Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

30 de functionari publici au fost formati pentru a interactiona cu refugiati si strainii din judetele Timis, Caras – Severin si Mehedinti

Traingul “Migratie si integrare in Regiunea de Vest a Romaniei” gazduit de Institutia Prefectului de Timis, face parte dintr-un proiect finantat de Uniunea Europeana si care are ca scop cresterea gradului de integrare a refugiatilor si a strainilor in Romania. Acesta a fost organizat de catre Organizatia Internationala pentru Migratie, Biroul din Romania si Asociatia AIDRom.

Timp de 2 zile, reprezentanti ai Prefecturilor, Inspectoratelor Scolare Judetene, Caselor de Asigurari, DGASPC-urilor, Agentiilor Judetene de Ocupare a Fortei de Munca, Inspectoratelor Teritoriale de Munca si alti functionari publici din judetele TImis, Caras – Severin si Mehedinti au invatat cine sunt persoanele care au un statut de protectie in tara noastra si care sunt drepturile si obligatiile migrantilor care provin din afara UE si se afla in Romania pentru studii, casatorii cu cetateni romani, etc.

 „Formarea reprezentantilor autoritatilor publice in domeniul migratiei, din judetele Timis, Caras – Severin si Mehedinti este o prioritate pentru initiativa noastra de integrare a migrantilor, pentru ca atat refugiati cat si straini cu drept de sedere legala, aflati in Romania in general pentru studii, sau munca sau casatoriti cu cetateni romani apeleaza constant la aceste institutii in procesul de lor de incluziune sociala. Iar achizitia de informatii relevante despre cine sunt migranti, ce drepturi si obligatii au precum si formarea de deprinderi interculturale este foarte importanta” Flavius Ilioni-Loga, coordonator AIDrom Timisoara.

Pe langa prezentari privind evolutiile actuale ale migratiei in Europa, rolul  Inspectoratului General pentru Imigrari  in integrarea refugiatilor si a strainilor si accesul cetatenilor straini la serviciile de sanatate si la piata muncii in Romania, functionarii publici au participat in exercitii practice privind asistenta de care au nevoie refugiati si straini in Romania.

Formatori la cursul privind migratia au fost atat reprezentantii ai autoritatilor publice, Dl Filimon Pitea, Director, Centrul Regional de Cazare si Proceduri pentru Solicitantii de Azil Timisoara, Dl. Cărăbaş Ionică, Sef Serviciu Resurse Umane, CAS Timis si Dl. Cărăbaş Ionică, Sef Serviciu Resurse Umane, CAS Timis dar si reprezentanti ai organizatiilor non- guvenramentale care lucreaza cu migranti: Alexandra Boboc, OIM Romania, Carolina Marin, UNHCR si Dl Flavius Ilioni-Loga, coordonator AIDrom Timisoara.

La cursul de formare a participat si un refugiat din Siria,  care lucreaza in prezent pentru o organizatia non-guvernamentala in domeniul migratiei in Timisoara si care a povestit functionarilor publici cum este procesul de integrare a unui refugiat in Romania.

In cadrul proiectului de integrare a refugiatilor si a strainilor in cele 3 judete din zona de Vest a tarii, pe o perioada de 6 luni, peste 100 de migranti au beneficiat de servicii specializate de informare si asistenta sociala in cadrul Centrului Regional de Integrare AIDRom Timisoara, deschis in cadrul acestui proiect. Alti 50 de migranti au beneficiat de ajutor financiar fie sub forma de servicii medicale, fie asistenta financiara de subsistenta sau costuri pentru educatia copiilor ( inscriere la cresa si gradinita sau costuri de rechizite). Mai mult peste 70 de refugiati si straini cu drept de sedere legala au participat la cursuri de limba romana si sesiuni de prezentare a culturii si traditiei romanesti.

La finele anului 2015, în România se aflau înregistraţi cu şedere legală 59.264 străini -resortisanti ai tarilor terte  şi 2.542 de refugiati. Conform statisticilor Inspectoratului General pentru Imigrări, la 30.09.2015 în judetul Timiş existau inregistrati 3576 de migranti ( resortisanti ai tarilor tarte si refugiati ) in timp ce in judetul Mehedinţi existau 338 iar in Caraş Severin, 387*

Proiectul „Servicii de integrare pentru beneficiarii unei forme de protecţie şi pentru străinii cu şedere legală în România, în Regiunea de Vest”  este implementat de AIDRom – Asociaţia Ecumenică a Bisericilor din România în parteneriat cu Organizaţia Internaţională pentru Migraţie – Biroul din Romania şi Asociaţia Filantropia Oradea, proiect finanţat de Uniunea Europeană şi Inspectoratul General pentru Imigrări, prin Programul Naţional – Fondul Azil, Migraţie şi Integrare. Bugetul total al proiectului, pentru o perioada de 12 luni, este de: 1.005.621,88 lei.

Flavius Ilioni – Loga, manager local AIDRom TimişoaraTelefon: 0757.049.902 / E-mail: ilioni.flavius@yahoo.ro

 

Stejarel Ionescu

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share