Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Romania TA – o poveste cu numitor comun

Revista

Intr-o tara devastata financiar de mafia afaceristilor, a politicienilor corupti si a “inchizitiei moderne”, mai exista oameni care cred ca ceva se poate schimba in Romania. 

Unul dintre ei este scriitorul Adi Melicovici, cel care a incercat sa se depaseasca pe el insusi, sa certifice ca “se poate”, mergand pe jos de la Targoviste pana la Roma. Astfel de acte de pionierat se intampla o data la o suta de ani, iar ele sunt generatoare de unitate si speranta.

In judetul Dambovita si in municipiul Targoviste s-a pus bazele strategiei de dezvoltare prin turism. Am asistat la conferinte pe acest subiect si am remarcat cu tristete ca birocratia si interesele personale si de grup inca primeaza. Spun asta pentru ca alaturi de alte cai de promovare cu succes a imaginii acestei zone, una dintre ele este actiunea intreprinsa de scriitorul Adi Melicovici. Realizarea lui nu este doar un trimf propriu, ci unul al intregii comunitati dambovitene. El a facut sa se vorbeasca despre romani in multe limbi europene. S-a scris in maghiara despre Targoviste, s-a vorbit in slovena despre Romania, am vazut Turnul Chindiei la televiziuni italiene alaturi de Columna lui Traian si lista poate continua.

Proiectul lui Melicovici nu s-a oprit la expeditia in sine, ci a inclus in “Speranta unui vis” nazuinta fiecarui roman – aceea de a fi un neam brav, unul fara teama zilei de maine. Ce face el pentru asta? A pus mai intai temelie aducand romani din diaspora alaturi de crezul sau, crezul de a face din Romania o tara libera, o tara in care nu se moare. Si ce punct de pornire mai bun sa gaseasca, decat acela al inceputului, al orasului din care a plecat, al regiunii din care provine, astfel incat in foarte scurt timp vechea cetate de scaun a Tarii Romanesti a patruns si in massmedia europeana. Acolo unde se vorbeste despre Romania intr-o comunitate puternica de romani, pe cale de consecinta se vorbeste si in limba tarii respective si implicit, ceteteni din intreaga europa incep sa dezvolte un interes generator de oportunitati, cel putin de turism cultural si istoric pentru tara noastra, pentru Targoviste.

Nu vreau sa fac vorbire despre sacrificiile indurate in numele unui crez, despre lipsuri si nevoi, despre nopti nedormite si suferinte. L-am cunoscut pe Adi Melicovici (pot spune – bine) si stiu ca doar o lumina care vine de dincolo de el il determina sa poata duce stindardul unui vis mai departe. Nu vreau sa-mi inchipui de cate ori si-a inghitit lacrimile fiindca nici el nu ar lasa pe nimeni sa vada asta. Daca stai de vorba cu el, va rade. Ca un actor. E doar un rol pentru cotidian, pentru cei din afara. Si indiferent cat as continua sa scriu si sa inteleg lupta asta de peste doi ani, efortul si indurarile de zi cu zi, doar el, Adi Melicovici, le cunoaste. Ne-am intalnit de curand in Targovistea noastra si mi-a oferit revista pe care alaturi de Cati Florea o publica in Italia. El a reusit, el poate. Aduna o tara frumoasa in cateva pagini care ilustreaza sufletul neamului romanesc. Revista ROMANIA TA, este o alta victorie in numele romanilor si pentru ei, e gloria pe care a simtit-o la Columna lui Traian, triumful alergatorului de cursa lunga, atunci cand dupa peste doua mii de kilometri, cu piciorele pline de rani a intrat in ROMA. “Romania TA” este o publicatie a sperantei ca visele pot deveni realitate.

Romania TA

 

Eu personal am pus revista la loc de cinste, langa simbolul Mostenirii Vacarestilor pentru ca ii dau aceeasi semnificatie: “Urmasilor mei Vacaresti!/ Las voua mostenire:/ Cresterea limbei romanesti/ Si-a patriei cinstire.” O spun cu toata convingerea ca el, autorul, nu vede cum intra intr-un joc al sacrificiului suprem, dand foc propriei vieti si a realitatii sale de acum, pentru a salva cat se mai poate din visele celorlalti astfel ca ele sa devina realitatea lor de maine.

Pana aici a construit Adi Melicovici si o va face in continuare, dar insist sa fac un apel la unitate si sa spun ca multi dintre cei care citesc aceste randuri i se pot alatura. Aici autoritatile locale ar putea lua ceea ce este deja creat: brand-ul “Romania TA”. Revin la strategia de dezvoltare avand la baza turismul cultural, sustinand teoria ca se pot implementa proiecte de succes cu costuri simbolice, ca factorii de decizie in Targoviste si in judetul Dambovita pot avea in vedere aceasta publicatie folosind-o ca spatiu de promovare, de colaborare pe diverse evenimente generatoare de propaganda deschisa in favoarea scopului propus: acela de a atrage vizitatori si de ce nu, chiar investitori. Sigur ca nu poti deturna fonduri in situatia asta, nu poti finanta partide si grupuri de interese, sigur ca in acest caz banii nu mai pot avea destinatii ilegale, dar ma gandesc cu incredere ca atat presedintele Consiliului Judetean Dambovita, domnul Adrian Tutuianu, cat si actualul primar interimar al municipiului Targoviste, domnul Cristian Stan, au cele mai bune  intentii pentru o dezvoltare reala si curata. La fel am incredere (cu cateva exceptii) in consilierii locali municipali si a majoritatii (asta inseamna plus unu – n.b.) consilierilor judeteni, de aceea vin si indemn: luati ceea ce vi se ofera cu titlu aproape gratuit!

Urmariti un videoclip care evidentiaza notorietatea proiectului “SPERANTA UNUI VIS”!Distribuie acest articol Oficial Media
Share
">