Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

”Putem modela un viitor mai rezistent, durabil și mai echitabil, dar singura modalitate de a face acest lucru este împreună”

Întâlnirea anuală de la Davos a reunit lideri de stat, din afaceri şi societatea civilă pentru a aborda starea lumii şi a discuta despre priorităţile anului. Evenimentul furnizează o platformă pentru angajarea în dialoguri constructive, orientate spre viitor şi ajutor în găsirea soluţiilor prin intermediul cooperării publice-private. În acest context, liderii lumii  s-au întâlnit sub tema „Cooperare într-o lume fragmentată”. Și acest apel la cooperare a răsunat între vorbitori, sesiuni și subiecte.

Secretarul general al ONU a cerut acțiuni urgente cu privire la provocările interconectate, inclusiv crizele climatice, naturii și energetice; Prima Doamnă a Ucrainei s-a adresat personal participanților, în timp ce liderii mondiali au promis să continue solidaritatea și sprijinul pentru Ucraina; Perspective mai bune pentru economia mondială, deoarece vicepremierul Chinei și-a reafirmat angajamentul de a consolida cooperarea internațională; Cancelarul german a declarat că Europa va evita o recesiune datorită eforturilor sale de limitare a impactului crizei energetice regionale.

Mai mult de 50 de inițiative cu impact mare au fost lansate sau prezentate la întâlnirea anuală, fiecare care poate fi scalată sau replicată pentru a îmbunătăți starea lumii. Reuniunea anuală a fost neutră din punct de vedere climatic și a oferit o serie de inițiative noi pentru a reduce emisiile și a aborda pierderea biodiversității.  După cum ne-a spus președintele Forumului Economic Mondial, Børge Brende, în remarcile sale de încheiere, „Într-o perioadă incertă și provocatoare, un lucru este clar. Putem modela un viitor mai rezistent, durabil și mai echitabil, dar singura modalitate de a face acest lucru este împreună”.

Apel la unitate și colaborare

„Nu există soluții perfecte într-o furtună perfectă”, a subliniat  António Guterres. „Dar putem lucra pentru a controla daunele și a profita de oportunități”.

Strâns legată de comerț este perspectiva economiei globale, iar perspectivele economice au fost pe ordinea de zi toată săptămâna. Este necesară o investiție urgentă în capitalul uman pentru a crea o lume mai echitabilă. 1,1 miliarde de locuri de muncă sunt susceptibile de a fi transformate radical de tehnologie în următorul deceniu. Forumul Economic Mondial lucrează cu peste 350 de organizații pentru a oferi un  miliard de oameni o educație, competențe și oportunități economice mai bune până în 2030.

În sesiunea plenară „Restabilirea securității și a păcii”, secretarul general a subliniat că Aliații NATO au oferit un sprijin fără precedent pentru a ajuta Ucraina să-și mențină dreptul la autoapărare și a cerut ca livrările de echipamente militare să fie intensificate în acest moment critic. „Armele sunt calea către pace”, a spus el, „ceea ce se întâmplă în jurul mesei de negocieri depinde în totalitate de puterea de pe câmpul de luptă. Și dacă vrem ca Ucraina să prevaleze, atunci au nevoie de forță militară”.

Secretarul general a descris războiul din Ucraina drept o „luptă pentru democrație”, afirmând că „este extrem de important ca președintele Putin să nu câștige acest război,  va fi o tragedie pentru ucraineni, dar și foarte periculos pentru noi toți. Pentru că atunci mesajul către liderii autoritari, nu doar către Putin, ci și altor lideri autoritari este că atunci când folosesc forța brutală, când încalcă dreptul internațional, obțin ceea ce își doresc. Și asta va fi o lecție foarte proastă și periculoasă. Va face lumea mai periculoasă și ne va face mai vulnerabili.”

Șefa Comisiei Europene a folosit discursul susținut la Forumul Economic Mondial de la Davos pentru a spune că ”pe lângă alimentarea propriei industrii europene, blocul celor 27 de națiuni va deveni mult mai puternic în combaterea practicilor comerciale neloiale, indiferent dacă acestea provin de la Washington sau de la Beijing”. UE răspunde, astfel, demersului SUA de a-și stimula tranziția energetică cu propriile planuri destinate industriei ecologice și spune că va mobiliza ajutor de stat și un fond de suveranitate pentru a împiedica mutarea companiilor în SUA.

”La Davos, i-am îndemnat pe liderii politici și de afaceri să se concentreze pe readucerea economiilor noastre pe o cale stabilă de creștere. Aceasta este singura cale de urmat. Și s-ar putea face dacă rămânem competitivi, dacă accelerăm tranziția verde și digitală, dacă rămânem uniți. Europa trebuie să continue să conducă.

Ne asigurăm că afacerile noastre continuă să aibă mediul potrivit în care se pot dezvolta, că familiile nu suferă din cauza inflației și prețurilor mari la energie, că investim în continuare” a transmis și Roberta Metsola, liderul Parlamentului European.

 

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share