Dacă nu vreți să ne faceți un favor angajând specialiști, care să asigure pentru persoanele cu dizabilități supraveghere și îngrijire de specialitate medico-psiho-socială la domiciliu, atunci aplicați legea CORECT!
Drepturile persoanelor cu dizabilități sunt definite de Convenția Organizației Națiunilor Unite privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi (CDPD) și, asemenea majorității statelor lumii, România s-a angajat să respecte aceste drepturi semnând CDPD. Statul român a adoptat Strategia Națională privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilități pentru perioada 2022-2027. Strategia conține un plan de măsuri pentru implementarea CDPD în România menit să asigure respectarea drepturilor persoanelor cu dizabilităţi și să îmbunătățească condițiile de trai ale acestora. Această strategie este importantă și pentru că reprezintă o condiție obligatorie în alocarea fondurilor europene în perioada 2022-2027.
La capitolul strategii suntem buni, dar, atunci când vorbim de asistenții personali ai persoanelor cu dizabilități, Autoritatea Națională lucrează doar cu anumite asociații agreate, iar restul angajaților depind de autoritățile locale și județene care, le încalcă acum, drepturile legale.
Mai mulți asistenți personali din țară, adresează o scrisoare deschisă guvernului, în care, cer sprijinul legat de modul în care se face salarizarea acestora. Ne-au solicitat și nouă sprijinul, presei, pentru a aduce la cunoștința opiniei publice starea de fapt.
Mulți dintre aceștia și-au căutat drepturile în instanță, multe procese fiind câștigate în județe precum: Constanța, Vaslui, la Timișoara se judecă, dar sunt câștigate procese, în fiecare județ. Acum s-au coalizat și au făcut demersuri pentru recunoașterea drepturilor, la cele mai importante instituții, politicieni , agenții naționale și europene, etc.
Inițiatoarea scrisorii este Claudia Terigariu din Timișoara, la care au aderat peste 50 de asistenți personali din țară, care sunt în aceași situație.
De patru ani, din 2018, salariile acestora sunt sub salariul minim garantat, lucru care încalcă un drept stabilit prin Constituția României!
”Considerăm ca acest lucru este un abuz făcut mai ales din prisma preconcepției că, angajarea asistentului personal este un favor făcut familiei sau persoanei cu dizabilitați grave” acuză semnatarii scrisorii.
Asistentul personal este un drept al persoanei cu dizabilități, denumită în continuare de lege persoană cu handicap, stabilit prin L448/ 4006. Prin munca pe care o face, asistentul personal acoperă o arie largă, mai exact medico-psiho-socială, prin urmare,astfel ei acoperă munca a cel puțin 3-5 specialiști (infirmieră, asistentă medicală, consilier, terapeut).
Prin urmare, angajarea asistentului personal reprezintă colacul de salvare prin care, statul roman face economie, angajând pentru o persoana cu dizabilități, un asistent personal, în loc de 3-5 specialiști!
Acum, aceștia sunt nemulțimiți de modul în care se face salarizarea. Autoritățile administrației publice locale și județene au obligația să prevadă în bugetul local sumele necesare din care se suportă salarizarea, precum și celelalte drepturi cuvenite asistentului personal, potrivit legii. Sumele se asigură în proporție de cel mult 90% de la bugetul de stat, din sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată, în baza numărului de beneficiari comunicat de unitățile administrativ-teritoriale. Astfel, este evident că, în baza contractului individual de muncă încheiat de către asistentul personal cu DGASPC/ DAS sau UAT, angajatorul avea obligația de a respecta, în ceea ce privește salarizarea, dispozițiile Legii nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, și, totodată, de a respecta prevederile Codului Muncii în raport cu aceasta, în calitate de angajat.
Mulți dintre asistenții personali acuză că salariile oferite sunt o batjocoră, un om cu vechime, a ajuns să primească salarii ca cei, care lucrează fără carte de muncă și cer o întâlnire urgentă cu reprezentanții agenției, ministerelor familiei și muncii, pentru a se afla starea de fapt și de a se prezenta cerințele cuprinse în scrisoare.
Mai grav este faptul că, anumite primării din țară, mai ales la sate, spun că nu au fonduri pentru asistenții personali, ceea ce este un abuz care încalcă grav legislația în vigoare. Cum se impletentează atunci strategia adoptată, când nu se respectă grilele de salarizare, aprobate de guvern???
Nimeni nu face un favor aparținătorilor că îi angajează ca asistenți personali! NU!
Statul și autoritățile care îi reprezintă, fac un favor, făcând economie prin angajarea unui om, care face munca a cel putin 3-5 specialiști pe care, ar trebui să îi asigure pentru fiecare pacient cu dizabilități în parte, plătiți cu salarii corespunzatoare. Trebuie să o facă la fel cum beneficiază fiecare pacient cu dizabilități din centre, ei sunt supravegheați de acești specialiști 24/24 și 7/7 zile, unde este asigurată supravegherea și îngrijirea de specialitate medico-psiho-socială!
”Prin urmare, dacă nu vreți să ne faceți un favor angajând specialiști, care să asigure pentru persoanele cu dizabilități supraveghere și îngrijire de specialitate medico-psiho-socială la domiciliu, atunci aplicați legea CORECT!
Solicităm Guvernului României intervenția urgentă pentru calculul corect al salariilor asistenților personali, ținând cont că Articolul 10 este singurul din Legea nr 153 /2017 ce stabilește modul de calcul al salariului de bază, diferențiat în funcție de vechime, fiind fără echivoc știut că procentele gradațiilor se aplică doar la acest salariu minim garantat în plată și pentru funcția de asistent personal! Ceea ce înseamnă că, nu pot exista două gradații diferite cu același salariu de bază și nici aceiași gradație, cu salarii de bază diferite!
Grila corectă pentru asistentul personal pentru anul 2023 este cea care ține cont ca funcția AP are salariul minim/ec la gr 0 la care se adaugă coeficientul de ierarhizare și se respectă art 10. L153/2017:
Gr 0: 3000 lei + 1,01%=3030 lei
Gr 1: 3030+7,5%= 3258 lei
Gr 2: 3258+5%=3421 lei
Gr 3: 3321+5%= 3592 lei
Gr 4: 3592+2,5%=3682 lei
Gr 5: 3682+2,5%=3774 lei
La acesta grilă se adaugă celelalte drepturi de drepturi salariale: indemnizația de hrană, sporuri 15%, voucherele de vacanță.
Având în vedere cele relatate mai sus, asteptăm rezolvarea urgentă a acestei situații” se arată în scrisoarea trimisă celor care trebuie să le rezolve problemă. Și se semnează pe drept cuvânt: Asistenții Personali și (NU ASISTAȚI SOCIALI)!!!!!!
Trebuie să menționez faptul că, încă de anul trecut, situația era știută atât la nivelul județului Timiș, dar și în alte județe, reprezentantele asistenților personali participând la diferite întâlniri cu reprezentanții guvernului în teritoriu, la diferite dezbateri în care s-a prezentat situația de fapt și unde au participat deputați, senatori. Ele au fost și la întâlnirea cu europarlamentarul Maria Grapini, care a luat act de cele solicitate.
Le voi susține și eu cauza, iar în calitate de președinte al CLUBULUI DE PRESĂ, voi încerca medierea și rezolvarea cererilor asistenților personali, la nivel guvernamental, ministerial. În caz contrar, vom anunța organismele europene, LIBE, CEDO și ONU, pentru că România este stat membru U.E și trebuie respectate prevederile legale.
4 thoughts on “Dacă nu vreți să ne faceți un favor angajând specialiști, care să asigure pentru persoanele cu dizabilități supraveghere și îngrijire de specialitate medico-psiho-socială la domiciliu, atunci aplicați legea CORECT!”
Vrem să se respecte legea 153/2017 și toate drepturile salariale ale Asistentului personal acesta din urmă fiind legat 24/24ore,7/7zile de persoană cu dizabilități. Ne dorim să fim sănătoși fizic și psihic și nu frustrați și umiliți de cei ce ne conduc furându-ne din toate drepturile salariale ajungând după 30,35 de ani să avem salariile celor fără vechime. Menționez ca salariul AP ii asigură persoanei cu dizabilități traiul de zi cu zi și necesitățile acestuia, ei la rândul lor cu o indemnizatie de handicap de doar 526 lei își pot asigura doar pampersii necesari. Respectați-ne drepturile și legile date tot de guvernanții acestei țări și nu mai permiteți autorităților locale să hotărască ei cum să fim plătiți pentru munca depusă. Nu este normal să ajungem în număr mare în instanțe pentru un drept care este pe hârtie și neaplicat de funcționari că ei consideră că nu merităm aceste salarii dar ei la rândul lor nu fac nimic pentru aceste persoane cu dizabilități, măcar să avem centre de zi unde să putem lăsa pentru câteva ore la terapie, socializare și noi să ne putem rezolva problemele de sănătate.
Sunt de acord întru totul întrucât mă aflu în aceeași situație și sunt în proces cu Primăria Bistrița pentru acordarea sporului de 15% și condiții de muncă vătămătoare. La fel am procedat pentru voucherele de vacanță. Sunt angajată ca Asistent Personal din 2017, mai întâi de Primăria Vișeu de Sus MARAMUREȘ unde nu am primit vouchere de vacanță, nu am știut nici măcar de concediul de odihnă pentru că eu…care stăteam acasă…cum puteam fi informată de acest drept?… și deși m-am îmbolnăvit de multe ori nici măcar de concediul medical nu am fost informată așa că totul a fost pe cheltuiala mea deși aș fi avut dreptul… În ceea ce privește concediul de odihnă, în 2019 m-am mutat la Bistrița iar primăria după ce m-a pus să demisionez că nu se putea face transfer datorită faptului că era vorba de orașe diferite și fiecare instituție se organizează diferit (mi se pare o mare tâmpenie întrucât chiar dacă Asistentul Personal se mută în alt oraș… dizabilitatea persoanei pe care o are în grijă NU dispare…nevoia de Asistentul Personal NU dispare … și acest aspect trebuie neapărat schimbat… există specialiști care au pus un diagnostic și au eliberat un certificat de handicap grav cu Asistent Personal… deși când am ajuns la Bistrița nu am fost reangajată imediat… câteva luni mi s-a spus că nu sunt fonduri și nu am primit nimic…nici măcar retroactiv după angajare)…nici nu mi-a plătit concediul de odihnă la care aveam dreptul ci m-a lăsat să plec fără să îmi acorde acest drept de care am aflat la începutul anului 2020. Astfel m-am adresat ITM-ULUI din BAIA MARE și deși era pandemie și am luat legătura printr-un email…mi s-a răspuns imediat și în scurt timp am fost contactată de cei de la Primăria Vișeu de Sus foarte revoltați de faptul că a intervenit ITM-ul…doar așa mi-au plătit concediul de odihnă… Funcționarele de la Serviciul Social Vișeu de Sus au fost obraznice încercând să mă intimideze iar gestul meu, de a-mi primi drepturile a fost luat ca un atac personal… Când am mers să-mi ridic banii de concediu, mai exact 1800 lei m-au privit cu dispreț de parcă aș fi fost vreo infractoare…Eu ar fi trebuit să înțeleg că doamna care trebuia să se ocupe de această situație a avut probleme familiale și a lipsit ceva vreme…oare și biroul ei a fost închis? Și nu a fost cine să o înlocuiască? De-asta nu s-a procedat cum trebuie? In acest caz, cred că ar trebui să închidă Primăria când se îmbolnăvesc funcționarii dacă există doar cate unul care se ocupă în ideea în care în fiecare birou există câte 3-5 funcționari. În urma procesului de la Bistrița mi s-a acordat voucherul de vacanță pentru anul 2020 doar … pentru 2019 nu mi s-a acordat…iar pentru perioada cât am fost angajată de Primăria Vișeu de Sus 2017-2019…cum să primesc când nici măcar angajații primăriei nu au primit… deși eram angajată de primărie…nu eram tratată ca atare …Apoi în 2020 deși am făcut cerere Primăriei Bistrița pentru stimulentul de risc acordat de guvern NU MI S-A ACORDAT… în instanță unii au câștigat…EU am pierdut…DE CE? cum știți dvs… așa știu și eu… dacă legea există și se adresează tuturor Asistenților Personali din toată România este corect ca drepturile să se acorde tuturor automat… Și NU altora DA iar altora BA… drepturile EXISTĂ dar totuși instituțiile încă își permit să hotărască să nu le acorde deși SUNT OBLIGATE…NU SUNTEM ASISTAȚI SOCIALI CI SUNTEM ASISTENȚI PERSONALI și îndeplinim multe specialități înlocuind multe persoane…cum mă simt eu? Bătaie de joc…nu e suficient că lupt cu AUTISMUL băiețelului de la 6 luni? Împlinește în curând 12 ani…și sunt foarte multe de spus…dar mă opresc aici…
Alida Mateescu ASISTENT PERSONAL BISTRIȚA
Jud.Galați are procese deschise,pt câștigarea drepturilor salariale!Din păcate,procesele se câștiga pe fond iar în apel se pierde tot !!Nu știu ce se întâmplă cu tara mea,nu înțeleg ce strategie are MMSS cu As.personali.. cine da putere și libertate MMSS sa judece atat de strâmb si sfidător ,fara urmade empatie,
la adresa pers.cu dizabilitate si a A.P.care ii au in grija?? MMSS ,ANPD,ANPIS , ITM, DAS-URI…TOATE MERG MANA IN MANA
.Și pt.ce își murdăresc mâinile.?pt câțiva bănuți in plus rămași la bugetul statului oare??NU SI NU!!!! PT .CA NU LE PASA!!!ACEASTA E RASPUNSUL!!!E prea complicat și deranjant sa își facă treaba pentru care sunt plătiți !!Nu contam!!Mai statule roman :trezește-te!!Nu mai dormi în parlament ,pune osul la munca pt popor,lasă cravata și diplomatul și îmbrăca-te în HAINE DE ROMÂN!!!!!!! SEMNAT AS .PERSONAL. PS:ȚINE-TE BINE CA VENIM!!!!
Dreptul de a avea un asistent personal îl au persoanele cu dizabilități grave. Adulți grav afectați, greu deplasabilä, agitati, imobilizat la pat, unii ventilati mecanic, cu gastrostome, catetere urmare…… Nu se poate să las O tot greul doar pe o singură persoană care trebuie să supravegheze 24 din 24 ore persoană, să o alimenteze, toaletiizeze, sa-i administreze medicamentație, să facă diferite terapii trecute în fișa postului, să meargă la cursuri în timp ce persoană rămâne singură sau să alege pe la diferite autorități cu actele care se cer…..Cerințele sunt mult prea mari pentru o singură persoană din această cauză scade foarte mult calitatea muncii prestate, are de suferit cel mai mult persoană cu dizabilități. Partea financiară este importantă dar sistemul actual de asistență socială trebuie regândit /resetat. Directiile de asistență socială, serviciile de asistență socială, la noi în țară au ,mai degrabă, rol de control în vederea sanctionării, nu fac decât să ceară zeci de copii dupa acte, zeci de dosare de întocmit, încă se cere dosar de carton cu sina……Sunt foarte multe de spus
Acest website foloseste cookie-uri proprii cat si de la terti pentru a furniza vizitatorilor o experienta mult mai buna de navigare si servicii adaptate nevoilor si interesului fiecaruia.
In ceea ce numim “web 2.0”, “cookie”-urile joaca un rol important in facilitarea accesului si livrarii multiplelor servicii de care utilizatorul se bucura pe internet Cookie settingsACCEPT
Privacy & Cookies Policy
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
Vrem să se respecte legea 153/2017 și toate drepturile salariale ale Asistentului personal acesta din urmă fiind legat 24/24ore,7/7zile de persoană cu dizabilități. Ne dorim să fim sănătoși fizic și psihic și nu frustrați și umiliți de cei ce ne conduc furându-ne din toate drepturile salariale ajungând după 30,35 de ani să avem salariile celor fără vechime. Menționez ca salariul AP ii asigură persoanei cu dizabilități traiul de zi cu zi și necesitățile acestuia, ei la rândul lor cu o indemnizatie de handicap de doar 526 lei își pot asigura doar pampersii necesari. Respectați-ne drepturile și legile date tot de guvernanții acestei țări și nu mai permiteți autorităților locale să hotărască ei cum să fim plătiți pentru munca depusă. Nu este normal să ajungem în număr mare în instanțe pentru un drept care este pe hârtie și neaplicat de funcționari că ei consideră că nu merităm aceste salarii dar ei la rândul lor nu fac nimic pentru aceste persoane cu dizabilități, măcar să avem centre de zi unde să putem lăsa pentru câteva ore la terapie, socializare și noi să ne putem rezolva problemele de sănătate.
Sunt de acord întru totul întrucât mă aflu în aceeași situație și sunt în proces cu Primăria Bistrița pentru acordarea sporului de 15% și condiții de muncă vătămătoare. La fel am procedat pentru voucherele de vacanță. Sunt angajată ca Asistent Personal din 2017, mai întâi de Primăria Vișeu de Sus MARAMUREȘ unde nu am primit vouchere de vacanță, nu am știut nici măcar de concediul de odihnă pentru că eu…care stăteam acasă…cum puteam fi informată de acest drept?… și deși m-am îmbolnăvit de multe ori nici măcar de concediul medical nu am fost informată așa că totul a fost pe cheltuiala mea deși aș fi avut dreptul… În ceea ce privește concediul de odihnă, în 2019 m-am mutat la Bistrița iar primăria după ce m-a pus să demisionez că nu se putea face transfer datorită faptului că era vorba de orașe diferite și fiecare instituție se organizează diferit (mi se pare o mare tâmpenie întrucât chiar dacă Asistentul Personal se mută în alt oraș… dizabilitatea persoanei pe care o are în grijă NU dispare…nevoia de Asistentul Personal NU dispare … și acest aspect trebuie neapărat schimbat… există specialiști care au pus un diagnostic și au eliberat un certificat de handicap grav cu Asistent Personal… deși când am ajuns la Bistrița nu am fost reangajată imediat… câteva luni mi s-a spus că nu sunt fonduri și nu am primit nimic…nici măcar retroactiv după angajare)…nici nu mi-a plătit concediul de odihnă la care aveam dreptul ci m-a lăsat să plec fără să îmi acorde acest drept de care am aflat la începutul anului 2020. Astfel m-am adresat ITM-ULUI din BAIA MARE și deși era pandemie și am luat legătura printr-un email…mi s-a răspuns imediat și în scurt timp am fost contactată de cei de la Primăria Vișeu de Sus foarte revoltați de faptul că a intervenit ITM-ul…doar așa mi-au plătit concediul de odihnă… Funcționarele de la Serviciul Social Vișeu de Sus au fost obraznice încercând să mă intimideze iar gestul meu, de a-mi primi drepturile a fost luat ca un atac personal… Când am mers să-mi ridic banii de concediu, mai exact 1800 lei m-au privit cu dispreț de parcă aș fi fost vreo infractoare…Eu ar fi trebuit să înțeleg că doamna care trebuia să se ocupe de această situație a avut probleme familiale și a lipsit ceva vreme…oare și biroul ei a fost închis? Și nu a fost cine să o înlocuiască? De-asta nu s-a procedat cum trebuie? In acest caz, cred că ar trebui să închidă Primăria când se îmbolnăvesc funcționarii dacă există doar cate unul care se ocupă în ideea în care în fiecare birou există câte 3-5 funcționari. În urma procesului de la Bistrița mi s-a acordat voucherul de vacanță pentru anul 2020 doar … pentru 2019 nu mi s-a acordat…iar pentru perioada cât am fost angajată de Primăria Vișeu de Sus 2017-2019…cum să primesc când nici măcar angajații primăriei nu au primit… deși eram angajată de primărie…nu eram tratată ca atare …Apoi în 2020 deși am făcut cerere Primăriei Bistrița pentru stimulentul de risc acordat de guvern NU MI S-A ACORDAT… în instanță unii au câștigat…EU am pierdut…DE CE? cum știți dvs… așa știu și eu… dacă legea există și se adresează tuturor Asistenților Personali din toată România este corect ca drepturile să se acorde tuturor automat… Și NU altora DA iar altora BA… drepturile EXISTĂ dar totuși instituțiile încă își permit să hotărască să nu le acorde deși SUNT OBLIGATE…NU SUNTEM ASISTAȚI SOCIALI CI SUNTEM ASISTENȚI PERSONALI și îndeplinim multe specialități înlocuind multe persoane…cum mă simt eu? Bătaie de joc…nu e suficient că lupt cu AUTISMUL băiețelului de la 6 luni? Împlinește în curând 12 ani…și sunt foarte multe de spus…dar mă opresc aici…
Alida Mateescu ASISTENT PERSONAL BISTRIȚA
Jud.Galați are procese deschise,pt câștigarea drepturilor salariale!Din păcate,procesele se câștiga pe fond iar în apel se pierde tot !!Nu știu ce se întâmplă cu tara mea,nu înțeleg ce strategie are MMSS cu As.personali.. cine da putere și libertate MMSS sa judece atat de strâmb si sfidător ,fara urmade empatie,
la adresa pers.cu dizabilitate si a A.P.care ii au in grija?? MMSS ,ANPD,ANPIS , ITM, DAS-URI…TOATE MERG MANA IN MANA
.Și pt.ce își murdăresc mâinile.?pt câțiva bănuți in plus rămași la bugetul statului oare??NU SI NU!!!! PT .CA NU LE PASA!!!ACEASTA E RASPUNSUL!!!E prea complicat și deranjant sa își facă treaba pentru care sunt plătiți !!Nu contam!!Mai statule roman :trezește-te!!Nu mai dormi în parlament ,pune osul la munca pt popor,lasă cravata și diplomatul și îmbrăca-te în HAINE DE ROMÂN!!!!!!! SEMNAT AS .PERSONAL. PS:ȚINE-TE BINE CA VENIM!!!!
Dreptul de a avea un asistent personal îl au persoanele cu dizabilități grave. Adulți grav afectați, greu deplasabilä, agitati, imobilizat la pat, unii ventilati mecanic, cu gastrostome, catetere urmare…… Nu se poate să las O tot greul doar pe o singură persoană care trebuie să supravegheze 24 din 24 ore persoană, să o alimenteze, toaletiizeze, sa-i administreze medicamentație, să facă diferite terapii trecute în fișa postului, să meargă la cursuri în timp ce persoană rămâne singură sau să alege pe la diferite autorități cu actele care se cer…..Cerințele sunt mult prea mari pentru o singură persoană din această cauză scade foarte mult calitatea muncii prestate, are de suferit cel mai mult persoană cu dizabilități. Partea financiară este importantă dar sistemul actual de asistență socială trebuie regândit /resetat. Directiile de asistență socială, serviciile de asistență socială, la noi în țară au ,mai degrabă, rol de control în vederea sanctionării, nu fac decât să ceară zeci de copii dupa acte, zeci de dosare de întocmit, încă se cere dosar de carton cu sina……Sunt foarte multe de spus