Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Apărarea și securitatea națională trebuie să fie o prioritate pentru țările NATO

Senatorii şi deputaţii membri ai comisiilor pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din Parlamentul României s-au  întâlnit ieri  cu conducerea ministerului, în urma invitaţiei oficiale adresate de ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, conducerii celor două comisii, la începutul lunii ianuarie.

În cadrul întâlnirii, la care au fost prezenți secretarul de stat Eduard Bachide, șeful Statului Major al Apărării, general Gheorghiță Vlad și reprezentanți ai unor structuri centrale ale ministerului, au fost trecute în revistă principalele activități desfășurate de MApN de la ultima întâlnire în același format, desfășurată în luna septembrie 2023.

A fost susținut, de asemenea, un briefing de informare cu privire la situația de securitate din regiunea Mării Negre și perspectivele de evoluție în perioada următoare.

În declarația sa, generalul Gheroghiță Vlad, Șeful Statului Major a trasmis că ” Federația Rusă a devenit o problemă pentru ordinea mondială, pentru democrație. În fapt, este un război al Rusiei cu lumea democrată. Nu este un război cu Ucraina. Da, populația României, la fel ca întreaga populație din Europa,  trebuie să se îngrijoreze și trebuie să adoptăm măsurile necesare pentru a fi pregătiți. Ne dorim să introducem un serviciu militar în termen voluntar. Adică vizăm segmentul de vârstă între 18 și 35 de ani.”

Reprezentanții MApN au prezentat, de asemenea, stadiul îndeplinirii principalelor  programe de achiziții și prioritățile pentru anul în curs. La acest capitol, parlamentarii prezenți au pus accentul pe necesitatea armonizării programelor de înzestrare ale armatei cu nevoile de dezvoltare și consolidare a capacităților de producție ale industriei naționale de apărare. Un capitol distinct al întâlnirii a fost și   legislația din domeniul apărării. Reprezentanții ambelor instituții au convenit asupra modalităților concrete de armonizare a aspectelor procedurale, astfel încât proiectele legislative să ajungă în dezbaterea Parlamentului cu maximă celeritate.

Reprezentanții partidelor parlamentare în comisiile de apărare au adresat întrebări cu privire la subiectele principale de pe agenda întâlnirii, precum și pe alte teme de interes din sfera securității și apărării, aflate în competența Ministerului Apărării Naționale.

Ministrul Angel Tîlvăr a mulțumit membrilor comisiilor reunite de apărare pentru întregul sprijin acordat instituției militare, atât în domeniul legiferării, cât și în cel al achizițiilor pentru apărare, domeniu în care comisiile de specialitate au analizat și avizat cu promptitudine cererile de aprobare înaintate de MApN pentru programele de achiziții destinate structurii de forțe.

Întâlnirile pe care le organizăm, periodic, în acest format extins sunt foarte importante, în primul rând pentru noi, pentru că avem posibilitatea de a vă prezenta detaliat prioritățile noastre și nevoile de sprijin. Dar cred că și pentru dumneavoastră, ca parlamentari, este util să vă puteți informa, în detaliu, cu privire la aspectele care vă interesează. Onestitatea, pragmatismul și buna credință cu care se desfășoară de fiecare dată aceste dezbateri demonstrează că misiunea și interesele noastre sunt convergente în ceea ce privește apărarea și securitatea națională”, a declarat ministrul Angel Tîlvăr.

Armata României se confruntă cu tot mai multe plecări din sistem. Șapte mii de militari au ieșit doar anul trecut din Armată prin demisii și pensionări.

Potrivit ministrului Angel Tîlvăr, Armata Română a scăzut de la peste 320.000 de oameni, cât avea în 1990, la aproximativ 80.000.

”Timp de decenii am avut ideea că avem armate profesioniste și că au rezolvat situații de securitate din Afganistan sau din Irak.  O astfel de armată profesionistă nu este suficientă pentru un nou război și este necesar să ne gândim din nou la sisteme,  precum recrutarea sau chemarea rezerviștilor” a spus la ultima întâlnire a tuturor șefilor apărării, șeful comitetului militar al NATO, amiralul Rob Bauer.

Admiral Rob Bauer, Chair of the NATO Military Committee (right) and General Gheorghita Vlad, NATO Chief of Defence for Romania

     Se exclude revenirea la serviciul militar obligatoriu și  se susține introducerea serviciul militar voluntar

 Proiectul de lege aflat în dezbatare și care privește  introducerea stagiului militar voluntar , acesta se află în procedura de avizare la Ministerul Finanțelor și ar putea intra în dezbaterea Parlamentului în actuala sesiune, în procedură de urgență.

Stagiul militar voluntar va fi prevăzut pentru femei şi bărbaţi cu vârste între 18 şi 35 de ani, pe o perioadă de patru luni, cu stimulente financiare, au declarat președinții comisiilor parlamentare de apărare, după întâlnirea cu ministrul Apărării și șeful Statului Major al Armatei.

Nicoleta Pauliuc președintele comisiei de Apărare  din Senat a declarat  că „vom lucra în procedură de urgență dacă proiectul va fi în procedură de urgență ca să obținem și să treacă acest proiect cât mai repede”, referindu-se la programul de înrolare voluntară în armată. Aceasta a subliniat că „nu există niciu motiv de panică” și că „nu va face mai  niciun român stagiu militar obligatoriu, nu vom fi luați cu arcanul să mergem în armată”.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat săptămâna trecută  că ”România nu are niciun risc să fie angajată în vreun război şi nu a fost niciodată mai sigură din acest punct de vedere. Haideţi să stăm liniştiţi,  că România nu va intra în niciun război. Chiar dacă este an electoral, cred că trebuie să fie o linie roşie cu anumite lucruri cu care ne jucăm şi cu care nu ne jucăm”, a ţinut să precizeze premierul.

Și  președintele Senatului, Nicolae Ciucă, a declarat, la rândul său, vineri, că „la granița unui conflict nu putem să stăm nepăsători și în acest context trebuie să luăm toate măsurile care se impun.”

Dacă proiectul  va deveni lege militarul voluntar în termen va trebui să facă un stagiu de pregătire de patru luni, iar statul va asigura și o soldă și un bonus care poate ajunge la 20.000 lei.  Prima de fidelitate, de exemplu, se va raporta la salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată şi va cuprinde, în plus faţă de prevederile actuale, gradaţiile şi solda de comandă.

Cuantumul remuneraţiei acordate în perioada în care rezerviştii voluntari nu participă la instruire sau la misiuni se va mări la 30 % din solda de funcţie, la care se va adăuga solda gradului deţinut.

Au fost eliminate mai multe prevederi, printre care cele referitoare la obligativitatea înştiinţării unităţii militare despre părăsirea localităţii de domiciliu sau despre plecarea în străinătate, precum şi cele referitoare la rezilierea contractului în situaţia plecării în străinătate pentru o perioadă mai mare de 60 de zile.

A fost eliminată și obligativitatea restituirii cheltuielilor efectuate pentru recrutare şi selecţie, în situaţia în care,  cei în cauză nu doresc să semneze angajamentul sau contractul, respectiv cărora le încetează contractul din motive imputabile lor.

 

 

 

 

 

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share