Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Carmen Holban, mesaj de Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice

Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice este sărbătorită în fiecare an în data de 1 octombrie, din 1991. Această dată a fost stabilită în 14 decembrie 1990 de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU), în baza Rezoluției nr. 45/106.

Deputat PSD Dâmbovița, Carmen Holban, a transmis un mesaj de Ziua Internațională a Persoanelor Vârstince, un îndemn de a ne prețui bătrânii și de le oferi atenția de care au nevoie.
”Trebuie să-i prețuim în fiecare zi a existenței lor! Ne-au crescut și ne-au educat, au făcut sacrificii pentru noi, ne cresc nepoții! Ne sunt aproape și ne veghează, chiar și în momentele în care noi, în agitația cotidiană, fără să vrem, uităm cât de mult au nevoie de noi. Astăzi, de Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice, le dorim tuturor seniorilor ani liniștiți, sănătoși, înconjurați de cei dragi!”

Și Thoraya Ahmed Obaid, Directorul Executiv al Fondului ONU pentru Populație (în perioada 2001-2010) a reamintit cât de valoroși sunt oamenii, indiferent de vârsta lor, iar noi, românii ne putem aminti de cunoscutul proverb “Cine n-are bătrâni să-și cumpere”.

“Societățile trebuie să asigure creșterea calității vieții pentru persoanele în vârstă și respectarea drepturilor lor, pentru a putea trăi în demnitate. Acest lucru este cu atât mai important în timpul crizei financiare. Sunt necesare sisteme de securitate socială puternice care să furnizeze servicii, să asigure un standard adecvat de viață și care să promoveze solidaritatea între generații”, subliniază reprezentanta ONU.

”Guvernele lumii au datoria de a crea condiţiile favorabile îmbătrânirii active şi asigurării unui mod de viaţă autonom, prin asigurarea pensiilor, menţinerea lucrătorilor vârstnici pe piaţa muncii, acordarea unor servicii medicale, de îngrijire şi asistenţă socială echitabile şi de calitate, încurajarea învaţării pe tot parcursul vieţii, sprijinirea implicării în activităţi de voluntariat, adaptarea locuinţelor la nevoile persoanelor vârstnice, crearea unui mediu de viaţă prietenos şi facilitarea accesului la utilizarea tehnologiilor informatice”, a mai precizat Carmen Holban.

Astăzi, de la prima sărbătorire a Zilei Internaționale a persoanelor în vârstă, există mai mulți vârstnici în lume decât au fost vreodată. O persoană din zece are peste 65 de ani, iar generațiile în vârstă se măresc mai rapid decât alte grupe de vârstă din cadrul populației. În 2050, se estimează că o persoană din cinci va avea peste 65 de ani.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share