Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

LAUREAȚII PREMIILOR AFCN 2023

A 9-a ediție a Galei Premiilor AFCN și-a anunțat luni seara câștigătorii, în cadrul unei ceremonii organizate la Teatrul Național din București.

Evenimentul s-a bucurat de prezența doamnei Raluca Turcan, Ministrul Culturii, care a decernat Premiul pentru rezistență în cultură.

„Gala Premiilor AFCN este o marcă a excelenței, care celebrează proiecte culturale excepționale din întreaga țară și evidențiază eforturile creative ale sectorului cultural neguvernamental. Ca ministru al culturii, mi-am propus să susțin o relație deschisă între profesioniștii culturii și autorități, să tratez cu prioritate educația culturală și profesionalizarea managementului cultural. Cred cu tărie că instituțiile publice și organizațiile private care activează în cultură îndeplinesc, simultan, mai multe roluri, orientându-se spre comunități și oameni de toate vârstele, dar mai ales, învățând din experiențe cum să se adreseze tinerelor generații. Am avut deosebita plăcere să acord premiul PENTRU REZISTENȚĂ ÎN CULTURĂ către ASOCIAȚIA FAPTE din Cluj-Napoca, câștigătoarea acestei categorii, care a avut realizări importante bazate pe muncă și a reușit să realizeze evenimente culturale cu impact în comunitate.

A activat spații și contexte neconvenționale care i-au provocat atât pe artiști,  cât și pe spectatori să interacționeze și să comunice deschis. A asociat atât creatori consacrați cât și artiști emergenți, locali și internaționali. A construit o comunitate folosind puterea muzicii de a uni oamenii, indiferent cât de diferiți sunt aceștia. Și-a asumat ca misiune promovarea artei, în special a muzicii, către publicul larg, și, nu în ultimul rând, a promovat valori pozitive în comunitate. ” a  transmis ministrul Culturii Turcan în cuvântul de deschidere.

Gazda serii, Ruxandra Gheorghe Negrea, jurnalist și om de televiziune, i-a însoțit pe cei prezenți în sală în descoperirea celor 43 de proiecte nominalizate în cadrul acestei ediții. Spectatorii au putut să îi aplaude pe realizatorii proiectelor și au avut astfel ocazia să descopere creativitatea, implicarea participativă, accesul la cultură și patrimoniu, diplomația culturală și rolul formator al experienței artistice prin abordări originale.

Câștigătorii celor zece premii în cadrul Galei AFCN 2023 sunt:

PREMIUL PENTRU REZISTENȚĂ ÎN CULTURĂ

Asociația Fapte (2013), Cluj-Napoca

PREMIUL PENTRU ACTIVARE CULTURALĂ ÎN (RELAȚIE CU) SPAȚIUL PUBLIC

Asociația Citizenit (Arad ) pentru proiectul „PARTICLES – Proiect de revitalizare urbană și culturală pe Malul Mureșului”
PREMIUL PENTRU ACTIVARE INTERDISCIPLINARĂ

Asociația Culturală Meta Spațiu (Timișoara) pentru proiectul„SCI-ART YOUR LIFE!”

PREMIUL PENTRU COMUNICARE ȘI MEDIERE CULTURALĂ

Asociația Festivalul de Film Transilvania (Cluj-Napoca) pentru proiectul „Ora de Cinema”

PREMIUL PENTRU INCLUZIUNE SOCIALĂ ȘI DIALOG INTERCULTURAL

Asociația Centrul de Creație Maidan (Florești, Cluj) pentru proiectul
„De ce râdem? Comedie dedicată comunității surzilor”

PREMIUL PENTRU ADRESAREA CĂTRE PUBLICUL TÂNĂR CU ACCES LIMITAT LA CULTURĂ

Asociația The Story of Autism (București) pentru proiectul „In spectrul Incluziunii”

PREMIUL PENTRU SOLUȚII INOVATOARE ÎN PROMOVAREA PATRIMONIULUI

Asociația IOTA (București) pentru proiectul „Rezidență: București”

PREMIUL PENTRU ACTIVAREA PATRIMONIULUI IMATERIAL

Asociația Pantograf (București) pentru proiectul „Ecoul Sinagogilor. Arad, Lugoj, Caransebeș, Reșița”

PREMIUL PENTRU PROMOVAREA CULTURII ROMÂNE ÎN LUME:

Asociația Pentru Teatru și Carte – PETEC (București) pentru proiectul
„Past Present. Moving archives”

PREMIUL PENTRU PROMOVAREA CULTURII SCRISE

Fundația Culturală Augustin Buzura (Ostratu, Ilfov) pentru proiectul „5 minute de literatură – Audio-App”

70% din proiectele finanțate de Administrația Fondului Cultural Național în 2023 au fost derulate de reprezentanții sectorului creativ independent. Acest lucru demonstrează puterea ideilor și creativității, mai ales în rândul tinerilor, care contribuie la definirea scenei culturale actuale și viitoare a României. Întreaga seară s-a desfășurat într-o atmosferă plină de energie și a creat, ca de fiecare dată, ocazia (re)întâlnirilor între artiști, manageri culturali, reprezentanți ai instituțiilor publice, jurnaliști, studenți, iubitori și susținători ai culturii contemporane.

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share