Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Povestiți despre experiențele dumneavoastră și amintirile legate de istoria Goethe-Institut în România

Un proiect de cercetare academică, combinat cu o expoziție/instalație performativă, are nevoie de sprijinul dumneavoastră

 

În timpul dictaturii lui Nicolae Ceaușescu, care a tăiat comunicarea și contactele cu lumea și a împins încet, dar sigur, țara în izolare, cultura a rămas în România singura legătură cu ceea ce se întâmpla în afara granițelor de sârmă ghimpată. În mod uimitor, domeniile literaturii, filmului și teatrului au reușit să găsească modalități de a ocoli cenzura și de a dezvolta o formă de “rezistență” împotriva îndoctrinării și propagandei. Nu doar programele Radio Europa Liberă au jucat un rol important în acest sens, ci și Goethe-Institut, care s-a deschis la București în 1979. Împreună cu Institutul Francez și Biblioteca Americană, acesta a jucat, fără îndoială, un rol important de accelerator al mișcărilor de integrare culturală, în ciuda supravegherii omniprezente a Securității.

 Dar cum a funcționat mai exact transferul cultural în contextul regimului de cenzură și al granițelor atent supravegheate? Cu scopul de a analiza evoluția percepției reciproce între Europa de Est și cea de Vest, apelul de participare se adresează tuturor celor care au avut ocazia să participe la evenimentele Goethe-Institut București sau să frecventeze biblioteca institutului înainte de 1990. Sunteți invitați să povestiți (în scris sau în conversații telefonice, prin Zoom sau live) despre experiențele personale legate de evenimentele și programele culturale organizate de Goethe-Institut în România și să relatați în ce măsură aceste evenimente au contribuit la stabilirea unor punți de comunicare și a unor rețele informale între cele două țări, la lărgirea perspectivelor reciproce și la crearea unui contrapunct la propaganda regimului Ceaușescu. Dacă aveți și alte materiale – flyere, anunțuri de evenimente, fotografii din acea perioadă – Goethe-Institut ar fi, de asemenea, extrem de recunoscător dacă ne-ați putea sprijini cu ele!

 Relatările personale și interviurile fac parte dintr-un studiu academic, dar urmează să fie integrate și într-o expoziție / instalație performativă care abordează tematica referitoare la modul în care se pot distinge faptele de fake news. Situația din perioada de cenzură și propagandă, de dinainte de 1990, va fi pusă în contrapunct cu situația actuală, în care suntem supuși unei supraîncărcări cu informații. Expoziția / instalația performativă va fi realizată de către artiști din zona multimedia și sunet, precum și din zona artelor vizuale și performative, în colaborare cu cercetători, și va fi prezentată în premieră în septembrie 2024, la Pavilionul Goethe-Institut București (concept: Vlaicu GolceaAlex HalkaRoxana Lăpădat, o producție a Teatrului Postnațional Interfonic, în parteneriat cu Goethe-Institut).

 Puteți comunica disponibilitatea dumneavoastră de a ne povesti despre aceste experiențe personale (în orice formă) până la data de 30 aprilie 2024.

 Dacă sunteți dispus(ă) să participați la un interviu (eventual prin telefon sau Zoom) despre evenimentele și programele Goethe-Institut București de dinainte de 1990 sau dacă doriți să transmiteți poveștile dumneavoastră în scris, vă rugăm să contactați Goeth-Institut prin e-mail sau prin telefon.

 Persoană de contactRoxana Lăpădat (curator și doctorandă) roxana.lapadat.extern@goethe.de

 sau telefon: 0040 21 311 97 82 (Goethe-Institut București)

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share