Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

În judeţul Timiş se aşteaptă startul în noul an şcolar

Anul şcolar 2016-2017 se află la linia de start. Rețeaua școlară  este  formată anul acesta  din 195 de unități de învățământ.  Dintre acestea, 181 unități sunt în învățământul de masă, 9 unități pentru învățământul special și 5 unități conexe, pentru palatele și cluburile sportive ale elevilor.

În județul Timiș, în total, sunt 600 de unități de învățământ . Pentru acestea se estimează un număr de aproximativ 92.000 de copii, în noul an școlar, ce urmează. Numărul include atât preșcolarii, cât și pe cei care nu depășesc învățământul postliceal.

”În ceea ce privește înscrierea la liceu, pentru clasa a IX-a înscrierile s-au încheiat. În total am aprobat 189 de clase, dintre care inițial au fost 24 clase de școală profesională și 165 clase de liceu. Pe parcurs am mai cerut de la minister încă o clasă de liceu și una de școală profesională. Din cele 165 de clase de liceu s-au realizat toate. La școlile profesionale, din 25 s-au realizat 22. Clasele nu s-au putut realiza la Jimbolia, Casa Verde și la Liceul Auto”, a declarat Halasz Ferenc, inspector general adjunct în Timiș.

Mai sunt doar câteva zile până se dă startul în noul an de învăţământ şi în reţeaua timişeană nu au toate şcolile obţinute autorizaţiile sanitare . Mai există chiar  școli de renume din Timișoara, în care s-au făcut reparaţii generale şi nu e făcută recepţia clădirii şi după aceea să se obţină  autorizațiile necesare. Dintre cele 10 unități neautorizate, două școli sunt cu probleme de patrimoniu, iar o grădiniță nu poate primi aviz din cauza intabulării în sine a clădirii. În restul situațiilor se fac eforturi ca să fie gata până în 12 septembrie. Aici se încadrează: Grădinița cu program normal de la Babșa,cu 7 copilași, școala primară și grădinița de la Criciova, cu 36 de copii, grădinița de la Chevereșu Mare, cu 22 de copii, iar aici există și un proiect pentru construcția unei grădinițe noi. Urmează grădinița de la Ivanda, cu 17 copii, aici grădinița funcționează în câteva din încăperile căminului cultural. Grădinița de la Sânpetru Mic, cu 20 de copii, școala primară și grădinița de la Folia, de asemenea nu au autorizații. În ceea ce privește ultimele două unități de învățământ, acestea nu au primit autorizație din lipsa apei și a curentului.

”Dincolo de acestea sunt 30 unități de învățământ, care au notificare negativă de certificare a conformității. Asta înseamnă că aceste unități au o problemă temporară. În această categorie intră și unitățile de renume din Timișoara, precum Loga, Calderon și Lenau, unde deocamdată, reabilitările nu au fost finalizate. Clădirea cu clasele I-IV a Liceului Lenau, clase care au fost retrocedate sau sunt revendicate, din cauza problemei de patrimoniu, la fel nu au primit autorizație. Totodată, aici intră și Colegiul Bănățean, Colegiul Tehnic Brătianu”, adaugă Halasz Ferencz, inspectorul școlar general general adjunct de Timiș.

În  județului Timiș, pentru transportul elevilor, sunt  allocate 164 de microbuze. Dintre acestea, 150 sunt folosite pentru transportul școlar, 9 microbuze sunt destinate unităţilor de învăţământ special,  iar 5  sunt destinate cluburilor sportive.

Anul acesta. ministerul nu a achiziționat microbuze noi. Singurul loc, care semnalează necesitatea unui microbuz, pentru că nu au în momentul actual, este localitatea Gătaia.

Manualele școlare pentru clasele I-IV, sunt în format electronic, având anexat un CD. Aceste manuale au fost comandate de minister și se află deja în depozitul ISJ Timiș. Clasa a IV-a va primi manual noi.

Clasele V-X sunt manual retipărite. Manualele de clasa a XI și a XII nu sunt tipărite. Aceste clase fac parte din învățământul care nu este obligatoriu pentru elevi, astfel că nu au fost distribuite manuale gratuite, până anul acesta. Editurile manualelor au purtate mai multe negocieri cu ministerul, iar inspectoratele școlare doar au semnat contractele de tipărire a acestor manuale. Contractele prevăd un termen de livrare a manualelor de 51 de zile. Vor primii manualele în luna Octombrie.

 

Stejărel Ionescu

 

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share