Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

PNL a transformat „România Educată” – în „România disperării”!

Liderii PSD trag semnale de alarmă către cetățeni, dar și către cei din actuala guvernare, PNL USR PLUS, cu privire la modul în care este condusă România.

Mai exact, aceștia suțin că: ”România este neguvernată! Guvernanții în loc să asigure minima funcționaree a statului îl subminează și-i paralizează activitatea. Este revoltător cum liderii actualei guvernări aleg să sacrifice cetățenii, binele public pentru mize politice partizane și meschine. Cei care compun ”Guvernul meu” sunt guvernați de propriile interese și reușesc să reducă arta guvernării la rang de negoț, șantaj, măsurare de forțe. Guvernarea, în România, a devenit un hotar al intereselor și al conflictelor din sânul coaliției”, a spus astăzi, Claudia Gilia, fost deputat PSD Dâmbovița, în cadrul unei conferințe de presă.

Profesor universitar, deci un bun cunoscător al sistemului de învătământ, Claudia Gilia spune că anul școlar debutează ”haotic”, iar educația nu mai este ”gratuită” așa cum prevede legea. Problemele sunt ca întotdeauna foarte multe, iar soluțiile lipsesc din practică, și asta pentru că, așa cum simțim fiecare dintre noi, cei care sunt responsabili cu ”a guverna” și a gestiona bunul mers al lucrurilor în societate, au cu totul alte preocupări.

Declarații pe larg, Claudia Gilia, președinte al Organizației de Femei, PSD Dâmbovița și coordonator al Departamentului de Educație din cadrul organizației:

„În 11 zile ar trebui să înceapă școală, însă nimeni nu știe cu precizie cum va începe noul an școlar și în ce condiții.
Tot ceea ce știm este că:
1. Școala a fost pusă pe butuci – nu au venit bani nici prin bugetul de stat și nici prin rectificarea mult-așteptată pentru renovarea, reparația și reconstrucția unor școli;
2. Profesorii nu au beneficiat de nicio mărire de salariu, fiind mințiți în fiecare an, fie de Orban, fie de Cîțu;
3. Preocuparea PNL este schimbarea directorilor de școli pe criterii exclusiv politice;
3. Spațiile din interiorul școlilor nu au fost adaptate pentru condițiile specifice unei pandemii;
4. Ministerele Sănătății și Educației au fost iarăși luate prin surprindere de începutul de an școlar și au pregătit „pe genunchi” ordinul privind începerea noului an;
5. Nu se asigură transport gratuit la și de la școală tuturor elevilor;
6. Nu au dublat alocațiile copiilor, așa cum prevedea Legea;
7. Nu au răspuns la întrebările legitime ale părinților dacă elevii și profesorii vor primi măști de protecție de la școală și dezinfectant, sau iar vor să încalce dreptul copiilor la educație gratuită?

Este regretabil că și acest an școlar începe cu haos și cu atât de multe întrebări fără răspunsuri.
Ultimul an în care elevii au învățat mai mult de acasă a demonstrat că a fost un an pierdut. Guvernul ar fi avut timp să identifice soluții tehnice pentru reducerea aglomerațiilor din școli, să îmbunătățească circuitele și să cumpere sisteme de filtrare și dezinfectare în sălile de clase, să asigure instrumente de învățare tuturor elevilor. Mai știe cineva ceva despre achiziția tabletelor?

Campania de vaccinare a eșuat, iar acum vor să forțeze profesorii și elevii să se vaccineze.

Dacă vor testa elevii în condițiile în care va fi depistat vreun caz de COVID în clasă – cine va suporta costurile și de ce nu vor fi testați toți elevii? Nici la aceste întrebări nu au răspunsuri.
Este tot mai clar că „România Educată” este un proiect „mort din fașă” și că a fost făcut în ultimii șapte ani doar pentru imaginea lui Iohannis, nu pentru viitorul țării! Drept dovadă stau declarațiile premierului, care, în timp ce adopta un memorandum în Guvern legat de România Educată susținea că nu vrea să investească în educație și cercetare.
Cât de viabile sunt promisiunile guvernanților care au spus că Programul de implementare a proiectului ”România educată”  va trebui să fie disponibil până la data de 10 septembrie, în măsura în care noi nu știm dacă vom mai avea Guvern până la data respectivă ?

Trag un semnal de alarmă că odată cu creșterea costurilor la energie electrică și gaz, foarte multe școli vor avea nevoie de suplimentarea bugetelor alocate la începutul anului.

În țară avem peste 160 de mii de copii cu părinții plecați în străinătate. În județul nostru sunt peste 4.000 de copiii în această situație. Acest Guvern, împreună cu Președintele Klaus Iohannis au promis de ani de zile că vor dubla numărul de consilieri și psihologi școlari. Nu au făcut acest lucru. Și în acest moment avem un consilier școlar la 800 de elevi.

Cum credeți că ar putea acești psihologi să se ocupe și de copiii ai căror părinți sunt plecați în străinătate?
Cum credeți că elevii care au suferit în urma acestei Pandemii vor beneficia de servicii de consiliere școlară și de carieră sau chiar consiliere psihologică? 

Solicit Ministrului Educației, Ministrului Sănătății și Ministrului de Finanțe să se apuce de treabă sau să-și dea demisia.

În acest context politic, plecarea de la guvernare a USR-PLUS și a PNL, ar fi cel mai NORMAL LUCRU CU PUTINȚĂ!
PSD are suficienți specialiști care pot prelua guvernarea și repara erorile nepermise făcute de Guvernul Iohannis-Cîțu. Este tot mai clar că premierul Câțu nu a condus doar sub influența alcoolului, dar și pe contrasens.

Principala preocupare a viitorului Guvern trebuie să fie SIGURANȚA elevilor și profesorilor în școli.
Educația trebuie să fie gratuită și de calitate pentru toți, indiferent de mediul din care vine copilul.”

Distribuie acest articol Oficial Media
Share