Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Alexander Hausvater – Despre teatru, despre educație, despre comunitate. Premiera spectacolului ”Impărăteasa Chinei”

Alexander Hausvater, regizor cu o carte de vizită impresionantă -în țară și în întreaga lume- s-a aflat la Târgoviște de o bună perioadă de timp, angrenat într-un proiect uriaș, așa cum doar domnia sa poate crea. Împărăteasa Chinei va avea premiera în această seară de la ora 19:00 în Sala Mare a Teatrului Tony Bulandra Târgoviște.

Alexander Hausvater

Astăzi teatrul este în mare pericol. Dacă el supraviețuiește este datorită existenței lui nu în capitale, nu în orașe mari, dar în orașe ca Târgoviște, unde se găsește un nebun ca Ranin care creează acest teatru. Alexander Hausvater

”Vreau să insist că astăzi, teatrul din Târgoviște e un teatru în care trebuie să vezi un spectacol, să iei mașina să conduci o oră de la București, să faci acel efort. Conducerea orașului trebuie să înțeleagă că clientela care vine la teatru nu mai este cea a orașului Târgoviște, oamenii trebuie să vină de la Cluj, de oriunde, să facă acest efort ca să vadă un lucru diferit, un lucru care mi se pare foarte important exact cum în teatru vezi un estetism total diferit, arată că teatrul în sine care este de obicei imaginea oricărui om și a unei comunități.

Orașul e reflecția unui teatru pentru că despre el se scrie

Eu când voiajez și am făcut asta o viată întreagă, mă găsesc întrun oraș și primul lucru pe care vreau să-l văd e teatrul. Pentru că orașul e reflecția unui teatru. Pentru că despre el se scrie. Vreau să felicit pe toată lumea pentru existenta teatrului și vreau să spun că este obligația fiecărui om, fiecărui părinte să-și aducă copilul măcar o dată la teatru. Să-l iubească, să-l urască, dar să știe că teatrul există. Suntem într-o situație absolut teribilă din punct de vedere cultural în țara asta și în lume. În lume se întâmplă ceva. Tocmai vorbeam cu cineva înainte de întâlnirea noastră, am primit un telefon de la Belgrad să fac Madam Butterfly dar atenție, trebuie să fie cântată de o soprană numai coreană, chineză sau japoneză. Ajungem la o situație în care legile noastre și moralele noastre sunt legate de decizii absolut ridicole.

Citește și:

Balcanicele: Un spectacol cu emoții extreme – Oficial Media

Teatrul trebuie să fie un țipăt de puritate spirituală la care fiecare se adresează. Aș vrea să vă spun câteva cuvinte despre spectacol. Vă rog spuneți-le oamenilor în oraș că trebuie să vadă acest spectacol. Voi fi foarte mâhnit dacă voi afla că există locuri libere. Spectacolul se numește Împărăteasa Chinei și este vorba de ultima împărăteasă a Chinei, care moare în 1908, care e un exemplu unic de femeie care poate să fie și Hitler și Musollini dar și J.F. Kennedy și cea mai mare iubitoare a culturii chinezești etc. Noi vorbim de China de mult timp, dar habar nu avem ce înseamnă China. Și în spectacolul acesta este o China gândită de oameni care au fost o lună în China si care se identifică cu acea cultură chinezească pe care noi o înțelegem.

Alexander Hausvater- Nu am fost născuți buni, nu am fost născuți răi

Spectacolul este bazat pe un text care urmărește ultimii ani ai acestei împărătese din punctual de vedere al feminității, al femeii. În momentul de față, dacă ne uităm pe harta globului sunt multe femei președinte. E o necesitate, cred, ca femeile să aibă partea lor din conducere. Așa că nu e vorba de feminism, e vorba de a descoperi posibilitățile oricărui om, fie el femeie, negru, alb, evreu, creștin – de a oscila de la bine la rău. Omul poate să le practice pe amândouă. Nu am fost născuți buni, nu am fost născuți răi, am fost născuți cioburi de posibilități, de personalitate și caracter contrastante, am fost născuți diferiți. Spectacolul este unul total în care un grup de actori care nu erau pregătiți pentru acest proiect, au lucrat din greu în paralel cu renovarea sălii și încercând să ajungă la maximul potential.

Vreau să spun că pentru mine cel mai oribil lucru în lume e să vezi un actor pe scenă care e un actor cu talent dar îți dai seama că în acea piesă, în acel moment el a dat 30 % din talentul lui. Există mult mai mult. Acest mult mai mult nu se dezvoltă pentru că în România în teatru sunt lucruri de necrezut, insuportabile. Teatrul e o reflecție a conduitei omului, o reflecție a interiorului lui. Acea spiritualitate, acele gânduri nerealizate, lucruri care se pot înțelege numai prin explorare, cercetare, timp.” Aexander Hausvater, conferința de presă din 11.02.2023

Mihai Constantin Ranin: ”Alexander Hausvater este o mare personalitate a culturii mondiale”

Pentru această deschidere nu puteam decât să am un invitat important. Alexander Hausvater este o mare personalitate a culturii mondiale, vine pentru a treia oară la Târgoviște, spectacolele lui întotdeauna au fost percutante, propunerea a venit exact înainte de pandemie când s-a zvonit că acest virus a plecat de la un laborator din China și s-a potrivit exact pe istorie. Ceea ce înseamnă că artistul are un soi de premoniție asupra evenimentelor și le interpretează în formă artistică. Rolul nostru nu este de a reda lucruri din realitate, ci de a interpreta realitatea. A nu se confunda realitatea cu arta sau cu teatrul. Teatrul este o impresie. Și aceste impresii produse de Alexander Hausvater sunt puternice, el vorbește despre dragoste, despre ură, despre boală, despre război. Iar forma în care le așează îi este specifică și numim asta stilul Hausvater.

Distribuția și întreaga echipă:

https://www.tonybulandra.ro/

Distribuie acest articol Oficial Media
Share