Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

97 de ani de la unirea Basarabiei cu România

11086214_1082121968471065_638145355_oUn tricolor de 100 metri lungime și 3 metri lățime a fost desfăşurat astăzi pe pietonala Mărășești din centrul Municipiului Timișoara. Acțiunea a fost întreprinsă de Organizația Studenților Basarabeni din Timișoara în colaborare cu asociația Acțiunea 2012 și are ca scop marcarea a 97 de ani de la unirea Basarabiei cu România, şi este cea de-a XV-a ediţie.

„Vrem să arătăm că nu am uitat ce s-a întâmplat în 1918. Ne pasă, suntem conștienți și vrem să revenim la reîntregirea neamului românesc”, ne-a declarat organizatorul evenimentului, Victor Sârbu. În plus se caută întegrarea basarabenilor în comunitatea română, promovarea tradiţiilor şi valorilor Basarabiei şi fără graniţe în UE. De ce ? Fiindcă nu există o libertate şi o viziune în Basarabia ca şi în România.

Înainte să ajungă în capitala Banatului, tricolorul de 100 de metri a străbătut mai multe orașe ale țării printre care Iaşul şi Clujul, pentru a „milita pentru reîntregirea neamului românesc”, după cum spune organizatorul. Bucata de pânză în culorile roșu, galben și albastru a fost cusută la Chișinău, urmând ca mai apoi să ajungă la Alba Iulia, Târgu-Jiu, București, Constanța și alte orașe mari ale României. Astăzi, la Timișoara tricolorul a fost fluturat de aproape 30 de personae, studenţi şi tineri din asociaţie. Timișorenii care se plimbau la acel moment prin centrul orașului – printre care primarul Timişoarei Nicolae Robu şi Dan Diaconu, viceprimarul Timișoarei – au dat o mână de ajutor la întinderea steagului pe întreaga sa lungime. Studenta basarabeană Doina Dombrov, a spus că acţiunea a început cu inaugurarea unei expoziţii de pictură a lui Sergiu Popescu, şi a continuat la bustul regelui Ferdinand din central oraşului prin depunerea unei coronae de flori, după care a avut loc desfăşurarea tricolorului.11085685_1082122248471037_1870206919_o

S-a cântat, s-a intonat imnul României, s-a spus „Tatăl Nostru” și s-au strigat lozinci precum „Basarabia e România” sau „Trăiască și-nflorească Moldova, Banatul și Țara Românească”. Prin acţiunea de astăzi se încearcă a se lega Basarabia de România, cu toate că nu mulţi îşi doresc acest lucru, unii poate de teamă iar alţii care spun că se simt mai bine acolo mai aproape de Moscova decât de Bucureşti, unde e mai ieftină viaţa şi munca mai puţină. Organizatorii au împărțit brățări cu tricolorul și stickere pe care stă imprimat mesajul „Basarabia e România”. În continuare rămâne o întrebare fără răspuns: tricolorul desfăşurat azi la Timişoara o sa lege vreodata Basarabia de România?

Stejărel Ionescu

Distribuie acest articol Oficial Media
Share