Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Municipiul Timişoara implicat în Strategia UE pentru Regiunea Dunării

Universitatea de Vest Timişoara a găzduit în premieră un eveniment de mare importanţă pentru dezvoltarea zonei administrativ-teritoriale din vestul ţării, la care au participat coordonatorul Ariei Prioritare 10 a Strategiei UE pentru Regiunea Dunării (SUERD), dipl.ing.dr Kurt Puchinger şi consilierul diplomatic al Ministerului Afacerilor Externe, Dl. Valentin Panait.
Dr.Kurt Puchinger este pionul principal al Comisiei Europene pentru proiectele de finanţare care vizează dezvoltarea oraşelor şi a regiunilor rurale, respectiv a Ariei prioritare 10 a SUERD. care acceptă proiecte din toate localităţile şi zonele Romaniei, inclusiv cele care nu sunt situate lângă Dunăre. SUERD a luat naştere în 8 decembrie 2010 în urma unei iniţiative politice a României şi Austriei, promovată printr-o scrisoare comună la nivel de prim-ministru (iunie 2008) şi adresată preşedintelui Comisiei Europene.
Evenimentul a fost pregătit sub forma de curs pe durata a doua zile (2-3 mai), la care au fost invitaţi primari din localităţile timişene împreună cu participanţi din mediul de afaceri, respectiv din zona clusterelor.
În deschiderea cursului a vorbit dr. Gabriela Grosseck din partea Universităţii de Vest şi viceprimarul Timişoarei, Dan Diaconu.
“Pentru oraşul Timişoara este o onoare să găzduiască un astfel de eveniment, fiindcă noi am încheiat primii paşi pentru implicarea în Strategia UE pentru Regiunea Dunării. Timişoara va găzdui în perioada 24-26 iunie Conferinţa Internaţională a SUERD pe teme de cultură” a spus în deschiderea cursului Dan Diaconu.
Cursul a avut participarea extraordinară a Dl. dr. Kurt Puchinger pe partea de asistenţă tehnică şi Strategie UE. În prima zi cursul a fost susţinut de către consilierul M.A.E. Valentin Panait, care a explicat importanţa SUERD pentru România, expert în achiziţii Ovidiu Slimac pe partea de achiziţii din instituţiile publice, mediator Gabriela Ilin, care a prezentat importanţa medierii în spatele Strategiei UE pentru Regiunea Dunării şi Vasile Ruşet pe partea de management de proiecte europene.
În a doua zi participanţii au pus întrebări despre clustere doamnei Christina Leucuţa, consultant Clustero cu o experienţă de peste 10 ani în management de proiecte, fiind primul coordonator al politicii de clustere din cadrul Ministerului Economiei. Fondatorul Academiei de Advocacy, Corina Dragomirescu a vorbit despre diferenţa dintre lobby şi mita si despre aspectele juridice din cadrul proiectelor cu finanţare europeană.
Cursul a fost organizat de Casa Verde a Dunării împreună cu mediator Gabriela Ilin, cu sprijinul Universităţii de Vest din Timişoara, şi a avut ca parteneri internaţionali Oraşul Viena împreună cu SUERD
Parteneri naţionali şi locali: Ministerul Afacerilor Externe, Ordinul Arhitecţilor din România, Academia Română, Sindicatul Naţional al Specialiştilor Experţi în Achiziţii Publice (S.E.A.P.), Hotel Reghina Blue, Restaurantul Porto Arte, Academia de Advocacy, Asociaţia Clusterelor din România şi O.A.D.O.R.

Stejărel Ionescu

Kurt Puchinger - Timisoaraconsilier MAE Valentin Panait

Distribuie acest articol Oficial Media
Share