Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Taxa pentru gunoiul produs de firme este imorală și ilegală – Aurelian Cotinescu, PNL Dâmbovița

Din 2024 toate firmele din Dâmbovița vor fi obligate să plătească o taxă de gunoi stabilită de Asociația Intercomunitară Managementul Integrat al Deșeurilor, entitate din care fac parte primarii din județ.

Taxele sunt cuprinse între 50 de lei până la 20.000 de lei pentru firmele mari, iar modul în care au fost împărțite aceste sume pe tipurile de activitate, nu sunt justificate de cantitatea de gunoi produsă. Cum și cine măsoară exact cât gunoi produce un angajat al unei firme? Dacă o firmă cu un singur angajat va plăti 50 de lei, următorul prag care cuprinde 2 până la 10 angajați, va fi taxat cu 150 de lei. O socoteală cel puțin ciudată..și nejustificată, în condițiile în care, pentru persoanele fizice, o familie plătește 32 de lei lunar.

Aurelian Cotinescu, consilier local PNL și secretar general al organizației, a dezbătut această taxă ”imorală și ilegală”, în conferința de presă de astăzi. 

”ANRSC spune clar, taxa poate fi mărită prin votul consilierilor locali, prețul poate fi mărit doar cu indicele IPC de 13,85. Unde este normalitatea în tot ceea ce se întâmplă? Pe de altă parte, este inechitabil pentru că în contractul ADI apare echitatea între plată și serviciul obținut. Inechitatea apare între mediul privat care plătește de patru ori mai mult decât firmele statului, la același număr de angajați. Să înțeleg că angajații de la mediul privat produc mai mult gunoi decât angajații de la stat? Pentru o firmă, un PFA, care are un angajat se va plăti 150 de lei gunoiul. Cât gunoi poate să producă un PFA cu un angajat? Ai un apartament de bloc închiriat, locatarii plătesc 32 de lei gunoiul pe toată familia și tu pentru că ai un angajat, plătești 150 de lei, total inechitabil. Cer târgoviștenilor și dâmbovițenilor să deschidă ochii, și vă spun ca dacă veți tolera această nedreptate, următoare generație va trebui să treacă în continuare prin ea”, a explicat Aurelian Cotinescu.

Valorile taxei pe gunoi in functie de tipul companiei:

Declarații pe larg:

”Această taxă imorală și ilegală, gândită de funcționarii publici din Consiliul Județean și făcută parcă pentru a împovăra suplimentar agenții economici care susțin economia și trec prin momente delicate în aceste clipe de criză economică globală. Aceste decizii luate nu fac decât să destabilizeze mediul economic târgoviștean și dâmbovițean.
Ca firmă privată poți să semnezi un contract cu orice companie care prestează un serviciu pentru calitatea acelor servicii sau pentru prețul oferit. Nu poți să vii tu ADI Management Integrat al Deșeurilor, gânditorii din Consiliul Județean, și să-mi spui că de mâine trebuie să plătesc o taxă pe care nu o motivezi cu nimic, de patru ori mai mare decât taxa precedentă iar această taxă să fie plătită primăriei, care primărie plătește către prestatorul Supercom. Adică Supercom o companie privată nu are nevoie de angajați care să facă aceste încasări de la mediul privat, își reduce cheltuielile, face profitul mai mare. Primăriile cu angajații primăriei care sunt plătiți din taxele noastre, colectează banii de la firmele private, dacă nu încasează atunci primăria oricum plătește serviciul respectiv care a fost prestat sau nu, iar firma privată în cele din urmă nu poate să-și deducă TVA-ul pentru că primăria nu emite factura cu TVA. Și atunci, tu mă obligi pe mine ca firmă să fiu in imposibilitatea de a-mi deduce acel TVA. De ce să nu fac eu lucrurile simplu? Eu ca firmă privată am obligația sa am contract cu un prestator de servicii. Prestatorul de servicii îmi emite factura, eu plătesc acea factură și deduc TVA-ul”, a precizat Aurelian Cotinescu.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share