Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Violența împotriva femeilor este o amenințare națională și în U.K.

Încheind o vizită de 10 zile în  Marea Britanie , raportorul special Reem Alsalem a remarcat că o femeie este ucisă de un bărbat la fiecare trei zile în Regatul Unit, iar una din patru femei de acolo, va suferi o formă de violență domestică de-a lungul vieții.

Patriarhatul înrădăcinat la aproape toate nivelurile societății, combinat cu o creștere a misoginiei care pătrunde în lumea fizică și online, neagă miilor de femei și fete din Marea Britanie dreptul de a trăi în siguranță, fără frică și violență”, a spus ea într-o declarație care rezumă constatările și observațiile ei preliminare.

statement-uk

Dna Reem Alsalem a recunoscut cadrul legal solid pentru promovarea egalității de gen, inclusiv Equality Act 2010 și alte acte legislative care se aplică în Regatul Unit, menționând că acest cadru este completat de legislație și politici importante în regiunile deconcentrate, făcând referire la Scoția, Țara Galilor și Nord. Irlanda.

Ea a spus că Regatul Unit a fost un lider în consolidarea cadrului său legal pentru a aborda formele actuale și emergente de violență împotriva femeilor și fetelor, inclusiv controlul coercitiv, violența facilitată digital și urmărirea, precum și îmbunătățirea accesului la justiție.

„Multe țări vor căuta inspirație în Marea Britanie, precum și exemple de inovație și bune practici privind modul de a face viața mai sigură pentru femei și fete și responsabilitate pentru crimele comise împotriva lor”, a adăugat ea.

Cu toate acestea, Raportorul Special a remarcat că o serie de realități, care subminează capacitatea Regatului Unit de a realiza întregul potențial al legislației și politicilor sale privind violența împotriva femeilor.

Acestea includ diluarea legăturii dintre aceste politici și obligațiile internaționale ale Regatului Unit în domeniul drepturilor omului; un discurs critic general și o poziție cu privire la drepturile omului, în special în ceea ce privește migranții, solicitanții de azil și refugiații; și fragmentarea politicilor privind violența masculină împotriva femeilor și fetelor în zonele descentralizate și nedescentralizate.

„Marea Britanie poate face mai mult pentru a transpune recunoașterea politică a amplorii violenței împotriva femeilor și fetelor în acțiune”, a spus ea, înainte de a oferi mai multe recomandări, cum ar fi reunirea tuturor componentelor legislative și programatice de intervenție în această problemă, modernizarea și oficializarea,  responsabilității  pentru discriminarea și violența împotriva femeilor și fetelor în guvern și ancorarea acesteia în angajamentele privind drepturile omului.

 

Raportorul special  Reem  Alsalem și-a exprimat îngrijorarea cu privire la modul în care organizațiile de bază și furnizorii de servicii specializați care lucrează cu femei și fete se luptă să răspundă nevoilor celor mai vulnerabili, atât străini, cât și naționali, care trec prin greutăți  și nu sunt acoperiți de furnizorii de servicii statutari.

Aceste grupuri „luptează să supraviețuiască într-un context din ce în ce mai provocator de creștere a costurilor vieții, o criză din ce în ce mai adâncă a locuințelor și o lipsă critică de finanțare”, a spus ea.

„Situația ONG-urilor care lucrează pentru egalitatea de gen și violența împotriva femeilor și fetelor a atins un punct de criză și este pur și simplu insuportabilă”, a adăugat ea, îndemnând autoritățile din Marea Britanie să restabilească o finanțare previzibilă și adecvată organizațiilor din prima linie.

Dna Reem Alsalem (Iordania) a fost numită raportor special pentru violența împotriva femeilor și fetelor, cauzele și consecințele acesteia de către Consiliul ONU pentru Drepturile Omului în iulie 2021, pentru a recomanda măsuri, căi și mijloace, la nivel național, regional și internațional, pentru a elimina violența împotriva femeilor și a cauzelor acesteia și pentru a remedia consecințele acesteia.

Ea este consultant independent pe probleme de gen, drepturile refugiaților și migranților, justiția tranzițională și răspunsul umanitar. Deține un Master în Relații Internaționale de la Universitatea Americană din Cairo, Egipt (2001) și un Master în Dreptul Drepturilor Omului de la Universitatea din Oxford, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord (2003).

https://www.facebook.com/watch/?ref=saved&v=788542769764877

Raportorii speciali fac parte din ceea ce este cunoscut sub numele de Proceduri Speciale ale Consiliului Drepturilor Omului

Procedurile speciale, cel mai mare corp de experți independenți din sistemul ONU pentru drepturile omului, este denumirea generală a mecanismelor independente de constatare și monitorizare ale Consiliului, care abordează fie situații specifice fiecărei țări, fie probleme tematice din toate părțile lumii.

Experții procedurilor speciale lucrează pe bază de voluntariat; nu sunt personal ONU și nu primesc un salariu pentru munca lor. Sunt independenți de orice guvern sau organizație.

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share