Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Unde sunt cele 20 milioane mc tăieri ilegale clamate???

Introducerea sistemului de trasabilitate a lemnului, numit SUMAL 2.0, a creat degringolada la care se așteaptau cei din industria de profil. Responsabilitatea este în totalitate a autorităților, pentru că ele au conceput și realizat sistemul informatic. Și au avut la dispoziție mai mult de patru  ani. Există acum o disproporție uriașă între costurile acțiunilor de pază a pădurilor , respectiv a controlului și rezultatele acestor controale.
Anul trecut, toate acțiunile Poliției au condus la “indisponibilizarea” a 80 000 mc material lemnos, cu o valoare de 5 milioane euro. Unde sunt cele 20 milioane mc tăieri ilegale clamate?
Pentru sectorul forestier si industria lemnului costurile induse de măsurile disproporționate “pentru combaterea tăierilor ilegale”, impuse de statul român sunt uriașe:
  • doar telefoanele mobile – minim Android 10 si 4 GB RAM- pentru implementarea SUMAL 2.0, pentru 100 000 utilizatori costă 25 milioane euro !
  • funcționarea la 70 % din capacitate a sectorului forestier și industriei lemnului, pentru o săptămână, însemnă costuri de 100 milioane euro.
  • măsurarea redundantă a lemnului impusă de SUMAL 2.0 și întregul sistem de suprareglementare, de minim 6 ori , costă minim 2 euro/mc/ măsurare. Costul pentru sectorul forestier/industria lemnului este de minim 200 milioane euro/an.
  • în prelucrarea lemnului putem avea si 14 operații care trebuie reflectate în SUMAL 2.0 pentru un producător de frize de parchet, operații care necesită măsurare pentru a fi reflectate on-line in SUMAL. Acestea sunt doar costuri directe ale SUMAL 2.0 .
Arhitectura greșită a SUMAL 2.0 – care duce urmărirea trasabilității către industria lemnului , pe lanțul de comercializare și utilizare a lemnului și produselor din lemn – amplifică exponențial costurile. Normalitatea este să revenim la concentrarea urmăririi trasabilității la prima punere pe piață a masei lemnoase, sisteme due-diligence proprii ale operatorilor economici, direcționarea controlului pe zone și activități de risc, asa cum prevede EUTR si asa cum este practica în tările europene. Din informații neoficiale, de la operaționalizarea SUMAL 2.0, din 31 ianuarie, au fost emise 29 000 de avize, aproximativ 25-30% din numărul de avize fată de perioada corespondentă de anul trecut. Realitatea este evidentă: sectorul forestier și industria lemnului funcționează la maxim 30 % din activitatea normală, ca rezultat al pregătirii defectuoase a implementării SUMAL 2.0, problemelor de funcționalitate a aplicațiilor și concepției greșite a sistemului SUMAL 2.0
Am cerut  să se  permită o evaluare obiectivă asupra stadiului implementării sistemului SUMAL 2.0
Informațiile pe care le considerăm relevante în această evaluare sunt:
numărul de avize primare și secundare, emise în fiecare zi de la data operationalizării SUMAL 2.0, respectiv 31 ianuarie 2021, comparativ cu numărul de avize emise în perioada corespondentă de anul trecut; din numărul total de avize emise, câte dintre ele au avut probleme de transfer către transportator / la receptie, si a fost nevoie să fie reemise de către ocolul silvic; numărul de transportatori profesioniști înregistrați în SUMAL 2.0, comparativ cu numarul de mașini de transport înregistrate in SUMAL 1.0, care au transportat minim 20 mc/an ( situația se poate extrage din SUMAL 1.0 pe număr auto); numărul total de partizi autorizate in SUMAL 1.0 la data de 30 ianuarie și câte dintre aceste partizi au fost transferate in SUMAL 2.0 ca stocuri, pe zile de la operaționalizarea SUMAL 2.0; numărul de APV-uri neautorizate , înregistrate în SUMAL 1.0, și câte dintre acestea au fost transferate în SUMAL 2.0;numărul de APV-uri noi calculate în SUMAL 2.0; numărul operatorilor economici înregistrați ca utilizatori SUMAL 2.0, care nu au emis încă nici un aviz în sistemul SUMAL 2.0; numărul total al operatorilor economici înregistrați în SUMAL 1.0 și comparativ numărul profesioniștilor-operatori economici- înregistrați în SUMAL 2.0.„ a precizat
Cătălin Tobescu din parte comunității forestierilor.
Politicienii se laudă cu succesul operaționalizării SUMAL 2.0, operatorii economici decontează blocajele și ponoasele !
La aproape o  săptămână după operationalizarea SUMAL 2.0, activitatea in intreaga ramură a economiei forestiere se menține la 25 % față de normal. Dar,  politicienii se laudă.
La începutul lunii februarie la sediul MMAP a avut loc o  întâlnire de lucru cu reprezentanții Consiliului de Administrare a Asociației Forestierilor din România (ASFOR) din cele 15 sucursale teritoriale și reprezentanți ai operatorilor din industrie, membri ai asociației.
S-a  dorit  ca în urma organizării acestor ședințe,  participanții să fie cei care îi vor sprijini și pe ceilalți utilizatori din rândul operatorilor economici, și nu numai, pentru ca SUMAL 2.0 să funcționeze la parametrii optimi.
”Ne dorim să simplificăm activitatea în domeniul silvic. Pentru a ne atinge acest obiectiv principal utilizatorii au tot sprijinul echipei din partea ministerului, dar și a gărzilor forestiere. Iată că toți avem de învățat, cu toții trebuie să ne acomodăm cu utilizarea SUMAL 2.0. Împreună cu participanții de azi am stabilit faptul că SUMAL 2.0 poate fi îmbunătățit în permanență. Orice sugestie este binevenită. Operatorii economici sunt interesați de modulele care sunt necesare sectorului de exploatare, prelucrare primară și industrializare a lemnului. Odată ce operăm zi de zi în acest sistem totul va deveni obișnuință, iar noi vom dobândi deprinderile care ne vor ajuta ca în viitor să lucrăm mai ușor în acest sistem informatic inovator la nivelul Uniunii Europene” se arată și în mesajul reprezentanților ministerului de resort.
Dacă într-un act de punere în valoare (APV) istoric, din care au fost sau nu emise avize, se constată sincope privind volumul transportat, volum total, data reprimirii, perioada de exploatare etc. va interveni șeful de ocol care va schimba APV- ul în status ”inactiv”. Ulterior, ocolul silvic va proceda la crearea unui nou ”APV-istoric” prin reluarea pașilor cunoscuți.Au fost situații în care informațiile privind introducerea stocurilor în depozite nu au fost corecte. În astfel de cazuri cei care intervin sunt angajații gărzii forestiere de pe raza teritorială. Aceștia vor schimba depozitul în status ”inactiv”, ulterior urmând ca agentul economic sau reprezentantul ocolului silvic, după caz, să creeze un depozit nou, prin respectarea pașilor necesari.
Dacă s-a blocat terminalul sau apar erori (de comunicare între terminalele electronice, dacă avizul a expirat și nu mai poate fi predat etc.) care au dus la imposibilitatea predării avizului electronic de la emitent către transportator sau de la transportator către destinatarul final, emitentul avizului se va adresa ocolului silvic de pe raza de competență teritorială. Reprezentanții ocolului silvic vor emite și vor genera aviz de însoțire în aplicația SUMAL 2.0 Avize, iar tipul de transport va fi încadrat la categoria ”Alte situații”. În situația în care au fost raportate erori privind inactivarea, din greșeală, a unui dispozitiv de marcat, reprezentantul ocolului silvic este cel care trebuie să facă o solicitare către Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) pentru a sesiza îndreptarea sincopei. Solicitările pentru deblocarea dispozitivului marcat se vor trimite pe adresa de email ionel.andrei@mmediu.ro.
În situația în care un ocol silvic procedează la întocmirea unor avp-uri prin ”metoda manual”, iar inventarierea a fost efectuată de un utilizator care nu mai este în sistem sau activează la alt ocol pentru deblocarea situației reprezentantul ocolului silvic va face o solicitare reprezentantului MMAP.
(Persoană de contact: Andrei Ionel, email ionel.andrei@mmediu.ro

Distribuie acest articol Oficial Media
Share