încărcarea site-urilor. Pe Instagram apare mesajul: „Nu s-a putut reîmprospăta feedul”, potrivit The Herald. Între timp, un utilizator Downdetector a postat că „Facebook și WhatsApp au picat”, în timp ce altul a spus „nici măcar nu pot accesa site-ul Facebook”.

Pe cele două aplicații de mesagerie deținute de compania Facebook, Messenger și WhatsApp, mesajele nu pot fi trimise. „Serverele Facebook și Instagram au picat!! Site-ul web nu poate fi accesat”, a avertizat un utilizator, pe Twitter. Noile probleme vin după ce și vineri, 1 octombrie, numeroși utilizatori au raportat probleme cu folosirea rețelei de socializare, inclusiv în România.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share