Lansarea volumului „Constantin Brâncoveanu – 300 – Documente de Arhivă” și vernisajul expoziției fotodocumentare cu documente emise de cancelaria domnitorului Constantin Brâncoveanu au avut loc în Palatul de la Potlogi în cadrul Simpozionului Internațional Brâncoveanu și epoca sa, aflat la a III-a ediție. Proiectul Asociației DAR DEVELOPMENT ASSOCIATION, cofinanțat de Administraţia Fondului Cultural Naţional, a inclus realizarea unui volum conținând o selecție de imagini ale unor documente brâncovenești aflate în Arhivele Istorice Centrale din București, realizarea unei expoziții cu 25 dintre aceste documente și a unui fluid book care să reunească un bogat material fotodocumentar într-o formă accesibilă.
Simpozionul și implicit lansarea de carte au reprezentat unul dintre cele mai importante momente ale Zilelor Comunei Potlogi, punctul culminant al evenimentelor Anului Brâncoveanu Potlogi – 300, proiect dezvoltat de Primăria comunei Potlogi împreună cu Asociația DAR DEVELOPMENT.
Recunoașterea importanței locului acestei comune dâmbovițene în peisajul cultural legat de celebrarea Anului Brâncoveanu a fost confirmată de prezența la eveniment a domnului Corneliu Vișinoiu, consilier al primului ministru Victor Ponta, care a transmis un mesaj de susținere din partea acestuia. Interesul autorităților dâmbovițene pentru acest loc cu un real potențial turistic și economic a fost scos în evidență de participarea continuă la manifestări a domnului deputat PSD, Ionuț Săvoiu.
Doamna Alexandra Brutaru, președintele Asociației DAR DEVELOPMENT ASSOCIATION, și-a început discursul mulțumind partenerilor: Arhivele Naționale ale României, Primaria Potlogi, Complexul Național Muzeal Curtea Domnească din Târgoviște, Biblioteca Județeană „Ion Heliade Rădulescu” Târgoviște și EUROPAS, asociația care asigură managementul proiectului, Asociația pentru sprijin și dezvoltarea Țării Oașului și compania financiară care a susținut proiectul Safety Broker de Asigurări.
Arhivele Naționale ale României sunt principalul partener în proiect, instituția aflându-se în subordinea Ministerului Afacerilor Interne ale României, reprezentat la eveniment de Irina Alexe, Secretar General Adjunct a Ministerului Afacerilor Interne, șef al Departamentului însărcinat cu relația cu Parlamentul a MAI, care a indicat importanța Anului Brâncoveanu și în acest context implicarea Arhivelor Naționale în acest proiect care a facilitat accesul publicului la numeroase dovezi istorice.
Alina Pavelescu, Director adjunct al Arhivelor Naționale ale României, a apreciat efortul colectivului Serviciului Arhive Naționale Istorice Centrale și le-a mulțumit colegilor domniei sale pentru implicarea în acest proiect, remarcând importanța apariției acestei lucrări prefațată de Directorul General dr. Ioan Drăgan.
Claudiu Turcitu, șeful Biroului Arhive Medievale, Fonduri Personale şi Colecţii, a descris modul concret în care Arhivele Naționale au contribuit în proiect până în acestă etapă, amintind efortul de selecționare a celor 130 de documente existente în volum, verificarea și coordonarea traducerii în limba engleză a descrierilor arhivistice care le însoțesc. Dl. Dr. Laurențiu Szemcovic a arătat că s-au realizat cu ocazia acestui proiect descoperiri de sigilii inedite din perioada Brâncoveanu.
Doamna profesor Valentina Vasile a moderat desfășurarea Simpozionului Internațional Brâncoveanu și Epoca sa. Primarul Comunei Potlogi, profesorul Nicolae Catrina a urat bun venit participanților. Simpozionul s-a bucurat de prezența unei delegații de la Cernăuți a reprezentanților românilor din Ucraina. Domnul profesor George Coandă a vorbit despre Epoca Brâncoveanu ca semn al Renașterii românești. Dl. profesor dr. Silviu Angelescu a vorbit despre importanța păstrării identității naționale sub Constantin Vodă Brâncoveanu.
Lorenz Gitschier, fondatorul Asociației EDFICO din Germania, care timp de 4 ani a venit ca voluntar la Potlogi în diferite misiuni cu caracter social ne-a vorbit despre Constantin Brâncoveanu, considerându-l un European convins. Profesorul dr. Radu Negoescu ne-a vorbit de Brâncoveanu ca simbol spiritual al românismului. La simpozion au participat peste 100 de persoane iar expoziția a fost vizitată de peste 200 de persoane pe parcursul celor două zile cât a fost deschisă.
În cadrul simpozionului a fost lansat volumul „Brîncoveanu după Brâncoveanu”, avându-i ca autori pe doamna profesoară Valentina Vasile și pe domul profesor Nicolae Catrina.
Formația de muzică veche, „Trei Parale”, ne-a purtat cu totul în vremea Brâncoveanului și a marcat trecerea de la prima parte a simpozionului la cea de a doua parte, care a constat în lansarea volumului „Constantin Brâncoveanu – 300 – Documente de Arhivă”.
Expoziția de documente pe pânză a fost completată de câteva replici de costume de epocă, puse la dispoziție de partenerul asociației în proiectul AFCN, Complexul Național Muzeal Curtea Domnească din Târgoviște, al cărui director dl. Ovidiu Cîrstina a participat la eveniment. La inițiativa asociației DAR DEVELOPMENT ASSOCIATION în sălile palatului au expus pictorițele Adela – Maria Dumitriu sub titlul „Gânduri peste 300 de ani” și Ecaterina Mihai, lucrările sale au fost reunite sub titlul „Valahia lui Brâncoveanu”.
Președinta Asociației DAR DEVELOPMENT, doamna Alexandra Brutaru, a arătat în final că lansarea volumului reprezintă doar o primă etapă a proiectului, acesta urmând să se încheie la sfârșitul lunii noiembrie, după ce volumul va fi prezentat la Târgoviște, București, Iași, Satu Mare în cadrul unor manifestări culturale și la sediile Institutului Cultural Român din Istanbul și Viena.
EXCLUSIVE BREAKING NEWS
Ciobanii au ieșit la protest: ”Vă rugăm să veniți să ne ajutați, nu vrem să ni se ia animalele din curte. Să nu pună presiune pe noi să ne ia teste, să ne scoată pozitivi”
Transhumanța este în pericol! Cine are interes să ne distrugă? Ciobanii români își plâng oile sacrificate fără voia lor
Gura de Rai din Bucegi și Panteonul de la Căscioarele – Liniile geoenergetice
S-a semnat transferul bombă – Mihai Popescu luat de Becali la FCSB
Program Zilele Cetății Târgoviște, 6-8 septembrie 2024. Provincialii, Maria Buză, Cornelia și Lupu Rednic, Lora, Trooper, Carla”s Dreams
Meteorologii ANM anunță vreme de plajă și în luna septembrie. Prognoza meteo în săptămâna 26 august – 2 septembrie
LIFE STYLE
Cum ne putem construi un sistem imunitar puternic. Alimente care ne ajută să creștem imunitatea
Mihaela Bilic: Confortul și civilizația duc la supraconsum alimentar
Doctor Gabor Mate despre iertare, suprimarea furiei și transmiterea generațională a traumelor
Te-ai întrebat vreodată dacă stresul și traumele din trecutul tău te-ar putea îmbolnăvi? O discuție cu doctor Gabor Mate și Dr. Sanjay Gupta, neurochirurg
Celentano din Las Fierbinți, schimbare radicală. ”A început să se moară în jurul meu din nimic”
DESTINATII
Operatorul Ana Hotels sancționat cu amendă de 8000 euro
Experiențe de neuitat pentru 22 de tineri care au participat timp de 5 zile într-o tabără montană
O nouă serie de 40 de tineri s-a bucurat de secretele Munților Bucegi într-o tabără de voluntariat
100 de tineri din 5 județe au învățat primii pași de adaptare în natură la poalele munților Bucegi
Te ajutam sa faci bagajul!
SANATATE
Dăruiește Viață continuă parteneriatul cu Spitalul Marie S. Curie
Îmbătrânirea este asociată cu o calitate a vieţii crescută, care garantează demnitatea umană
Uleiul de cătină, medicamentul trimis de Dumnezeu sau aurul lichid, ajută la combaterea cancerului și este un puternic vindecător
La nivel global, 1 din 4 adulți și 81% din adolescenți au un nivel insuficient de activitate fizică
Povestea unei femei care a trecut prin Histerectomie: ”Nimic nu mai este la fel, o traumă pe viață!”
Cât zahăr se găsește într-o sticlă de Fanta Orange vândută în România
URMARITI OFICIAL MEDIA PE CANALELE NOASTRE
AUTORII OFICIAL MEDIA
De ce ne sperie o VIATA NOUA? - Oana Grigore
Ce mai poti citi
FESTIVALUL VEVERIȚELOR de la Buziaș EDIȚIA VIII
Cum tratam pe cai naturiste hipotiroidismul?
Sarmizegetusa Regia, capitala Daciei din Munţii Orăştiei