Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Un cerc vicios al pasivităţii instituţiilor au dus la un deznodământ tragic

ANPDCA anunță că a fost finalizat raportul Corpului de Control care a derulat verificări la nivelul DGASPC Galați imediat după cazul tragic, în urma căruia o fetiță de nouă  ani și-a pierdut viața, în împrejurări care sugerau un tratament violent la care fusese supusă în familie, de către mamă și rudele acesteia.

Documentul, cuprinzând concluziile, precum și măsurile și recomandările formulate, a fost trimis către DGASPC Galați, către Consiliul Județean Galați, în subordinea căruia funcționează Direcția și către Direcția de Asistență Socială din Primăriei municipiului Galați.

Echipa de control a ANPDCA a constatat multiple deficiențe în instrumentarea cazului fetiței decedate și a celor două surori ale acesteia la nivelul DGASPC Galați și al serviciului de asistență socială din cadrul Primăriei municipiului Galați, precum și o lipsă de coordonare între specialiștii celor două instituții.

Astfel, principalele măsuri propuse de echipa de control vizează mutarea într-un alt serviciu și declanșarea cercetării disciplinare în cazul psihologului și asistentului social care au instrumentat cazul fetiței decedate și al surorilor acesteia, caz intrat în atenția DGASPC Galați în martie 2023, cu aproape un an înainte de incidentul tragic de la sfârșitul lunii ianuarie.

De asemenea, măsura cercetării disciplinare a fost propusă și în cazul șefului Serviciului Public de Asistență Socială din cadrul Primăriei municipiului Galați, pentru modul în care a gestionat, în aceeași perioadă, activitatea de monitorizare a minorilor implicați în acest caz, precum și activitatea serviciului pe care îl coordonează, în ansamblu.

Acțiunea de control a fost dispusă de președintele ANPDCA imediat după decesul fetiței și s-a desfășurat în perioada 02.02.2024-15.02.2024, la DGASPC Galați și la Direcția de Asistență Socială (DAS) a municipiului Galați.

Verificările au vizat modul în care a fost gestionat și instrumentat cazul fetiței și al celor două surori ale ei, din momentul în care minorele au intrat în atenția autorităților cu atribuții în protecția drepturilor copilului, în martie 2023.

Era un copil care nu dădea semne că este agresat, abuzat într-un fel. Era prietenoasă. Noi mai mult cu mătușa țineam legătură, mama era de față, dar mătușa vorbea. Nu ne-am așteptat nicio clipă să se întâmple așa ceva. Fetița, Elena, este la noi de la începutul acestui an școlar, transferată de la o altă școală“, a declarat anchetatorilor  Antoaneta Furtună, învățătoarea fetei decedate. “Nu am găsit urme de violență pe trupul fetiței ori de câte ori am făcut controlul medical. Niciodată nu a venit la cabinet plângându-se că o doare ceva. De când este la noi la școală nu am văzut semne că ar fi victima unui abuz“, a spus și Ionica Dobrea, asistent medical școlar.

Reprezentanții Direcției Județene de Asistență Socială și Protecția Copilul Galați confirmă că după examinarea medicală, pe trupurile celor două surori mai mici ale Elenei, fete de 5 și 7 ani, luate  în plasament de urgență, s-au găsit numeroase urme care arătau că erau bătute.

Un semnal de alarmă a fost dat în februarie-martie anul trecut,  când educatoarea de la grădinița unde învăța mijlocia familiei, Mădălina, sora Elenei, a reclamat că aceasta era plină de vânătăi și părea abuzată.  Primele semne ale abuzului au apărut în iarna lui 2022. Copilul venea cu semne pe gât, mama nu răspundea, dar mătușa explica că așa se mai joacă, se mai zgârie copiii între ei sau copila cade pe gheață și nu venea cu zilele la grădiniță. “După care semnele tot apăreau, fetița venea foarte obosită la grădiniță, era foarte abătută adormea cu capul pe masă, șchiopăta, dacă o luăm în brațe simțeam denivelări la nivelul corpului, nu mergea la baie, am observat că nu îi punea apă tocmai ca să nu aibă nevoi fiziologice și să nu vedem noi semnele de pe corpul ei“, a spus și  Nicoleta Drăghici, educatoare la  grădinița I.Nenițescu. “În februarie 2023, a există o sesizare pentru sora mijlocie a fetiței, care venea de la grădiniță, și în care era ridicată suspiciunea unui abuz fizic al mamei asupra fetiței. Mama a explicat atunci că fost un incident izolat, lucru susținut și de ceilalți membrii ai familiei, deznodământul a fost că, având sprijinul familiei lărgite, fratele mamei și soția acestuia, și la insistențele tuturor membrilor familiei cu care am discutat, copiii au rămas în familie. Rudele, unchiul și mătușa, care au insistat să nu se instituie o măsură de protecție pentru copila mijlocie, în acel caz au primit sfaturi de a se prezenta în instanță și de a deveni reprezentant legal al copilului“,  declara  Tania Calcan, de la Direcția Județeană de Asistență Socială și Protecția Copilului Galați.

Incidentul putea fi evitat

Raportul echipei corpului de control al ANPDCA consemnează o lipsă de coordonare și grave deficiențe în modul în care specialiștii de la nivelul DAS Galați și DGASPC Galați au intervenit în cazul celor trei  fetițe, începând din martie 2023, când situația lor a ajuns în atenția Direcției, ca urmare a unei sesizări primite de la grădinița unde era înscrisă una dintre fete. Educatoarea a constatat atunci mai multe vânătăi pe corpul uneia dintre fetițe și, având suspiciunea unui abuz în familie, a sesizat DGASPC Galați.

La acel moment, psihologul care a evaluat toate cele trei fete nu a considerat că acestea prezintă semnele unui abuz și a recomandat doar implicarea unchilor materni, în creșterea și educarea minorelor, având în vedere că mama nu se putea ocupa singură de acestea, din cauza unei dizabilități mintale.

De asemenea, psihologul a considerat că a fost vorba doar de un episod izolat, așa încât monitorizarea situației copiilor trebuia să aibă loc la domiciliul familiei pentru prevenirea unei situații de risc în dezvoltarea fizică și psihică.

Fetițele nu au  mai  fost evaluate medical

În plus, la acel moment, specialiștii DGASPC Galați nu au întreprins niciun demers în vederea evaluării medicale a fetiței și surorilor ei, pentru a stabili dacă în cazul vreuneia dintre ele a fost vorba despre violență, deși asistentul medical din cadrul grădiniței a recomandat consultarea minorei de către medicul de familie.  Echipa de control a mai constatat că, deși DGASPC Galați a solicitat DAS Galați monitorizarea situației minorelor și comunicarea apariției unei situații de risc, nu a oferit prea multe detalii despre caz și nu a transmis planurile de reabilitare și/sau reintegrare socială a copiilor.

Prin urmare, fără a avea acces la întreg istoricul cazului, specialiștii din cadrul serviciului de asistență socială al Primăriei au constatat că fetițele erau bine îngrijite și nu se aflau într-o situație de risc, motiv pentru care acestea au rămas în familie, alături de mamă și de familia unchiului matern, care locuia în aceeași casă.  În seria deficiențelor constatate se înscrie și faptul că DAS Galați nu a transmis DGASPC Galați cele două rapoarte de monitorizare întocmite pentru cei trei copii și nici nu are proceduri clare privind efectuarea activității de monitorizare a copiilor victime ale abuzurilor sau aflați în risc de abuz.

Prin urmare, în raportul echipei de control s-a recomandat stabilirea unei proceduri de lucru comune între cele două instituții, privind monitorizarea situației copiilor victime ale abuzurilor.

Măsuri clare de monitorizare pentru a se evita cazurile de abuz pe viitor

Având în vedere concluziile echipei de control și deficiențele constatate în acest caz, președintele Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție va solicita oficial, printr-o circulară trimisă la nivel național, tuturor Direcțiilor Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului să revizuiască întreg cadrul procedural privind instrumentarea și monitorizarea cazurilor de abuz asupra minorilor și totodată să stabilească, la nivel local, proceduri complete, cu etape și termene clare, de colaborare cu serviciile de asistență socială din cadrul primăriilor, pentru a evita situațiile în care cazurile de abuz, neglijare și exploatare asupra minorilor să rămână nesoluționate perioade lungi de timp.

„Aici seamănă a cerc vicios, fiecare dintre autorităţi aveau obligaţii proprii, Direcţia Copilului în baza legii proprii, Poliţia şi Parchetul în baza codului de procedură penală, măsurile erau distincte, dar aveau un numitor comun, interesul copilului şi chiar interesul mamei copiilor de a fi protejată de propriile reacţii, pe care mă îndoiesc că ea le-a înţeles foarte bine. Este atât pasivitatea Direcţei pentru Protecţia Copilului, cât şi a organelor poliţieneşti”, a concluzionat în schimb, Gigel Potrivitu, avocatul unchiului şi mătuşii copilei ucise de mamă, potrivit colegilor de la Monitorul de Galați.

Consecinţele violenţei la care sunt supuşi copiii sunt devastatoare, pe plan psihologic şi fizic

În ceea ce priveşte cauzele violenţei, ignoranţa este principalul motiv, deoarece oamenii nu conştientizează că nu trebuie să recurgă la niciun fel de agresiune asupra copiilor.

Recrudescenţa acestui fenomen alarmant trebuie combătută eficient, prin iniţierea unor noi strategii în domeniul protecţiei copilului, chiar dacă legislaţia României prevede, în mod explicit, dreptul copilului de a fi protejat împotriva oricăror forme de violenţă, abuz, rele tratamente sau neglijenţă şi interzice aplicarea pedepselor corporale sub orice formă.

În acest sens, se impune necesitatea adoptării, în regim de urgenţă, a Strategiei naţionale de prevenire şi combatere a violenţei îndreptate împotriva copiilor, prin implicarea eficientă a autorităţilor centrale şi locale, a comunităţilor locale, familiei, şi, nu în ultimul rând, a copiilor.

Mulţi copii victime ale tuturor formelor de agresiune aleg, însă, să păstreze tăcerea în legătură cu actele de violenţă la care au fost supuşi, iar din această perspectivă le sunt extrem de dificil de vindecat suferinţele, iar agresorii scapă nepedepsiţi.Una dintre soluţiile autorităţilor este Telefonul copilului – 119, unde se pot adresa toţi românii care cunosc cazuri de copii supuşi violenţei, precum şi a celor aflaţi în situaţii vulnerabile.

Pentru diminuarea acestor evenimente abominabile avem nevoie de identificarea unor metode alternative pozitive de educaţie, dar şi de implicarea substanţială a cadrelor didactice şi a părinţilor, mai ales pe segmentul de prevenţie.

Cazurile de agresiune, violenţă şi chiar cruzime îndreptate împotriva copiilor, înmulţite îngrijorător în ultima perioadă, trebuie diminuate prin intervenţii decise şi reacţii ferme,  din partea autorităţilor statului.

 

 

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share