Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Importurile de produse  second-hand sunt de fapt un import mascat de deşeuri

”Împorturile de haine second-hand se pare că s-a transformat în ultimii ani într-un import mascat de deşeuri textile, dezvoltându-se chiar există reţele infracţionale ce pun presiune asupra frontierei cu privire la acest tip de importuri” spunea anul trecut,  ministrul Mediului, Mircea Fechet.

O echipă de inspectori au descins în Valea Jiului în control, la mai multe depozite second hand din zonă.

Cei care dețin firma care a fost controlată, au transmis prin intermediului avocatului firmei, că toată acțiunea este un abuz, mai ales că, pe fir au intrat cum și cei de la Poliție, careau întocmit  dosar penal sub aspectul comiterii infracțiunii de colectarea, transportul sau valorificarea de deşeuri.

“La data de 14 februarie 2024, Poliția Municipiului Lupeni a fost sesizată de un reprezentant al A.N.P.C. București cu privire la faptul că se află la un depozit second-hand din Lupeni, unde a fost depistat un transport neconform de deșeuri și haine.

La fața locului s-au deplasat polițiști din cadrul Biroului de Investigare a Criminalității Economice Petroșani, care, împreună cu reprezentanți ai A.N.P.C., O.P.C. Hunedoara și Gorj, Garda de Mediu Hunedoara, au efectuat verificări la punctul de lucru din Lupeni al societății comerciale și la sediul social al societății din orașul Uricani.

 În urma verificărilor efectuate, reprezentanții A.N.P.C. au dispus sigilarea și lăsarea în custodie a aproximativ 1.700 de tone de articole uzate de diferite sortimente (textile, jucării, încălțăminte etc.), importate din afara României ca și „deșeuri”.

Articolele se aflau în două depozite și urmau să fie puse în vânzare, în magazine de profil. În cauză, polițiștii au întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracțiunii de colectarea, transportul sau valorificarea de deşeuri, inclusiv controlul acestor operaţiuni şi întreţinerea ulterioară a spaţiilor de eliminare, inclusiv acţiunile întreprinse de comercianţi sau brokeri în procesul de gestionare a deşeurilor, cu încălcarea dispoziţiilor legale în domeniu”, a transmis  Bogdan Nițu, purtător de cuvânt al IPJ Hunedoara.

Conform noii ordonanțe se va mai putea permite introducerea în România a produselor de îmbrăcăminte purtată sau uzată sau a articolelor textile purtate sau uzate și a articolelor de încălțăminte purtată sau uzată în scopul comercializării și distribuirii gratuite numai dacă acestea au fost sortate pe categorii, culori, compoziție și supuse operaţiunilor de curăţare, dezinfecţie şi dezinsecţie specifice fiecărei categorii, efectuate de persoane juridice autorizate, specializate în domeniu, înainte de a fi introduse pe teritoriul României şi sunt însoţite de un document, distinct pentru fiecare lot, pe categorii și unități de articole sub formă de inventar, care certifică efectuarea individuală a operaţiunilor anterior menţionate.

Atestarea operaţiunilor va fi făcută prin atașarea la fiecare produs privit individual a unui ecuson sau etichetă în limba română care să ateste efectuarea operațiunii de curățare, dezinfecție și dezinsecție.

 Documentele trebuie să conţină: denumirea, adresa sediului şi codul de înregistrare al persoanei juridice autorizate care a efectuat operaţiunile de curăţare, dezinfecţie, dezinsecţie, spălare, călcare, reparare, recondiționare; tipul operaţiunilor şi data efectuării acestora; denumirea comercială a produselor biocide utilizate la operaţiunile; precizarea faptului că utilizarea substanței nu va produce efecte nocive asupra sănătății populației.

Se  va interzice comercializarea pe teritoriul României a articolelor de îmbrăcăminte purtată sau uzată, articolele textile purtate sau uzate care nu au atașată pe produs eticheta cu „compoziția fibroasă“.

Modificările ce vor surveni în momentul aderării României în zona Schengen,  vor genera schimbări de abordare pentru granițele intracomunitare, atât din parte Poliției de Frontieră și Agenției Naționale de Administrare Fiscală, care ăși desfășoară activitățile în punctele de trecere a frontierei și care au responsabilități clarea, prevăzute în legilen baza cărora funcționează, cât și pentru punctele special desemnate pentru control deșeuri și bunuri second hand, unde își desfășoară activitatea și comisari ai Gărzii Naționale de Mediu.

Controale se vor derula în trafic, împreună cu Poliția Rutieră sau Jandarmeria, verificându-se existența înregistrărilor tranzacțiilor în Registrul ROAFM, concordanța între acte și încurcături, precum și trasabilitarea reală.

Fenomenul de introducere în România a deșeurilor diverse, disimulate în mai multe vategorii de așa zise bunuri second hand, pe câteva fluxuri cunoscute de intrare, în special prin granițele de vest, dar și prin portul Constanța, proliferează.

Ținând cont de faptul că totuși extrem de puține dintre aceste obiecte îndeplinesc criteriile minime de calitate pentru a fi clasificate ca bunuri folosite, provenite din afara României și nu deșeuri, problema devine din ce în ce, mai acută.

Conform statisticilor de la Ministerul Mediului,  până la finele lunii noiembrie 2023 au fost făcute verificări în punctele de trecere de frontieră pentru :

-3368 transporturi ce au tranzitat prin România;

– un transport cu deșeuri destinate exportului;

-660 de transporturi cu produse second hand acceptate pe teritoriul României ce au avut ca destinație ong-uri și fundații;

-68 de transporturi cu mărfuri second hand response deoarece nu îndeplineau condițiile de intrare pe teritoriul României;

– 222 de transporturi cu deșeri response în punctele de trecere a frontierei, ce aveau ca destinație instalațiid e valorificare pe teritoriul României;

-10 transporturi  cu deșeuri response în punctele de trecere  a frontierei, destinate exportului.

Statele de proveniență ale deșeurilor asupra cărora s-a dispus interzicerea intrării sunt majoritare din spațiul Schengen, dar și din Țările Nordice, Elveția, Serbia, Ucraina, Moldova, Serbia, etc.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share