Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Lipsa educației sexuale și sărăcia sunt principalii factori care alimentează fenomenul mamelor minore!

PACTUL PENTRU TINERI 

Fenomenul mamelor-minore și abandonul școlar reprezintă realitățile dure ale României și care vor afecta viitorul nostru, al tuturor. Ultimele statistici oficiale disponibile sunt dezarmante: 16.500 de adolescente și tinere până în 20 ani au născut în 2021, 700 dintre ele aveau sub 15 ani. Viața lor a luat un alt drum, iar multe dintre ele au fost nevoite să renunțe la școală.

În Parlamentul României, deputatul hunedoarean Natalia Intotero, președintele Comisiei de Învățământ din Camera Deputaților și CONAF, coordonată de Cristina Chiriac au organizat ieri dezbaterea „Rolul educației în reducerea abandonului școlar. Mamele minore din România” în care au fost prezentate  teme diverse , ce vizează  reducerea abandonului școlar, fenomenul mamelor minore, eradicarea consumului de droguri în rândul tinerilor, diminuarea fenomenului de bullying și a fenomenului de violență în școli.

Reușesc să se mai întoarcă aceste tinere din nou la școală!?

Din păcate, ele nu au parte de îngrijire medicală corespunzătoare pentru ele și bebelușii lor, nu au unde să își lase copiii mici, sunt stigmatizate, sunt la limita sărăciei, acestea fiind doar o parte din motivele care le fac să abandoneze definitiv școala! 8 din 10 mame minore abandonează scoala, astfel România are în prezent peste 400.000 copii în afara sistemului educațional!  Reprezentanți ai Guvernului și Administrației Prezidențiale, cât și ai Camerei Deputaților, reprezentanți ai Academiei Române, ai mediului universitar și ai asociațiilor și organizațiilor de profil, precum și ai asociaților de părinți și elevi au fost prezenți la eveniment .

”Mă bucură implicarea organizațiilor societății civile, dar și a Bisericii Ortodoxe Române. Salut prezența reprezentantului UNICEF ROMÂNIA  Anna Riatti, și a Preasfințitului Părinte Varlaam Ploieșteanul, episcop vicar patriarhal. Abandonul școlar este o realitate a comunităților din România, indiferent de etnie. Mă bucur că specialiștii din  Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de șanse, și ANPDCA au realizat Legea Prevenirii Separării Copilului de Familie, un proiect asumat în PNRR și care a fost aprobat de Guvernul României.

proiect-lege-prevenirea-separarii-copilului-de-familie-08.08

Înființăm Observatorul Național al Copilului, prima bază de date care va cuprinde informații despre toți copiii vulnerabili din România. În paralel, punem la dispoziția primarilor din toată țara 50 de milioane de euro, fonduri nerambursabile prin PNRR, pentru 150 de centre de zi. Primăriile pot depune proiectele până la 10 aprilie 2023, individual sau în parteneriat cu organizații acreditate ca furnizori de servicii sociale. Îi asigur pe toți primarii că suntem la dispoziția lor pentru orice fel de întrebare și că avem resursele necesare. Cererile de finanțare pot fi depuse exclusive electronic în platforma PNRR – Link: https://proiecte.pnrr.gov.ro/#home.  Ghidul specific, ce conține toate condițiile de accesare a fodurilor europene acordate în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență pentru această investiție și anexele care conțin formularele necesare pentru depunerea proiectelor sunt disponibile la adresa https://mfamilie.gov.ro/1/pnrr/

Reducerea abandonului școlar trebuie să fie un efort de echipă: instituții responsabile, Biserică, societate civilă. În aceeași echipă putem găsi soluții pentru mai puține mame minore. Știți foarte bine că îmi doresc mult creșterea natalității în România și am inițiat proiecte în acest sens. Însă, natalitatea trebuie să crească sănătos și să avem mame care să poată crește pruncii care vin pe lume”a transmis ministrul Gabriela Firea.
Totodată, Sistemul Informatic Național – SINA va reuni toți copiii cu probleme din țară: cei care cresc în familii cu lipsuri materiale grave, fără acces la educație, la sistemul de sănătate, cu risc mare de abandon sau care provin dintr-un mediu cu violență și abuzuri. Tot aici vor fi înregistrați toți copiii care se află în grija statului, inclusiv cei pentru care a fost deschisă procedura adopției.

În acest cadru s-a lansat și Campania Clasa M – Clasa Mamelor Minore, parte componentă a proiectului „Pactul pentru Tineri”.  Cu acest prilej, în cadrul campaniei de conștientizare a cauzelor abandonului școlar numită „Clasa M. Clasa mamelor minore”, parte componentă a proiectului „Pactul pentru Tineri”, au fost instalate o bancă de școală și un spider de informare într-un spațiu vizibil din Camera Deputaților, pentru perioada 13 – 17 februarie 2023.

Pactul pentru Tineri își propune:

  • Conștientizarea implicațiilor pe care abandonul scolar din România le are asupra copiilor, a societății și a economiei României și prioritizarea găsirii de soluții.
  • Identificarea unui pachet de măsuri privind reducerea abandonului școlar cu minim 1%.
  • Conștientizarea necesității educației vocaționale în școli, a formării continue și găsirea de soluții concrete.

 

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share