Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Modernizarea DN 71 Bâldana-Târgoviște-Sinaia a fost anulată. Unde vor merge banii? Adrian Țuțuianu, analiza proiectului

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a anunțat pe 14 ianuarie 2021, anularea contractului pentru lucrările la drumul Bâldana-Târgoviște, pentru că nu a fost respectat termenul legal în care trebuia să se constituie garanția de bună execuție.

Deși proiectul sub numele ”Modernizarea DN71 Bâldana-Târgoviște-Sinaia, km 0+00 – 44+130 lărgire la patru benzi de circulație și km. 51+041 – km. 109+905 drum la două benzi: Lot 1 (sector 1): Bâldana Târgoviște km. 0+00 – km. 44+130 la patru benzi de circulație” a fost trimis spre realizare, prin semnarea contractului de execuție la data de 27 noiembrie 2020, se pare că nici de această dată nu sunt șanse ca drumul să fie finalizat.

Valoarea totală a contractului este de 587.664.162,47 fără TVA, pentru cei aproximativ 44 de km ai tronsonului, Prețul calculat per km este de 13.356.003 lei fără TVA, echivalentul a 2.782.500 Euro/km.

În cadrul unei conferințe de presă de astăzi, fostul senator Adrian Țuțuianu, președinte Pro România Dâmbovița, a făcut o analiză cu starea acestui proiect și ce posibilități există să fie pus în practică, dar și ce variante de trafic se vor folosi pentru o deplasare mai rapidă spre București.

Adrian Țuțuianu, declarații:

”Actualul ministru al Transporturilor din partea USR, Cătălin Drulă, a decis să rezilieze contractul încheiat cu o asociere condusă de SC Aqua Park SRL, care nu ar fi depus garanția de bună execuție aferentă acordului contractual încheiat de Compania Națională de Infrastructură Rutieră.

O primă precizare este că s-a forțat denunțarea acestui contract, existau mecanisme legale prin care să poată fi continuată discuția între părțile contractante și nu era o mare dificultate pentru această asociere să rezolve problema garanției de bună execuție.

Există în contract prevederea ca în 12 luni să se facă partea de proiectare și 24 de luni partea de execuție, asta însemna ca la sfârșitul anului 2023, când se încheie actualul exercițiu financiar al Uniunii Europene, acest proiect să fie finalizat.

Este surprinzătoare această decizie, așa cum este și opinia ministrului Transporturilor, Cătălin Drulă (USR), că ar fi necesară o soluție nouă, modernă, nemaivăzută, a construcției unui drum expres în afara localităților. Evident că era ideală o asemenea soluție, dar suntem într-o situație în care, s-a pornit din anul 2012 de când eram la Consiliul Județean, un proiect de reabilitare și modernizare prin extindere la patru benzi a DN 71.

  • S-au cheltuit bani foarte mulți, peste 10 milioane de lei, pentru partea de realizare a studiului de fezabilitate. Au avut loc zeci de întâlniri cu autoritățile administrației locale, cu avizatori, cu cei care sunt furnizori de servicii (Electrica, Compania de Apă, Compania de gaze) pentru a stabili condițiile în care se poate realiza acest proiect.
  • Este evident varianta cea mai ieftină, pentru că presupune doar o lărgire la patru benzi, un covor asfaltic pe ceea ce exista acum, și ne-ar fi creat condiții corecte de deplasare spre București. Astăzi se face o oră și 45 de minute, sau două ore până în centrul Bucureștiului, iar dacă nu se găsește o soluție rapidă, probabil că în următorii 4-5 ani, vom ajunge să facem și mai mult, pentru că drumul este extrem de aglomerat în permanență. (Din fericire pentru noi în Dâmbovița sunt foarte multe societăți care produc bunuri care interesează industria de construcții și metalurgică.)

Realizarea drumului expres de care vorbeste Cătălin Drulă, înseamnă amânarea unei soluții pentru următorii 15 ani de zile.

Ca om care a lucrat pe asemenea proiecte, vă spun că 15 ani nu este deloc o exagerare. Pentru că este nevoie să identifici traseul viitorului drum expres, să identifici proprietarii de terenuri, să derulezi procedurile de expropriere publică și să plătești contravaloarea acestor terenuri. Și după acestea, să realizezi studiul de fezabilitate, proiect tehnic și apoi execuția lucrării.

Pentru a face o comparație, proiectul drumului județean Moreni- Târgoviște- Băleni până la Niculești, este început de mine în anul 2014 și va fi terminat probabil în 2021. Și nu am făcut niciun fel de operațiuni de expropriere, se merge pe traseul vechiului drum, care se lărgește puțin, se fac lucrări de consolidare, de poduri și podețe, până în 2022, implementarea acestui proiect va dura  în total 9 ani de zile.

  • Este evident că nu se vor folosi bani europeni din actualul exercițiu financiar pentru că ei vor fi cheltuiți și cred că decizia luată de Ministerul Transporturilor urmărește favorizarea altor proiecte din țară.
  • Adică banii destinați acestui drum (europeni) sunt mutați probabil într-o altă direcție unde există un interes politic. Dacă se va face pe bani europeni, trebuie să așteptăm exercițiul financiar următor, care teoretic începe în 2023, practic, așa cum se știe, mai devreme de 2025 nu vor fi niciun fel de alocări. Cei 15 ani se calculează din 2025, ca să avem o imagine reală a impactului acestei decizii.
  • Costurile la care se vor realiza acest proiect, vor fi cu mult mai mari decât ceea ce înseamnă modernizarea DN 71 prin lărgirea la patru benzi a actualului drum.

De aceea cred că această decizie este greșită și în momentul în care politicienii din Dâmbovița reacționează la acest lucru este total inadecvat, ne arată și o necunoaștere a problemelor și o incapacitate de a gestiona o situație de criză.

Avem o tăcere totală din partea PNL

Pe 26 noiembrie 2020, Virgil Guran (președinte PNL Dâmbovița),  spunea că acest proiect se va realiza. Astăzi, domnul Guran a amuțit. Din partea niciunui parlamentar din PNL, nu s-a auzit o opinie legat de decizia luată de Ministerul Transporturilor.

Prima vinovăție legată de acest subiect, aparține evident, guvernului condus de PNL, de domnul Câțu.

Am auzit câteva reacții de la USR-iștii din Dâmbovița, de la cei doi parlamentari, fără vreo experiență concretă în a derula vreodată vreun proiect și ne spun de cât de frumos va fi cu Valahia Expres.

  • Este inacceptabil ca un partid politic responsabil aflat la guvernare, să trateze în această manieră problemele județului Dâmbovița.
  • Iar reacțiile de la PSD sunt anemice și neprofesioniste. Nu cred că este suficient să faci apel la ministrul Transporturilor, să rezolve această problemă, după cum cred, că declarația președintelui CJ Dâmbovița, este doar o chestiune de imagine. Pentru că în calitate de președinte al CJ nu are niciun fel de atribuții legate de acest proiect, și pentru că nu are mijloacele necesare politic și administrativ pentru a determina guvernul să adopte o altă soluție.

Ce cred eu că ar fi trebuit facut?

  • Este nevoie să se întrunească Consiliul Județean, să adopte o hotărâre prin care să ceară Guvernului implementarea proiectului, prin reluarea licitației pe actualul studiu de fezabilitate. Dacă se mai întârzie un an de zile, studiul de fezabilitate existent nu mai este valabil, deci trebuie refăcut cu alți bani din taxele și impozitele românilor.
  • Era necesară o întâlnire cu toți parlamentarii de Dâmbovița, din toate partidele politice, și împreună să-și asume un demers pentru realizarea acestui obiectiv. Dacă ne invită și pe noi, cei care nu suntem în Parlament, vom fi prezenți acolo.
  • Cred că toți parlamentarii de Dâmbovița, conducerea CJ, trebuiau să fie la ușa ministrului Transportului, la ușa primului ministru, și la ușile decidenților politici, inclusiv la domnul Ludovic Orban, care este președinte al Camerei Deputaților și are avantajul de a știi foarte bine care sunt problemele din județ.

Azi, suntem în situația în care nu avem niciun proiect major de infrastructură rutieră în derulare. DN 7, Bâldana-Titu, deocamdată nu se face; DN 71 a fost scos din discuție, DN 71, s-a încheiat un contract pentru realizarea studiului de fezabilitate (tot peste 15 ani se va realiza).

Cei care au făcut ceva pentru DN 71, sunt doi lideri politici, Adrian Năstase, care în 2003-2004, a făcut drumul pe patru benzi până la Bâldana, din păcate guvernarea Năstase s-a oprit în 2005 și am rămas așa ca acum. Tot în acea perioadă s-a făcut și podul de la Conțești, peste calea ferată, și al doilea guvern este al lui Victor Ponta, la ușa căruia am bătut și a fost de acord că soluția agreată anterior, cea de a mai pune un covor asfaltic nu e utilă, și că este nevoie de 4 benzi, și s-a făcut studiul de fezabilitate pentru modernizarea pe patru benzi până la Târgoviște și modernizare de la Târgoviște la Sinaia.

  • Se dovedește astăzi, extrem de utilă decizia pe care am luat-o în anul 2014 de a reabilita DJ Moreni- Târgoviște – Niculești, pentru că va deveni în 2021-2022, principala noastră cale de acces spre municipiul București. Un drum modern, care va răspunde nevoilor populației.
  • Despre parlamentarii de Dâmbovița, spun că sunt absolut dezamăgit de reacția lor, indiferent din ce partid fac parte.
  • Cei doi de la USR, vorbesc despre ceea ce nu știu, cei de la PNL sunt inexistenți, cei de la PSD sunt pur si simplu depășiți de situație și nu spun nimic.
  • Este dramatic și înseamnă o amânare a dezvoltării acestui județ pentru următorii 15 ani de zile, cu consecințe grave. Adică mai puțină economie, mai multă migrație spre București, Piteși, sau Ploiești și în final, Dâmbovița nu va conta absolut deloc, pentru că nu are argumente. Nu are infrastructura necesară pentru a rămâne un județ cu posibilități de dezvoltare și atracție pentru investitori.”

Imagini din conferința de presă:

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share