Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Soluții pentru un mediu curat în Târgoviște – Adrian Bercu, PNL Târgoviște

În cadrul unei conferințe de presă, Adrian Bercu, consilier local PNL și candidat pe aceeași funcție la alegerile din toamnă, propune un program cu o importanță majoră în viața fiecărei comunități, mediul și menținerea acestuia la standarde de calitate. Respirăm cu toții același aer, traversăm zilnic orașul, ne bucurăm de împrejurimile oferite de natură, și avem nevoie să gestionăm cât mai corect această resursă pe care o reprezintă mediul înconjurător dacă ne dorim să rămânem sănătoși.

Adrian Bercu prezintă mai multe direcții pe care municipiul Târgoviște le poate urma pe viitor, pentru ca poluarea, deșeurile, protecția mediului în general, să fie una care să ne bucure traiul de zi cu zi și în același timp să ne aliniem popoarelor civilizate din care spunem că vrem să facem parte.

Declarații pe larg din conferința de presă:

”Principala cauză a poluării în Târgoviște este percepută ca fiind traficul rutier. Dar traficul nu este singura problemă. Concentrația de noxe este influențată și de șantierele din Târgoviște și de groapa de gunoi și de sistemele de încălzire individuală e.t.c. Târgoviște trebuie să învețe din experiența altor orașe europene și chiar românești care au avut probleme similare și să aplice soluții similare.

Care sunt soluțiile noastre

  • Devierea traficului greu pe rute ocolitoare este esențială.
  • Finalizarea investiților pentru centura Târgoviște. Iar în termen mediu prevedem dezvoltarea inelului doi de centură
  • Modernizarea parcului auto al companiei de transport public. Cu accent pe soluțile cele mai prietenoase cu mediul, autobuze electrice sau autobuze cu emisii scăzute de noxe. Esențială este și dezvoltarea unor soluții de transport în zona periurbană și metropolitană pentru că un transport public bine pus la punct îi va oferi Târgovișteanului posibilitatea de a folosi aceste soluții alternative și de a reduce numărul mașinilor din trafic și astfel de a reduce poluarea.
  • Un alt punct foarte important este redarea padurii Priseaca, Târgoviștenilor. Municipiul Târgoviște deține 366 hectare de pădure iar singurele activități prevăzute de Primărie până acum au fost acțiuni de valorificare a masei lemnoase. Noi ne propunem amenajarea și dezvolaterea de facilități care să redea pădurea Priseaca Târgoviștenilor. Și aici ne referim la facilități de acces pietonal, cu bicicletele și auto, facilități de camping, de recreere, trasee de drumeții și aventuri.
  • Recent am vizitat Râșnov și Dinopark. Acolo este un exemplu că o administrație într-un parteneriat bine pus la punct au creat un real reper turistic pentru zonă care a ajuns să genereze mai multe venituri pentru comunitate decât Cetatea Râșnov.
  • Un ultim punct în această zonă este încurajarea transportului alternativ și dezvoltarea infrastructurii pietonale. În Târgoviște ar trebui să avem undeva la 40 km de pistă de biciclete. Adică dublu decât avem acum. Avem nevoie de extinderea zonei pietonale, zone de utilizare mixtă și să încurajăm toate formele de transport alternativ. Avem un oraș frumos și foarte mulți locuitori care ar prefera să-l parcurgă cu bicicleta. Doar că ei sunt blocați cu soluțiile de trafic din lipsa infrastructurii. Tot ceea ce ar trebui să facem din punct de vedere al administrației este să facem această infrastructură.
  • Trei elemente esențiale pe care le propunem sunt: dublarea inelului de centură cu piste de biciclete. Amenajarea de trasee, piste pentru biciclete din fiecare cartier al orașului Târgoviște spre Parcul Chindia. Si în al treilea rând piste de biciclete pe zona periurbană.

Gunoaiele și colectarea selectivă – plus valoare

Un alt capitol pe zona de mediu este gunoiul. Ne propunem o schimbare de perspectivă asupra a ceea ce înseamnă deșeuri municipale. Suntem obișnuiți să vorbim despre gunoi ca fiind ceva urât mirositor care trebuie ascuns, trebuie acoperit, să fugim de el. Ceea ce propunem noi este să privim această problemă ca o resursă astfel încât deșeurile municipale dacă vor fi gestionate corect vor putea aduce chiar plus valoare. Colectarea selectivă nu mai este un moft, este lege.

Iar pentru a transforma gunoiul în deșeuri menajere noi avem în vedere 3 probleme:

  • Încurajarea și educarea populației în separarea fracțiilor.
  • Spațiile de colectare. Aici pubelele de gunoi au nevoie de niște investiții majore și va trebui să găsim soluții de finanțare pentru a le moderniza. Aceste spații de gunoi trebuie în primul rând să fie prietenoase cu oamenii, în momentul în care te apropii de el să nu fie respingător. Trebuie să fie curate și să inspire încredere oamenilor nu silă și dezgust.
  • Transportul care trebuie să fie adaptat la fracțiile pe care le colectează și la zonele pe care le deservește. Vorbim despre niște camioane de gunoi care colectează gunoi din cartiere aglomerate și accidentele sunt absolut inevitabile.

Reducerea consumului de energie

O ultimă componentă este componenta de energie. Și când vorbim despre energie vorbim de două component: eficientizarea consumului de energie și generarea de energie. Ne propunem eficientizarea tuturor servicilor Primăriei în relația cu cetățenii. Și asta înseamnă implicit o reducere a consumului de energie. Scopul nostru este ca Primăria să devină independentă energetic. Dar pentru această independență nu este suficientă reducerea consumului ci și producția. În acest sens ne propunem atragerea de finanțări europene pentru acoperirea tuturor Instituțiilor publice cu panouri care să genereze energia necesară funcționării în Instituțiile respective.” a explicat Adrian Bercu, consilier local PNL.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share