Joi, 4 septembrie, a avut loc cea de-a saptea intalnire de coaching din Targoviste. Recent reveniti din vacanta, ne-am adunat in sala de conferinte a Bibliotecii Judetene “Ion Heliade Radulescu” pentru a discuta pe tema “Profesia, intre pasiune si destin”. Invitatul serii a fost Valentin Grigore, Presedintele Societatii Astronomice Romane de Meteori, un om care a facut o profesie din pasiunea sa pentru natura si fotografie si care ne-a impartasit cu generozitate propria poveste.
Ascultandu-l pe Valentin in timp ce povestea cum si-a descoperit pasiunea de a studia cerul inca de la varsta de 14 ani si care au fost etapele prin care a trecut pentru a putea profesa in domeniul care il pasioneaza, am extras cateva idei care ne-ar putea fi de folos tuturor celor care ne-am dori sa facem asta la randul nostru.
Hobby sau pasiune? Cand te gandesti la o activitate care iti place, este important sa clarifici aceasta diferenta. Hobby-ul este o activitate pe care o practici ocazional, daca ai timpul si dispozitia necesare. De obicei, hobby-urile raspund la nevoia noastra de varietate, de relaxare, de invatare. Pasiunea, insa, este mai mult decat atat. Atunci cand esti cu adevarat pasionat de o activitate, iti aloci timp pentru ea oricat ai fi de ocupat, oricat ai fi de obosit, gasesti modalitatile prin care sa integrezi acea activitate in rutina ta zilnica, pentru ca pur si simplu nu poti sa stai departe! O pasiune este o modalitate prin care te exprimi si te definesti tu ca om si care iti ofera, totodata, un sentiment de implinire.
Talentat sau autodidact? Majoritatea oamenilor considera ca ar trebui sa isi aleaga pasiunile in functie de talente, ca ar trebui sa ne fie usor sa facem lucrurile care ne pasioneaza. In realitate, insa, talentele sunt mai degraba un reper, iar toti oamenii care profeseaza in domeniile dorite au muncit foarte mult ca sa aiba succes, au invatat foarte multe lucruri, au acumulat informatii, si-au dezvoltat abilitati, au avut curajul de a incerca noi experiente, au facut greseli, au avut esecuri, momente de indoiala, de ezitare. Cu toate acestea, nu au renuntat. Dorinta de a invata tot mai mult, de a deveni tot mai buni, de a-si dedica viata unei anumite activitati i-au ajutat sa continue.
Pasiunea ta, in folosul celorlalti – O pasiune incepe sa se contureze ca si profesie atunci cand aduce valoare adaugata in viata celorlalti, atunci cand viata lor devine mai usoara, mai sanatoasa, mai frumoasa, mai bogata prin ceea ce faci tu. Aceasta este modalitatea prin care pasiunea ta capata un sens, o utilitate. Iar oamenii care au nevoie de ceea ce faci tu vor fi unul dintre factorii care te va motiva sa continui.
Creeaza sau alatura-te unei comunitati – Drumul de la pasiune la profesie este mai usor atunci cand nu il parcurgi de unul singur. Facand parte dintr-o comunitate de oameni cu preocupari si interese identice sau similare cu ale tale, te simti provocat, te simti sustinut, capeti mai multa incredere in tine si in ceea ce vrei sa faci.
Cu capul in nori, dar cu picioarele pe pamant – Sa recunoastem, majoritatea oamenilor sunt cam visatori si idealisti atunci cand vine vorba de pasiunile lor. Si-ar dori sa traiasca intr-o lume perfecta, in care sa fie simplu si usor sa faca ceea ce le place. Si cum nu traim intr-o lume perfecta, majoritatea raman doar cu visele… Oamenii care reusesc sa faca din pasiunea lor o profesie sunt, in schimb, vizionari si realisti. Au si ei un vis, au insa si curajul si hotararea de a trece la actiune pentru ca visul lor sa devina realitate. Ei fac ceea ce pot, cu ceea ce au, in contextul in care sunt. Nu asteapta, ci actioneaza. Isi asuma mai degraba riscul de a esua facand ceea ce le place, decat riscul unei vieti traite facand ceva ce nu le place.
Fii perseverent – Daca ar fi usor sa facem ceea ce ne place, atunci am face asta cu totii si nu ar mai avea sens acest subiect acum. Insa nu este usor. Oamenii care reusesc sa faca ceea ce ii pasioneaza au de depasit o multime de obstacole materiale (timp, financiare etc), emotionale (frica de a proceda altfel decat ceilalti, teama de esec etc), mentale (perceptia sociala ca stabilitatea financiara primeaza, neincrederea celorlalti in activitatea pe care o alegi etc). Iar aceste obstacole nu apar doar la inceput, ci si pe parcurs. Uneori este ca un drum pe care la fiecare pas apare testul “mergi mai departe sau renunti?”. Se naste apoi si indoiala privind alegerea pe care o faci. Important insa este sa nu te opresti. Sa iti verifici motivatia, sa iti pastrezi capul in nori si picioarele pe pamant. Sa iti faci o strategie, un plan, sa actionezi cu pasi mici, sa fii flexibil si consecvent. Si, treptat, ceea ce parea imposibil incepe sa devina realitate.
Banii nu sunt un scop, ci un mijloc – Daca intrebati oamenii care este motivul pentru care nu profeseaza inca in domeniul care ii pasioneaza, veti constata ca motivul principal il constituie insecuritatea financiara. Cu totii ar face asta daca ar sti sigur ca vor avea suficienti bani pentru ceea ce au nevoie. Si cum traim intr-o societate de consum, iar nevoile sunt dinamice, raman blocati intr-un cerc vicios. De aceea este mai degraba sanatos sa facem un scop din a trai o viata implinita, iar banii sa ii privim ca pe unul dintre factorii care contribuie la acest lucru.
Importanta echilibrului – Fiecare dintre noi valorizeaza diferite aspecte din viata, profesia fiind doar unul dintre ele. La fel de importante sunt de exemplu valorile personale, familia, sanatatea. Impreuna formeaza un tot si este recomandat ca ele sa fie in armonie. Un dezechilibru in oricare dintre aceste aspecte va genera, pe termen mai scurt sau mai lung, un dezechilibru si in celelalte. De aceea, pentru un progres armonios de la pasiune la profesie, ar fi bine sa ne asiguram ca directia profesionala pe care ne-o alegem este conforma cu valorile noastre, ca familia intelege alegerea pe care o facem si ne sustine sau este cat mai putin afectata si sa nu ne neglijam sau sa ne riscam sanatatea.
Daca ai citit acest articol pana aici, esti cu siguranta un om care simte tot mai puternic dorinta de a-si urma pasiunea. Special pentru tine, iata si o poveste desenata despre cum te poate sustine un program de coaching sa iti indeplinesti visul.
Poveste de coaching creata de Alina Goanta, Coach for Change in Life&Business.
”Oamenii ar vrea ca binele să li se întâmple, să li se ofere de-a gata, fără ca ei sa facă ceva pentru el. Ori așa ceva nu se poate! Nimic nu se face fără noi, fără participarea noastră. Starea de bine apare abia după ce am experimentat starea de rău. Abia după ce am văzut ce nu ne place, ce ne doare, ce ne face să suferim, abia atunci înțelegem că nu mai vrem și începem să ne căutam binele. Insă binele îl găsim doar în legatura noastră cu creatorul, cu Dumnezeu.” http://oficialmedia.com/de-ce-au-oamenii-nevoie-de-repere/
DACA TI-A PLĂCUT URMĂREȘTE PAGINA NOASTRA!!
EXCLUSIVE BREAKING NEWS
Marea Britanie vrea să mute în România zeci de migranți blocați pe o insulă secretă a Regatului Unit și a SUA
Trei femei au delapidat circa 4.000.000 de lei de la Teatrul Bulandra din București
Un avion Turkish Airlines a aterizat de urgență la New York după ce pilotul a murit în timpul zborului
Diana Șoșoacă este scoasă din cursa pentru alegerile prezidențiale. CCR i-a respins candidatura la Președinția României
Piperea: 1500 de lire au primit părinții pentru a-și testa copiii cu vaccinul Moderna
Polițiștii criminaliști au descins din nou la Spitalul Pantelimon. Au fost ridicate toate telefoanele mobile ale medicilor de la ATI
LIFE STYLE
Întrebări pe care să le adresezi copilului tău în loc de ”Cum a fost la școală?”
Bărbații amabili și carismatici în public, agresivi si duri cu familia
Când corpul ne vorbește prin durere sau diverse afecțiuni ne trimite mesaje din subconștient
Psiholog: Nu ai o voce şi nu eşti auzită sau văzută pentru că încerci să rămâi ”fetiță bună”
Atracțiile intime fulgerătoare au la bază foarte multe traume
DESTINATII
Festivalul Tocanului la Novaci
Ziua națională a gestronomiei și vinului românesc
Peştera Ialomiţei trece la programul de iarnă din 1 octombrie 2024
România și-a stabilit strategia pentru dezvoltarea turismului
Te ajutam sa faci bagajul!
SANATATE
Ai un somn agitat în ultima vreme? Află acum ce poți face pentru a dormi relaxat
Cum s-a vindecat de cancer o femeie din Cluj-Napoca. Tratamentul care i-a salvat viața
”Depistează.Tratează.Vindecă. Învinge cancerul de sân, pas cu pas!”
”Împreună putem găsi soluții și promova bune practici, astfel încât bătrânețea să fie frumoasă!”
La sfârșitul anului 2020, existau 7,8 milioane de femei în viață care au fost diagnosticate cu cancer la sân
36% din tinerii cu vârste cuprinse între 13 și 28 de ani au avut simptome de depresie, în anul 2022
URMARITI OFICIAL MEDIA PE CANALELE NOASTRE
AUTORII OFICIAL MEDIA
De ce ne sperie o VIATA NOUA? - Oana Grigore
Ce mai poti citi
FESTIVALUL VEVERIȚELOR de la Buziaș EDIȚIA VIII
Cum tratam pe cai naturiste hipotiroidismul?
Sarmizegetusa Regia, capitala Daciei din Munţii Orăştiei