Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

VIOLONCELISTUL RĂZVAN SUMA CONCERTEAZĂ LA SALA LIRA

Spectacol extraordinar de Dragobete

Deschidem anul 2024 la Sala Lira sâmbătă, 24 februarie, la ora 18:00, cu spectacolul-concert „Liragobete”, dedicat sărbătorii de Dragobete. Un concert cameral de excepție, susținut de orchestra de cameră „Lira”, cu doi invitați extraordinari: violoncelistul Răzvan Suma și poetul Constantin Romulus Preda. Dirijor: Radu Popa. Concert-maestru: Dragalina Cristian Csaba.

 

Program:       Sonata „Arpeggione”, transcripție pentru violoncel și orchestră, de Franz

Schubert

Serenada pentru orchestră de coarde op.20, în mi minor, de Edward Elgar

 

Concertul va fi deschis de câteva piese pentru violoncel și orchestră, interpretate de studenții la masterclassul de violoncel coordonat de Răzvan Suma, în perioada 21-23 februarie, și va fi presărat cu poezie de Constantin Romulus Preda, în lectura autorului.

 

Biletele sunt puse în vânzare la Casa de Cultură a Municipiului Timișoara, Str. Miron Costin nr. 2, începând de joi, 8 februarie 2024. Prețul unui bilet este de 20 lei.

Răzvan Suma

Născut în 1977, la Cluj-Napoca, Răzvan Suma urmează cursurile liceului de muzică din orașul natal. În anul 2000 obține diploma de licență a Academiei de Muzică din București, la clasa maestrului Marin Cazacu, iar în 2002 studiază la Longy School of Music (Cambridge, Statele Unite). În prezent este profesor asociat la Universitatea de Muzică București.

Educația sa muzicală a fost armonios completată de cursurile de perfecționare și de colaborările cu muzicieni de marcă: Maxim Vengerov, Cvartetul Borromeo, Silvia Marcovici sau Misha Katz.

În anul 2004 ia naștere „Romanian Piano Trio”, unde îl regăsim alături de Horia Mihail și Alexandru Tomescu. În 2008, devine solist concertist al Filarmonicii din Pitești, iar în 2010 – solist concertist al orchestrelor Societății Române de Radiodifuziune din București.

Alături de Marin Cazacu, Alexandra Guțu și Octavian Lup formează cvartetul de violoncele „Cellissimo”. De asemenea, este fondator al Ansamblului „PlaCello”, din care mai fac parte violonceliștii Ștefan Cazacu, Ella Bokor și Mircea Marian.

Suita de proiecte „Vă place Bach?” ,„Vă place Brahms?”, „Vă place Tango?”, „Vă place SCHU…?”, „Vă place Beethoven?”, „Vă plaCello?” sau „Piazzolla, o poveste autentică”, „Tango Tradițional” și „Tango LA CETATE”, cu grupul ArgEnTango, l-au plasat printre cei mai activi violonceliști români.

Pe lângă activitatea concertistică din România, Răzvan Suma dezvoltă o carieră stabilă alături de pianistul spaniol Iosu Okinena, cu care a cântat în săli precum „Auditorio Nacional de Madrid”, „Teatro Colon” din Buenos Aires, „Kursall” din San Sebastian sau Universitatea din Valladolid. A realizat peste cinci sute de recitaluri și concerte în Europa, America de Nord, America de Sud, Africa și Asia, dovedind o mare sensibilitate și intuiție muzicală, o tehnică performantă și redând impecabil – prin diversitatea sonorităților – specificul stilistic al fiecărei piese.

A câștigat premii la concursuri importante: „Giovanni Batista Viotti” – Italia, „Markneukirchen” – Germania, „Chisinău”, „Villa de Llanes” – Spania ș.a.

A înregistrat pentru Fonoteca de Aur a Societății Române de Radio, a realizat transmisiuni în direct la posturi de radio și televiziune (RAI Torino, MDR Leipzig, TVR România, Acasă TV, Radio Berlin, Radio Macao, Radio Sofia, Radio București, Radio Euskadi).

Pe lângă prezenţa sa constantă în muzica clasică, Răzvan Suma participă şi la proiecte neconvenţionale, adresate publicului tânăr, cel mai recent fiind cu trupa Viţa de Vie, în aprilie 2013.

 

În perioada 21-23 februarie, Răzvan Suma va susține, la Timișoara, și un masterclass de violoncel destinat elevilor și studenților. Acesta costă 200 lei/persoană și va avea loc la Sala Lira, după următorul program:

  • 21 februarie, 10:00-14:00
  • 22 februarie, 10:00-14:00
  • 23 februarie, 9:00-13:00

Înscrierile se fac la Casa de Cultură a Municipiului Timișoara (Str. Miron Costin nr. 2), începând de marți, 6 februarie 2024. Telefon: 0256-498214, e-mail: office@ccmt.ro

 

Constantin Romulus Preda este un tânăr poet din Craiova, laureat al Premiului de debut al Festivalului Internațional „Mihai Eminescu” în 2013.

Este considerat „o frumoasă speranță a poeziei din România” de poetul Justo Jorge Padrón, laureat al Premiului Academiei Regale din Spania și al Premiului European pentru literatură.

Până în prezent, a publicat șapte cărți de versuri: „Mii de baionete îmi decorează inima” (2013), „Iubirea noastră înflorește dincolo de stele” (2013), „Cap sau pajură, sabie sau inel de logodnă” (2015), „Martirul Garoafei” (2015), „Te iubesc aproape orb” (2018), „Te iubesc, nu mai am margini” (2018), „M-am iubit cu o femeie-piersică până s-a copt luna” (2019). Cartea „Dor de dor de tine” a devenit bestseller național, cu peste 3000 de exemplare vândute în trei luni de la lansare.

Poezia sa este fascinantă, seducătoare, irezistibilă și generatoare de răspunsuri pentru fiecare dintre noi. Abia atingând cuvintele, „ca un îndrăgostit liric care ocrotește obiectul adorației sale.” (România literară), Constantin Romulus Preda este un poet aproape atipic, care împletește metafora cu franchețea zicerilor din folclorul autentic românesc : „Pe cine nu lași să plece, nu te lasă să te-ntorci.”, „Pune suflet dacă ai.”, „Ne-am avut și ne-am pierdut.” sunt doar câteva dintre „vorbele” sale, care cuceresc fără drept de apel.

 

Timișoara în acuarelele Cristinei Renard

În perioada 12.02-12.03.2024, Galeria Rotonda a Casei de Cultură va găzdui expoziția „Timișoara, în acuarelele Cristinei Renard”.

 

Cristina Renard (1938 – 2023)

S-a născut la Timișoara și a copilărit la Tomnatic, satul înființat de coloniștii francezi din Lorena, sosiți în Banat în 1772, odată cu al doilea val de colonizare al șvabilor. Bunicul din partea mamei, Haman Dominik, proprietarul fabricii de cărămidă Haman din Tomnatic, a înscris-o la secția franceză a școlii primare din localitate, iar Adam Willkomm, preotul catolic căruia îi plăcea să picteze, i-a dăruit setul său de culori. Când tatăl ei s-a întors din deportarea în URSS, Cristina Renard s-a mutat la Timișoara, unde, în ultimii ani de liceu a frecventat cursurile de artă ale maestrului Julius Podlipny.

A fost studentă la Facultatea de Arte Plastice din Cluj. Exmatriculată pentru „origine socială nesănătoasă”, deoarece bunicii din Tomnatic fuseseră deportați în Bărăgan, a revenit la Timișoara și a continuat cursurile de artă la maestrul Podlipny, dar și la alte cercuri de artă și tabere de creație ale vremii.

De la desenul academic a trecut la peisaj în tehnica de acuarelă pe hârtia udă, în culori vii, ce aminteau de curentul Fauvist. A devenit un membru activ al lumii artistice timișorene, fiind o perioadă și președinta asociației „Romul Ladea”. A expus frecvent, în Timișoara și în țară. La sfârșitul anilor ‘80 a fost nevoită să-și întrerupă activitatea de creație, din cauza scăderii accentuate a vederii. După mai multe operații, a reușit să-și recapete parțial acuitatea vizuală, pictând frecvent cu ajutorul unei lupe.

Seria de peisaje citadine din Timișoara este realizată în tehnica uscată. Foarte detaliate, pline de farmec, acuarelele seamănă mai degrabă cu desenele de arhitectură și redau orașul și trecătorii în diferite momente și anotimpuri. Piața Unirii, Piața Operei și canalul Bega sunt locurile care apar cel mai des, iar Piața Libertății este evocată, plină de nostalgie, în vremea când se putea sta la umbra copacilor, pe bancă sau la porumbei.

Acuarelele citadine ale Cristinei Renard au fost expuse în numeroase expoziții la Timișoara (Casa Adam Müller Guttenbrunn, Infocentru, Primăria Timișoara, Biblioteca Universității) și la Jimbolia (Casa Stefan Jäger), iar calendarul cu lucrările ei a fost tipărit anul acesta pentru a 14-a oară.

 

Sala Lira, un spațiu împărtășit

În perioada 2022-2023, Sala Lira, a Casei de Cultură a Municipiului Timişoara, s-a transformat, puțin câte puțin, într-un spațiu modern de spectacole.

Dincolo de confort și de aspectul pur estetic, investițiile făcute în această perioadă au crescut gradul de atractivitate al sălii pentru un public tot mai numeros.

Sala a fost echipată cu grinzi metalice, echipamente de lumini, de sunet și un sistem de climatizare. S-a investit în amenajarea cabinelor, prevăzute cu grupuri sanitare independente, și s-au făcut lucrări de reparații și securizare a structurilor mobile.

Ansamblul „Timișul” are, așadar, acum, un spațiu de repetiții potrivită nivelului său de performanță. Casa de Cultură – o sală de spectacole pentru stagiunea proprie. Iar partenerii noștri – o soluție de infrastructură pentru evenimente, în acord cu anul 2024.

Sala Lira are o capacitate de 150 de locuri și poate fi folosită atât pentru repetiții sau evenimente culturale, cât și pentru festivități sau serbări școlare.

Ea este disponibilă în următoarele zile și intervale orare:

  • De luni până vineri, 9:00-14:00
  • Sâmbătă, 14:00-21:00
  • Duminică, 9:00-21:00

Costurile de închiriere sunt de 2.500 lei/zi.

Pentru rezervări și informații suplimentare, vă rugăm să ne contactați la numărul de telefon 0256 498 214, sau la adresa de e-mail office@ccmt.ro.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share