Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Legea mirosurilor a fost votată în Parlament

Proiectul legii mirosurilor a primit vot final în plenul Camerei după ce a fost adoptat de Senat. Legea a fost votată în Parlament, cu 309 voturi pentru și o abținere.

”Legea mirosurilor a fost adoptată în Parlament! Din acest moment, lupta cu poluarea olfactivă are un instrument eficient de partea sa.Am votat pentru că am convingerea că oamenii trebuie să se bucure de un confort și din acest punct de vedere. Avem, în Dâmbovița, exemplul nefericit al situației de la Vulcana Pandele, unde am văzut cum afectează liniștea unei întregi comunități, mirosurile neplăcute emanate de o activitate economică. Și agenții economici trebuie să înțeleagă că activitățile pe care le desfășoară trebuie să nu îi afecteze, în nici un fel, pe locuitorii comunităților în care activează. Este un moment zero, foarte important, pentru starea de bine a tuturor!” a anunțat deputat PSD, Carmen Holban, pe pagina de facebook.

Deputat PSD Carmen Holban

Legea mirosurilor reglementează problema mirosului pestilențial de care se plâng tot mai mulți cetățeni. Inițiativa USR a fost semnată de parlamentari de la toate partidele și a fost adoptată tacit de Senat încă din septembrie 2018.

Actul normativ trebuie promulgat de Președintele României și publicat în Monitorul Oficial pentru a intra în vigoare.
În rândul acestor activități generatoare de mirosuri pot intra și exploatațiile agricole, fermele de animale care nu respectă ”regimul mirosurilor”.

Printre reglementările din Legea Legea mirosurilor:

– Definește disconfortul olfactiv ca fiind mirosul generat de o activitate care poate avea impact negativ asupra stării de sănătate a populației și a mediului în întregul său care se cuantifică pe diferite scale de mirosuri, conform standardelor în vigoare.

– Reglementează obligativitatea unui Plan de gestionare a disconfortului olfactiv care va cuprinde măsurile necesare pentru prevenirea și diminuarea disconfortului și care va face parte din autorizația de mediu. Nerespectarea Planului va putea atrage inclusiv suspendarea temporară sau definitivă a activității generatoare de disconfort olfactiv.

– Autoritățile administrației publice locale vor avea obligația să reglementeze, inclusiv prin interzicerea permanentă sau temporară, desfășurarea activităților generatoare de mirosuri în zonele de locuit, recreere, odihnă, tratament și agrement și să controleze preventiv și la sesizarea publicului activitățile care nu se supun reglementării din punct de vedere al protecției mediului.

– La elaborarea planurilor de urbanism și amenajarea teritoriului se vor prevedea, obligatoriu, și măsuri de prevenire și reducere a disconfortului olfactiv.

– Sunt prevăzute o serie de contravenții la cererea motivată a autorităților pentru protecția mediului.

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share