Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Restabilirea ecosistemului este esențială pentru combaterea schimbărilor climatice

În urma unei dezbateri de marți, Parlamentul  European și-a adoptat poziția cu privire la legea UE de restaurare a naturii cu 336 de voturi pentru, 300 împotrivă și 13 abțineri.  Un vot de respingere a propunerii Comisiei nu a trecut (312 voturi pentru, 324 împotrivă și 12 abțineri).

Deputații subliniază că ”restabilirea ecosistemului este esențială pentru combaterea schimbărilor climatice și a pierderii biodiversității și reduce riscurile la adresa securității alimentare. Proiectul de lege nu impune crearea de noi arii protejate în UE și nici nu blochează noi infrastructuri de energie regenerabilă, deoarece au adăugat un nou articol subliniind că astfel de inițiative,  sunt în mare parte în interesul public”.

Parlamentul subliniază că noua lege trebuie să contribuie la îndeplinirea angajamentelor internaționale ale UE, în special cadrul ONU pentru biodiversitatea globală Kunming-Montreal. Deputații susțin propunerea Comisiei de a pune în aplicare măsuri de restaurare până în 2030 care să acopere cel puțin 20% din toate zonele terestre și maritime din UE.

Parlamentul spune că legea se va aplica numai atunci când Comisia a furnizat date privind condițiile necesare pentru a garanta securitatea alimentară pe termen lung și atunci când țările UE au cuantificat suprafața care trebuie restabilită,  pentru a atinge țintele de restaurare,  pentru fiecare tip de habitat. Parlamentul prevede, de asemenea, posibilitatea de a amâna obiectivele sub consecințe socio- economice excepționale.

În termen de 12 luni de la intrarea în vigoare a prezentului regulament, Comisia ar trebui să evalueze orice decalaj între nevoile financiare de restabilire și finanțarea disponibilă a UE și să caute soluții pentru a reduce o astfel de decalaj, în special printr-un instrument dedicat al UE.

    Peste 80% din habitatele europene sunt în stare proastă

La 22 iunie 2022, Comisia a propus un regulament privind refacerea naturii pentru a contribui la refacerea pe termen lung a naturii deteriorate în zonele terestre și maritime ale UE și pentru a atinge obiectivele UE în materie de climă și biodiversitate. Potrivit Comisiei, noua lege ar aduce beneficii economice semnificative, deoarece fiecare euro investit ar avea ca rezultat beneficii de cel puțin 8 euro.

 

Această legislație răspunde așteptărilor cetățenilor cu privire la protecția și restabilirea biodiversității, a peisajului și a oceanelor, astfel cum sunt exprimate în propunerile 2(1), 2(3), 2(4) și 2(5) din concluziile Conferinței privind Viitorul Europei.

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share