Printre altele, relațiile noastre au început să meargă prost atunci când cineva ne-a spus că iubirea de sine este egoistă, iar acest gând ni s-a întipărit adânc în subconștient. De atunci încolo, am început să ne simțim vinovați dacă ne iubeam pe noi înșine, am încetat să ne mai vedem ca prieteni ai propriului sine și am petrecut ore în șir judecându-ne că, probabil, egoismul nostru a fost sursa tuturor eșecurilor în dragoste.
În realitate, specialiștii sunt de părere că lucrurile stau exact pe dos. Dacă stima de sine este scăzută, nu mai suntem mulțumiți de noi înșine, iar această nemulțumire poate fi extrapolată și în cadrul relațiilor noastre.
“Mulți confundă iubirea de sine cu narcisismul, probabil pentru că ni s-a tot repetat că iubirea de sine este o formă de egoism, iar în dragoste este nevoie de altrusim. În realitate, egoismul vine de la faptul că ținem într-o relație o persoană care are nevoie de iubire, când noi știm că nu ne putem iubi nici măcar pe noi înșine. Pentru a avea o relație sănătoasă, trebuie mai întâi să învățăm să ne (re)acceptăm pe noi înșine – cu bune și cu rele, să redevenim prietenii noștri care eram odinioară și să vorbim deschis cu partenerul despre această problemă a noastră. Nu este nimic rușinos”, afirmă Angela Nuțu, unul dintre cei mai cunoscuți traineri din România pe probleme de cuplu și vicepreședintele Asociației Române de Hipnoză.
În opinia specialistului, pentru a ne recăpăta stima de sine pierdută și pentru a învăța să ne iubim din nou pe noi înșine, putem urma 3 pași simpli:
Acceptare.
“În primul rând, trebuie să ne dăm seama că, fiind ființe umane, avem atât puncte slabe cât și puncte forte. Nu ne-am născut Dumnezeu, deci vom face întotdeauna greșeli. Ca toţi ceilalţi, vor fi întotdeauna lucruri în viaţa noastră de care să nu fim mândri. La un moment dat, în vieţile noastre, cu toţii ezităm şi eşuăm. Să acceptăm acest adevăr universal este primul nostru pas. Oferă-ţi pur și simplu permisiunea de a fi uman: să ne recunoaștem emoţiile – inclusiv frica, tristeţea sau anxietatea – duce la acceptare de sine. Respingerea lor duce în schimb la frustrare. Am putea practica mediația mindfulness (în care doar observi lucrurile din jur, fără a le judeca) pentru a construi această atitudine de acceptare”, afirmă psihoterapeutul Angela Nuțu.
Perfecţionismul.
“În al doilea rând, trebuie să ştim că este un exerciţiu fără sens să încercăm să ne construim pe noi înşine ca persoane perfecte. Perfecţionismul nu reuşeşte niciodată. Nu ne iese pentru că nu se termină niciodată. Nu ne permite să ne bucurăm de… bucuria vreunei reuşite. Ştiați că perfecţionismul poate duce la amânare în luarea deciziilor, în mod curent? Aşadar trebuie să renunțăm la ideea de perfectionism și să ne îndreptăm spre lucruri realiste și realizabile. Un sfat simplu: Simplifică! Putem alege să facem mai puţine lucruri pentru a simți că le facem mai bine. Concentrează-te pe un singur lucru o dată și elimină multitasking-ul”, declară Angela Nuțu.
Autocompasiunea.
“În cel de-al treilea rând, trebuie să învățăm să ne deschidem inima şi să ne permitem să fim binevoitori cu propriul nostru sine. Trebuie să învățăm să ne tratăm cu compasiune, deoarece această valoare înseamnă să fim binevoitori cu noi înșine în faţa situaţiilor dificile şi a eşecurilor personale. În fapt, autocompasiunea înseamnă să-ţi pese şi să te înțelegi pe tine și pe ceilalţi, să nu te judeci sau să te pedepseşti, nici să ascunzi, dar nici să fii deprimat când te confrunți cu emoţii neplăcute. Când vom îmbrățisa aceste 3 valori în viețile noastre, vom începe să realizăm că iubirea adevărată pornește de la iubirea de sine. Nu putem să iubim pe cineva dacă nici măcar pe noi nu reușim să ne iubim”, conchide Angela Nuțu, vicepreședintele Asociației Române de Hipnoză.
Angela Nuțu este Psihoterapeut și unul dintre cei mai cunoscuţi şi bine pregătiţi traineri din România, vicepreşedinte al Asociaţiei Române de Hipnoză. Are experiență de peste 10 ani în domeniul comunicării și al instruirii adulților și de peste 15 ani în domeniul antreprenoriatului și al afacerilor. Membru Fondator al Asociației Române de Coaching, Formator acreditat ANC, Trainer acreditat NLP, Trainer acreditat Metoda Centrum, Psihoterapeut.
Persoană de contact
Angela Nuțu
Psihoterapeut
Vicepreşedinte
0720.071.016
contact@prosuccesstraining.ro
Transmite,
Dr. Tănase Tasenţe
General Manager
Plus Communication
0725.465.508
DACA TI-A PLĂCUT URMĂREȘTE PAGINA NOASTRA!!
EXCLUSIVE BREAKING NEWS
Diana Șoșoacă este scoasă din cursa pentru alegerile prezidențiale. CCR i-a respins candidatura la Președinția României
Piperea: 1500 de lire au primit părinții pentru a-și testa copiii cu vaccinul Moderna
Polițiștii criminaliști au descins din nou la Spitalul Pantelimon. Au fost ridicate toate telefoanele mobile ale medicilor de la ATI
Coșul minim lunar în 2024 pentru o persoană singură depășeste 3800 de lei. O familie cu doi copii plătește aproape 10.000 de lei
Registrul Auto Român are un nou angajat, Chatbotul RAReș care va răspunde la întrebări 24 de ore din 24
Aproape de comă alcoolică șoferul unui autocar a fost prins pe Autostrada București – Pitești de Poliția Găești
LIFE STYLE
Întrebări pe care să le adresezi copilului tău în loc de ”Cum a fost la școală?”
Bărbații amabili și carismatici în public, agresivi si duri cu familia
Când corpul ne vorbește prin durere sau diverse afecțiuni ne trimite mesaje din subconștient
Psiholog: Nu ai o voce şi nu eşti auzită sau văzută pentru că încerci să rămâi ”fetiță bună”
Atracțiile intime fulgerătoare au la bază foarte multe traume
DESTINATII
Peştera Ialomiţei trece la programul de iarnă din 1 octombrie 2024
România și-a stabilit strategia pentru dezvoltarea turismului
30 de elevi premianți ai Școlii Niculești au participat la o tabără de educație turistică montană pe Valea Ialomiței
Operatorul Ana Hotels sancționat cu amendă de 8000 euro
Te ajutam sa faci bagajul!
SANATATE
Cum s-a vindecat de cancer o femeie din Cluj-Napoca. Tratamentul care i-a salvat viața
”Depistează.Tratează.Vindecă. Învinge cancerul de sân, pas cu pas!”
”Împreună putem găsi soluții și promova bune practici, astfel încât bătrânețea să fie frumoasă!”
La sfârșitul anului 2020, existau 7,8 milioane de femei în viață care au fost diagnosticate cu cancer la sân
36% din tinerii cu vârste cuprinse între 13 și 28 de ani au avut simptome de depresie, în anul 2022
Bune practici pentru o bătrânețe frumoasă
URMARITI OFICIAL MEDIA PE CANALELE NOASTRE
AUTORII OFICIAL MEDIA
De ce ne sperie o VIATA NOUA? - Oana Grigore
Ce mai poti citi
Diana Șoșoacă este scoasă din cursa pentru alegerile prezidențiale. CCR i-a respins candidatura la Președinția României
Omraam: Dacă oamenii sunt mereu nemulțumiți, dezamăgiți, este pentru că au prea multă încredere în achizițiile materiale pentru a-i face fericiți
Piperea: 1500 de lire au primit părinții pentru a-și testa copiii cu vaccinul Moderna