Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Crăciunul între obiceiuri şi tradiţii

Crăciunul între obiceiuri şi tradiţii

Ne mai desparte doar puţin timp până la uşă ne bat colindătorii, ca să ne vestească de naşterea lui Iisus, seara în care toate uşile şi porţile sunt deschise pentru a primii pe vestitorii Naşterii Domnului.

Bradul e făcut, îl aşteptăm şi pe Moş Crăciun, cu sacul lui plin de daruri, pe masă sunt bucate alese, de unde nu lipsesc sarmalele, friptura, cârnaţul şi caltaboşul, dar şi o jumară ar merge, sau să ronţăim dintr-un şoric de porc sau dintro codiţă sau ureche. Dar totuşi ca să nu ne ciumârlim, că suntem doar la început, să nu dăm dintro dată iama prin cămară, o lăsăm mai încet şi punem pe şpoiler un ibric de ţuică la fiert cu zahăr şi piper, şi închinăm între noi cei din casă, până ne vin colindătorii.

Se umblă cu capra, se umblă cu ursul, se merge la colindat cu Steaua, cu Viflaimul, noaptea de Crăciun fiind cea mai frumoasă noapte din an, şi ca să fim mulţumiţi de o asemenea sărbătoare, este şi una dintre cele mai lungi nopţi din an.

Dar ca orice mare sărbătoare la români, şi Crăciunul are tradiţiile şi superstiţiile lui.

Crăciunul între obiceiuri şi tradiţii

Se zice că Moş Crăciun ar fi avut un frate, pe Moş Ajun, care era cu mult mai bun şi mai de treabă decât fratele său geamăn, Moş Crăciun, de aceea şi noi trebuie să fim mai buni şi să dăruim celorlaţi din darurile noastre. Mesele trebuie să fie încărcate cu toate bunătăţile, dintre care nu trebuie să lipsească turtele şi cozonaci, astfel încât şi sufletele celor plecaţi întro altă lume să se bucure de Sfânta zi de Crăciun.

Colindătorilor li se dau colăcei, mere, nuci, covrigi, în unele zone în seara de Ajun se mănâncă dovleac copt, pentru ca în anul ce va urma să nu te îmbolnăveşti şi să fi sănătos.

Se aşează la masă şi colindătorii şi gazdele, închină un pahar de pălincă, cântă colinzi împreună şi dacă sunt fete în casă acestea sunt luate la joc pentru a avea noroc în anul ce vine, să aibă peţitori.

Crăciunul între obiceiuri şi tradiţii

În multe din zone ale ţării, mai ales la sat se mai păstează obiceiul atât al copiilor, cât şi al tinerilor, dar şi al adulţilor de a umbla cu colindul, mulţi dintre ei purtând straie populare.

Primii colindători care vin sunt cei cu Steaua, care prevestesc naşterea lui Iisus, apoi vin cei cu Viflaimul, iar când vin cetele de colindători mai mari, primul colind se cântă la fereastră, apoi sunt poftiţi în casă, şi în unele zone gazda poate cere un colind anume, deoarece colindătorii trebuie să cunoască toate colindele din zona respectivă.

În cea de-a doua zi de Crăciun, băieţii umblă pe la casele fetelor pe care le cheamă seara la joc, iar cea de-a treia zi se merge la biserică cu muzică cu tot, unde colindă şi joacă. Hora şi jocul de la Căminul Cultural continuă până când încep pregătirile de Revelion.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share