Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Avertizare de cutremur ONLINE- Institutul National pentru Fizica Pamantului

Avertizare de cutremur online. Institutul National pentru Fizica Pamantului a lansat un program online de avertizare de cutremur. Programul este inca in faza de testare (poate si de aceea este gratuit). Conditia este, evident, sa ai o conexiune la internet.

avertizare de cutremur online
Adresa este http://alerta.infp.ro/ – dar nu functioneaza decat cu browserele Google Chrome, Mozila Firefox si Opera.
Este suficient ca pagina sa ramana deschisa. Alerta se produce pentru cutremure mai mari de 4,0 grade pe Richter. In momentul in care senzorii de adancime ai INFP inregistreaza seismul, programul respectiv afiseaza mesajul “Alerta cutremur !!! Nu intrati in panica !”dar si, magnitudinea estimata a cutremurului (pe cele 3 nivele:  4.0 – 5.0 ; 5.0 – 6.2 si 6.2 – 7.0) si lanseaza un semnal acustic inconfundabil.

Avertizare de cutremur online. Avertizare cu 32 de secunde inainte de seism

Avertizare de cutremur online. Imaginea normala a programului afiseaza o seismograma si un “semafor” care indica posibilitatea sau iminenta producerii unui cutremur:  culoarea verde inseamna ca nu exista niciun pericol, culoarea portocalie inseamna posibilitatea producerii unui cutremur mediu; culoarea rosie semnifica iminenta producerii unui cutremur major.
In cazul cutremurului de ieri, de magnitudine 4,7 pe Richter (recalculat ulterior), programul “Alerta seism” a pornit avertizarea cu 32 de secunde inainte ca miscarea sa fie simtita efectiv.  32 de secunde este un interval semnificativ care iti permite sa te pui la adapost si care poate, la o adica, sa faca toata diferenta.

Avertizare de cutremur online. Varianta pentru mobil

Avertizare cutremur online. Exista si varianta pentru Android, care poate fi descarcata de aici – http://ews.infp.ro/programe. php – precum si posibilitatea primirii de SMS (Telekom si Vodafone). Varianta SMS cred insa ca poate avea unele impedimente in ceea ce priveste timpul de alertare (mai scurt); si exista chiar posibilitatea blocarii liniilor de telefonie.
În ultimii doi ani, in Romania au avut loc peste 25 de seisme cu magnitudine peste 4. In 8 februarie, in Vrancea s-a produs un cutremur cu magnitudinea 5, care a fost resimtit si in BucurestiDistribuie acest articol Oficial Media
Share
">