Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Universitatea “Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca cea mai bine clasata universitate din EUropa continentala

AFIS UBB

Universitatea “Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca cea mai bine clasata universitate din EUropa continentala. Excelența Sa, domnul Hans Klemm, Ambasadorul SUA în România, a realizat o vizită la UBB pe durata a două zile.

Primul eveniment a avut loc joi, 25 februarie 2016, la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, unde Domnia Sa a susținut prelegerea pe tema „Reflections on Presidents’ Day″.
Cel de-al doilea eveniment s-a desfasurat vineri, 26 februarie 2016, de la ora 10.00, în AULA Facultăţii de Studii Europene (str. Em. de Martonne, nr. 1). În cadrul acestei întâlniri a avut loc dezbaterea organizată de Grupul de Reflecție CITADEL „Amenințări de securitate actuale în spațiul euro-atlantic”. Manifestarea i-a avut ca invitati pe Ambasadorul SUA în România, Hans Klemm, precum şi pe fostul ministru de externe al României, Bogdan Aurescu și va fi moderată de conf. dr. habil. Valentin Naumescu, fondatorul şi coordonatorul Grupului de Reflecţie şi Analiză Internaţională CITADEL.
Temele abordate în cadrul dezbaterii: principalele provocări, amenințări și riscuri la adresa securității în spațiul euro-atlantic, precum și răspunsurile Alianței Nord-Atlantice în ansamblu sau ale statelor membre, în noua configurație a sistemului relațiilor internaționale.
Universitatea “Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca ocupă locul 24 în clasamentul mondial, în urma punctelor acumulate prin participarea echipelor Facultăţii de Drept la competiţiile internaţionale de dezbateri din urma cu trei ani.

“UBB a urcat în clasamentul mondial pe poziţia 24, fiind cea mai bine clasată universitate din Europa continentală şi, evident, cea mai bună poziţionare a universităţii din istorie. Este un rezultat care ne face cinste, dar ne şi motivează şi, în acelaşi timp, ne obligă la performanţă în cadrul competiţiilor viitoare”, a declarat prof. univ. dr. Florin Streteanu, decanul Facultăţii de Drept din cadrul UBB, in urma cu doi ani.

Clasamentul realizat de Asociaţia Internaţională pentru Dezbateri cuprinde 900 de universităţi din întreaga lume.
Universitatea Babeş-Bolyai ocupă primul loc în ,,Topul transparenţei universităţilor publice”, realizat de Societatea Academică din România și Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România, un raport care dezvăluie gradul de transparență a 55 de universități din România, analizate în cadrul programului de cooperare elvețiano-român.
Raportul ,,Topul transparenţei universităţilor publice” a fost prezentat de Vlad Cherecheş, vicepreşedintele Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studendeşti din România (ANOSR), care a afirmat că, cele mai transparente universităţi, conform studiului, sunt Universitatea Politehnică din Timişoara şi Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, ambele fiind clasate pe primul loc în top, cu 94 de puncte. Cele două universităţi sunt urmate de Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş, Universitatea din Craiova, Universitatea de Vest din Timişoara şi Universitatea ,,Ştefan cel Mare” din Suceava.
În cadrul proiectului au fost analizate site-urile tuturor celor 55 de universități de stat din România, ținându-se cont de 14 criterii de transparență și analizând prezența unor informații și documente considerate relevante pentru orice instituție de învățământ superior care funcționează după principiile bunei guvernanțe. Printre aceste criterii luate în considerare se numără: verificarea paginilor web, răspunsurile la cererile formulate în baza Legii 544/2001, efectuarea de vizite de studiu în instituţiile de învăţământ superior, lista cu taxele percepute de universitate.
Principala concluzie a raportului ,,Ce ne spun şi ce ascund paginile web ale universităţilor din România” a fost că universităţile de stat trebuie să fie mai transparente. Potrivit autorilor raportului, principalele informații pe care universităţile de stat nu le afişează pe site-uri sunt procesele verbale ale întrunirilor structurilor de conducere, rezultatele evaluărilor cadrelor didactice de către studenţi, cereri de oferte, anunţuri referitoare la achiziţii şi hotărârile la zi ale structurilor de conducere.
În schimb, universităţile stau mai bine la publicarea Cartei universitare, anunţarea granturilor şi mobilităţilor studenţeşti, publicarea taxelor de studiu şi anunţarea de concursuri pentru posturi vacante sau locuri de muncă în cadrul universităţii.
Universitatea Babeş-Bolyai ocupă locul 690 în Ranking by Academic Performance (URAP), ediţia 2015 – 2016. Trei universităti româneşti fac parte din categoria B++ (care începe de la locul 504 şi se termină la poziţia 906). UBB ocupă poziţia a doua la nivel naţional, după UPB (Universitatea Politehnică Bucureşti), cu un scor superior UPB la indicatorul Colaborări internaţionale. Scorurile obţinute de cele 3 universităţi din categoria B++ sunt, de altfel, destul de apropiate.
Prezenta ediţie a fost lansată pe 20 decembrie 2015 şi include 18 universităţi din România, situate între locurile 621 şi 1989 la nivel mondial. Ierarhizarea include în total 2000 de universităţi la nivel mondial.

Universitatea “Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca cea mai bine clasata universitate din EUropa – OFICIAL MEDIA

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share