Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Ministrul Cîmpeanu lovește din nou

Este deja 12 august. Mai sunt doar două săptămâni până la începerea noului an școlar și sosesc pe bandă rulantă decizii care mai de care mai năstrușnice ale ministerului condus de Sorin Cîmpeanu.

Decizii fără soluții și fără acoperire.

Și-a adus aminte ACUM ministrul că există o modificare adusă de Parlament la Legea educației. Parlamentul a schimbat legea pe 20 august 2020, specificând că grupe, de la grădiniță și clasele de elevi pot să depășească limita maximă stabilită de lege „cu cel mult 3 preșcolari/elevi”. În consecință, anul școlar 2021-2022 este primul în care grupele mici de grădiniță vor avea maximum 23 de copii, clasele pregătitoare vor fi compuse din maximum 25 de elevi și clasele de-a V-a din cel mult 29 de elevi. Deocamdată schimbarea este doar la clasele de început de ciclu.
Va fi interesant să vedem cum va fi rezolvată situația având în vedere că asta înseamnă practic reorganizarea întregului sistem. În multe școli, de fapt în majoritatea lor, finanțarea per capita a dus la suprapopularea claselor. O altă cauză este lipsa spațiilor școlare.
Avem multe școli în care se învață în 2 schimburi, avem și cu 3 și chiar cu 4 schimburi. În câte schimburi se va învăța acum?
Să fim bine înțeleși. Sunt unul din profesorii care strigă de câțiva ani că este nevoie de reducerea numărului de copii la grupă și clasă
Asta înseamnă însă reactualizarea infrastructurii și adaptarea ei la cerințele actuale. De un an de zile de când s-a schimbat legea, preocupările ministresei Anisie și a ministrului Cîmpeanu s-au limitat la activități electorale și vaccinare. Atât. Iar acum rezolvarea problemei a fost plasată în grija școlilor.

Realități nespuse

Să luăm o clasă de 32 de copii. Avem școli cu o singură clasă de clasa a V-a. Logic ar fi să fie împărțit efectivul în două. Ce înseamnă asta? Două săli de clasă în loc de una, mai multe ore pentru profesori, adică mai mulți bani pentru salarii, materiale de curățenie mai multe adică alți bani. Nici în școlile cu mai multe clase a V-a cheltuielile vor crește. De unde bani? Mă tem că aeastă clasă va rămâne exact cum este: cu 32 de copii.
Dar problema cea mai acută este cea a spațiului.
Plin de aroganță, ministrul Cîmpeanu ne anunța la începutul săptămânii că multe școli sunt în plin proces de renovare, dar că speră că vor fi gata la timp. Serios? Cu indulgență mai sunt 3 săptămâni pentru reparații. Pentru că în ultima săptămână trebuie amenajat mediul educațional. Trebuie făcută igienizare și dezinfecție.

De-ale României educate

Auzim de câteva luni cât de bine va fi în România educată.
Așa o fi…dar România lor educată are școli fără apă curentă, cu toalete din secolul XIX în fundul curții, cu profesori necalificați sau suplinitori care se plimbă cu traista în băț de la o școală la alta.
România educată este o Românie fără manuale sau cu manuale pline de erori. Este o Românie în care egalitatea de șanse este doar o lozincă.
In loc să se plimbe de la o televiziune la alta și să-și dea ochii peste cap acuzând profesorii, ministrul ar trebui să facă un turneu prin acele școli cu probleme. În loc să amenințe profesorii cu interzicerea dreptului la muncă, mai bine ar lua de guler primarii pentru care școala nu reprezintă o prioritate.
Sunt unul din sutele de mii de profesori din România, pentru care luna august nu este o lună de concediu. Luna august este luna în care proiectăm mediul educațional, căutăm manuale și auxiliare. (Degeaba se cer manuale unice. Sunt prea multe guri de hrănit.) Luna august este luna în care deciziile se schimbă de la o zi la alta deci mult timp îl petrecem ascultând declarațiile mai marilor, făcând și refăcând planuri.
Ohoho!!! Deja văd oameni scoțând flăcări pe nas. Sunt cei supărați pe viața de profesor, sunt cei care cred că a fi profesor este un “dolce far niente” perpetuu. Sunt cei care refuză să vadă realitatea. Sunt cei care caută veșnic un vinovat și pentru care cel mai potrivit este profesorul.

Problemele profesorilor, în spatele aparențelor

Se vede cu ochiul liber că ministrul Cîmpeanu nu prea cunoaște realitățile sistemului preuniversitar sau nu vrea să le vadă. Sunt profesori care spun că este dezinteresat. Dacă ar fi făcut o întâlnire pe zoom – 1-2  pe zi în fiecare școală – până acum ministruL știa clar realitatea din sistem!. Dar preferă să meargă pe la televiziunile care pun NUMAI Întrebări comode care îl elogiază și îl arată a fi salvatorul elevilor și părinților de profesorii cei răi (înțelegeți că este vorba exclusiv de voturi).

Tot mai mulți profesori își exprimă nemulțumirile și vorbesc despre realitățile din sistem. Realitatea este una foarte dură, din păcate! Profesorii „încasează” schimbările impuse de un sistem depășit, condus de oameni total rupți de realitate!! Până nu vom conștientiza că educația este o prioritate națională nu vom mișca lucrurile… Până când nu vom investi în educație, nu vom crea elite, (elite, care și așa sunt puse la zid)… Fără pregătire solidă, fără să cunoști problemele reale ale școlilor din aceasta țară nu poți să iei decizii de schimbare.

Ce spun profesorii…

În fiecare zi ministrul aruncă săgeți spre profesorii pe care ar trebui să îi apere. Îi critică pentru ineficiența  educației on-line, de rezultatele slabe ale elevilor la examenele naționale, de lipsa de pregătire amintind DOAR de rezultatele slabe de la titularizare.  „De măririle salariale, amânate pentru 1 septembrie nici vorbă, observăm ca nici ele nu fac parte din proiectul România educată….sindicatele dorm liniștite, fluturașul de salariu plânge ,iar noi va trebui să executam cuminți și ascultători noi legi, noi ordine!”

Este jumătatea lui august, școala începe peste două săptămâni și noi nu avem nimic concret deșire condițiile în care va debuta și se va desfășura anul școlar 2021 – 2022. Ne-a anunțat ministrul cu aplomb că va fi un ordin comun ME, MS….în luna septembrie. Tocmai la timp. Adică la timp pentru a aduce alte și alte acuze profesorilor.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share