Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Ponturi înainte să începi să investești și cum trebuie să cântărești riscurile

Dacă te-a hotărât, înseamnă că primul pas e că și făcut. Vei deveni investitor cu acte în regulă pe piața de capital. Sunt câțiva pași destul de simpli, de fapt niște etape obligatorii până să ajungi să-ți sorbi din ochi portofoliul.

Ponturi înainte să începi să investești

Iată care sunt aceştia:

 Alegi brokerul de acțiuni cu care vrei să lucrezi

Nimeni nu poate tranzacționa pe bursă direct, firmele de brokeraj fiind singurele care pot oferi acces la piețele de capital. Dacă eșți în România, alege o firma autorizată și care se află în evidențele Autorității de Supraveghere Financiară.

 Deschizi un cont de tranzacționare

După ce alegi  brokerul, trebuie să deschizi un cont de tranzacționareDeschiderea unui cont la o firmă de brokeraj este asemănătoare cu deschiderea unui cont bancar. Compania pe care ai ales-o îți va da toate detaliile.

 Alimentezi contul cu bani

Se presupune că, până la acest punct, ai în minte suma cu care vrei să începi. O sumă prea mică nu va fi deloc motivantă însă este bine să începi cu exact cât îți permiți la acel moment.  După ce ai alimentat contul cu suma de bani, vei putea începe să tranzactionezi pe bursă și să urmăreșți evoluția portofoliului pe platforma ArenaXT, un instrument extrem de util dezvoltat de Bursa de Valori Bucureșți, în colaborare cu cei mai mari brokeri români.

“Este esențial că investitorul să lucreze cu ArenaXT, fiindcă are la dispoziție totul: prețuri în timp real, notificări, posibilități numeroase de executare a ordinelor. Chiar dacă are un broker dedicat sau dacă își administrează singur potrofoliul, avantajele acestei platforme fac din aceasta un instrument indispensabil”, spune Ștefan Uleia, de la Prime Transaction.

 Înțelege exact ceea ce faci și cum funcționează

Nu confunda investițiile la bursă cu un  joc de noroc. Mulți investitori tratează plasamente pe bursă ca pe un pariu, acesta fiind și principalul motiv pentru care ai să auzi despre persoane care pierd bani pe bursă. Nu au răbdare și iau decizii pe negândite.

O investiție responsabilă și pe termen lung pe bursă “bate” orice altă varianta clasică  de plasare a banilor, precum depozitul bancar sau investiția imobiliară. Nu sunt doar vorbe, ci statistici cu cifre care nu pot fi contestate. Investiția în acțiuni este profitbilă.

Și, dacă tot veni vorba de riscuri și de o asumare conștientă a noului tău rol de investitor, trebuie să luăm în considerare și alte aspecte. Nu trebuie să fi un haiduc. Nu risca aiurea, mai ales la început. Ia în considerare nivelul de risc pe care eșți dispus să ți-l asumi. Ai un apetit al riscului ridicat, sau preferi să alegi doar acțiuni mai sigure? Indiferent de caz, investițiile la bursă sunt mereu riscante. Evident, răsplata pentru cei care riscă este pe măsură. Așa e viață, până la urmă.

Cunoaște companiile în care investeșți. Citește, analizează. Fă-ți calculele și ia singur decizia dacă achiziționezi acțiunile unei anumite companii ori nu. Dacă suma pe care o investeșți este mare, te poți sfătui cu un broker sau îl poți lasă pe el să ia deciziile în locul tău. Experiența brokerilor este valoroasă și accesul lor la informații nu se va compară niciodată cu al tău.

Gândește pe termen lung. Investițiile la bursă nu sunt ideale pentru cei ce doresc să se îmbogățească repede ci, mai degrabă, pentru persoanele ce măsoară succesul în ani.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share