Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

PROGRAMUL national de dezvoltare rurala (2014-2020) in dezbatere la TARGOVISTE

DSCN7963 Ieri, 26 februarie 2015, secretarul de stat din Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, George Turtoi si directorul adjunct Romulus Duica, director general adjunct la Autoritatea de Management pentru PNDR,  au fost prezenti la Consiliul Judetean Dambovita intr-o intalnire de lucru a primarilor si reprezentantilor de GAL-uri din judet. Intrunirea a avut loc la invitatia presedintelui Consiliului Judetean  Dambovita, Adrian Tutuianu .

De asemenea au mai fost prezenti, reprezentanti ai Agentiei de Dezvoltare Rurala si Pescuit Dambovita, ai Directiei Agricole Dambovita, ai Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura Dambovita si ai Camerei Agricole Dambovita.

Tema abordata a fost una de interes, respectiv prezentarea Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014-2020, precum si modalitatile de reorganizare a Grupurilor de Actiune Locala ( GAL) pentru a putea fi eligibile cu sumele alocate pentru aceasta noua perioada.

Pe 25 martie va fi data depunerii ofciala a proiectelor, dar si de lansare a apelurilor de selectie. Tot atunci vor fi deschise patru sesiuni de depunere:

  • Sesiune pentru investitii in ferme
  • Sesiune pentru tinerii fermieri
  • Sesiune impreuna cu cererea unica pe suprafata pentru masurile de agromediu si agricultura ecologica
  • Sesiune pentru sprijinul pregatitor al GAL-urilor (scrierea strategiilor de dezvoltare locala pentru viitoarele GAL-uri).

De asemenea pentru fosta Masura 3.2.2. ”Investitii in infrastructura de baza”, la scara mica, sesiunea de depunere a proiectelor va incepe cel mai probabil in perioada aprilie-mai 2015.DSCN7962

De interes major: Uniunea Europeană nu mai punctează proiectele integrate, ci acceptă doar proiecte independente, pe fiecare componentă de infrastructură: apă-canal, drum, cămin, after-school etc.

Declaratii ale secretarului de stat, din Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, George Turtoi:

”Pe viitorul program pentru investiții în infrastructură sunt niște condiții noi. Apar unele diferențe. În primul rând, nu se mai punctează proiectele integrate. Se vor realiza doar proiecte independente, pe fiecare componentă de infrastructură, de care are nevoie primăria. Nu mai faceți proiecte în care să aveți și drum și apă-canal și cămin cultural și afterschool! Acum trebuie să faceți proiecte independente, doar pentru drum, apă-canal și tot separat pe infrastructură socială.”

”O nouă regulă este aceea că puteți depune mai multe proiecte în același timp pe diverse componente în cadrul aceleia și măsuri. Adică, puteți depune proiecte și pe drum și apă-canal în același timp, dar și pe reabilitare cămin cultural. Trebuie avut în vedere că proiectele pe drumuri și pe apă-canal, care sunt pe același amplasament, nu se pot selecta împreună, ci va trebui selectat mai întâi proiectul de apăcanal și realizat, ulterior va fi depus proiectul de drum.”

”De asemenea, nu se poate realiza infrastructura de apă, dacă nu e realizată infrastructura de canalizare. În același timp, dacă ai canalizare, dar nu ai apă, se poate face proiecte independent de alimentare cu apă. Este condiția din Direcția Europeană care spune că nu poți merge cu alimentare cu apă fără să ai asigurată scurgerea prin sistem de canalizare”,.

A doua parte a dezbaterii a continut o sesiune de intrebari din partea primarilor dâmbovițeni referitoare la problemele pe care le intampina in cadrul acestor proiecte, de la obtinerea fondurilor pana la implementarea proiectelor,  iar secretarul de stat, George Turtoi a incercat sa raspunda tuturor celor care au avut nelamuriri.

Pentru documentatia necesara accesarii de fonduri in cadrul unui PNDR ( 2014-2020) puteti consulta site-ul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, www.madr.ro.

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share
">