Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Stațiunea Padina-Peștera trebuie să devină o stațiune de interes național! Avem cele mai bune argumente, avem determinarea de a recupera anumite întârzieri obiective și mai avem ceva: o dorință mare de a transforma în realitate o idee despre care prea mult s-a vorbit și în slujba căreia prea puțin s-a făcut. Suntem binecuvântați să ne bucurăm aici, în județul Dâmbovița, de bogății naturale unice și cred că am săvârși un păcat irecuperabil dacă nu ne-am pune tot sufletul pentru potențarea lor.( Adrian Tutuianu)

pestera4
www.oficialmedia.com Inaugurare Peștera Ialomiței, Adrian Tutuianu- presedintele Consiliului Judetean Dambovita

Sambata, 25 iulie  a avut loc inaugurarea și redeschiderea Peșterii Ialomița, investiție realizată prin proiectul ”Reabilitarea și modernizarea infrastructurii tehnice pentru creșterea potențialului turistic al peșterii Ialomiței din masivul Bucegi, județul Dâmbovița”, proiect implementat în cadrul Programului Operațional Regional 2007 – 2013 și care a urmărit dezvoltarea durabilă a zonei montane din județul Dâmbovița prin creșterea gradului de atractivitate turistică a Peșterii Ialomiței.

La eveniment au participat alături de Președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Adrian Țuțuianu,  prefectul județului Ioan Marinescu, fostul premier al României, Adrian Năstase, europarlamentarul Viorica Dăncilă, Ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu, Ministrul Mediului Grațiela Gavrilescu, directorul ADR Sud Muntenia, Liviu Mușat, vicepreședinții CJD, Marin Antonescu și Adrian Dumitru, administratorul public al județului, Alexandru Oprea, senatorii Leonardo Badea și Valentin Calcan, deputații Ion Pârgaru și Carmen Moldovan, președintele Consiliului Județean Prahova, Mircea Cosma, reprezentanți ai Arhiepiscopiei Târgoviște,  primari și consilieri județeni, lideri politici, șefi de instituții deconcentrate. De asemenea, la eveniment a fost prezent și președintele Consiliului Raional Ștefan Vodă din Republica Moldova, Nicolae Molozea, însoțit de șeful administrației publice, Aliona Muntean.

11774648_675963759205344_1677592094_n

Reabilitarea şi modernizarea infrastructurii tehnice pentru creşterea potenţialului turistic al Peşterii Ialomiţei din masivul Bucegi este un proiect derulat prin Programul Operațional Regional 2007-2013 în valoare de 6.415.654 lei, din care 4.625.710 – valoare eligibilă.

Contractul de finanțare a fost semnat în luna mai a anului 2012, dar lucrările de execuție propriu-zisă au demarat 2 ani mai târziu, în mai 2014.

11805879_675963865872000_1946606072_n

Peştera Ialomiţei s-a format, prin acţiunea corozivă a apei, în calcarele jurasice din culmea sud-estică a muntelui Bătrîna (Masivul Bucegi), la 1.560 m altitudine absolută, intrarea sa fiind de 18 m deasupra talvegului văii Ialomiţei. Este o peşteră mare, cu galerii fosile şi active, dispusă pe două etaje, care însumează 1128 m lungime. Intrarea, orientată spre est, are dimensiuni impunătoare (40 m lăţime şi 20 m înălţime).  Peştera cea mai cunoscută din Masivul Bucegi, dar şi cea mai importantă, este Peştera Ialomiţei sau Peştera Regilor. Importanţa ei îşi are rădăcinile în izvoarele istorice, arheologice, mitologice, geografice ale Antichităţii. Despre misterele Peșterii Ialomița dar și despre Misterele Bucegilor puteți citi AICI.

Peștera Ialomița: Ce presupune, în linii mari, proiectul de reabilitare

Modernizarea aleii de acces pietonal care asigură legătura între drumul existent şi Peştera Ialomiţei, pe o lungime de 188,10 m şi cu lăţimea de 2,50 – 3,00 m;

Refacerea căilor de acces în peşteră şi înlocuirea podeţelor şi scărilor interioare, astfel încât lungimea traseului vizitabil va fi de 435 m;

Refacerea instalaţiilor electrice;

Amenajarea unui punct nou de informare turistică şi taxare care îl va înlocui pe cel vechi;

Modernizarea platformei exterioare (la intrarea pe traseul vizitabil).

Peștera Ialomița: Dotarea modernă

Amenajarea unei scene metalice demontabile, cu toate dotările necesare (echipamente de sonorizare, de proiecție) pentru desfășurarea unor evenimente (slujbe religioase, spectacole de muzică si lumină, miniconcerte simfonice, proiecții de filme);
Sisteme-redare informative portabile pentru vizitatori;
Panouri de informare/avertizare vizitatori;
Sistem de supraveghere video;
Filme documentare pentru informarea vizitatorilor;
Alte dotări (bănci de odihnă, coşuri de gunoi, pubele ecologice, cabine WC ecologic, grup electrogen).

pestera1
www.oficialmedia, Inaugurare Pestera Ialomitei, Consiliul Judetean Dambovita

Proiecte și acțiuni complementare, integrate aceleiași idei: acces, atragere și promovare a zonei montane

Reabilitarea și modernizarea drumurilor din zona montană:

Pentru accesul în condiții de calitate și confort în zona Padina – Peștera, Consiliul Județean Dâmbovița are în derulare 3 contracte de lucrări și anume:
Reabilitarea și modernizarea DJ 713( DN 71 – Cabana Cuibul Dorului – Cabana Dichiu – intersecție drum Piatra Arsă), pe o lungime de 16 km. Tronsonul este asfaltat în întregime, iar pe un sector de 3,5 km (limită județ Dâmbovița cu județul Prahova, până în zona Dichiu) a fost pus stratul 2 de asfalt. Investiția este realizată în asociere cu Consiliul Județean Prahova.

Drumul de legătură DJ 713 Dichiu – DJ 714 Zănoaga – Bolboci, în lungime de 3 km, este asfaltat în întregime cu un prim strat de asfalt, iar pe un tronson de 1,4 km s-a turnat și stratul 2.

Reabilitarea și modernizarea DJ 714, sector Zănoaga – Bolboci și sector Cheile Tătarului – Salvamont, în lungime 8 km, asfaltat într-un prim strat pe o lungime de 2,4 km.

Realizarea unui Punct de informare turistică aici, în zona Peștera, obiectiv integrat în cadrul unui proiect mai amplu derulat prin Programul Operațional Sectorial de Mediu și dedicat conservării biodiversității din Parcul Natural Bucegi.

Finalizarea procedurilor de expropriere pentru amenajarea de pârtii de schi în zona montană

Nu ne vom opri aici! Avem un plan foarte amplu și foarte ambițios dedicat acestei zone, cu acțiuni și proiecte concrete care să completeze, într-o viziune integrată armonios, toate eforturile de până acum:

Finalizarea lucrărilor de infrastructură (drumuri, apă, canalizare, dotări urbanistice). Nu ne vom opri la DJ 713 și DJ 714 și mă gândesc la un proiect care să cuprindă și reabilitarea drumului vechi, după cum, vă mărturisesc foarte deschis, am încă ambiția de a repune pe ordinea de priorități investiționale un proiect spectaculos care se cheamă Transcarpatica! Elaborarea unui Plan Urbanistic General care să reglementeze foarte precis posibilitățile de construcție în zonă. Scrierea și implementarea unui Regulament dedicat modalităților de petrecere a timpului liber în acest spațiu: campare corturi, rulote, zonă picnic, protecția mediului, etc. ( Adrian Tutuianu, presedintele Consiliului Judetean Dambovita)

11801989_675963872538666_385994254_n

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share