Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Copiii noştri nu se mai joacă! – DREPTURILE COPILULUI ÎNCĂLCATE FLAGRANT ÎN INSTITUŢIILE DE ÎNVĂŢĂMÂNT

creier captiv

Copilul dumneavoastră  învaţă mai mult timp decât orele de muncă ale unui adult ? Învaţă sâmbăta, duminica şi în sărbatorile legale ? Atunci asupra lui se exercită un abuz. Copilul dumneavoastră nu se mai poate juca în timpul săptămânii din cauza « temelor » ? Atunci îi sunt încălcate drepturile prevăzute în Convenţia O.N.U.

Ce parere aveti de exploatarea copiilor? Stiati ca un copil munceste mai mult decat un adult? Stiati ca sistemul educational si programa scolara incalca drepturi elementare precum libertatea, viata sociala, odihna, viata de familie?
Convenția pentru drepturile copiilor a devenit lege internationala si este adoptata si de Romania inca din 1990. Cu toate acestea, drepturile copiilor sunt incalcate flagrant, in tara noastra. Conventia constă din 54 de articole care se adresează nevoile de bază ale copiilor de pretutindeni precum: dreptul la viață, dreptul de a dezvolta la maximumul potențialului lor, dreptul la protecție față de influențele dăunătoare, dreptul de a fi protejați de abuz și exploatare, precum și dreptul de a participa pe deplin la viața de familie, viața culturală și socială . Cele patru principii de bază ale Convenției sunt non-discriminarea, devotamentul față de interesul superior al copilului, dreptul la viață, supraviețuire și dezvoltare precum și respectul pentru punctele de vedere ale copilului.

Profesorul pune întrebări şi notează elevul pe un subiect nepredat în sala de curs ? Are un comportament segregant faţă de anumiţi elevi ?

S-a întâmplat să faceţi lecţiile acasă, ore în şir, alături de copilul dumneavoastră, altfel decât opţional şi liber consimţit? Doar pentru că singur nu ar fi reuşit să îşi indeplinească sarcinile şcolare?  

Sunteţi de părere că există teorii sau materii în programa şcolară, inutile sau aberante în raport cu vârsta copilului dumneavoastră?

Împreună cu Inspectoratele Şcolare şi cu MECS vom găsi soluţii la orice problemă legată de nerespectarea Declaraţiei Drepturilor Copilului, a Convenţiei O.N.U. şi a strategiei adoptate de Consiliul Europei pe această temă.

Oficial Media  realizează o campanie de prevenire a încălcării  drepturilor  copiilor în anumite instituţii de învăţământ şi aşteaptă scrisorile dumneavoastră pe adresa redacţiei (oficialtargoviste@yahoo.ro). 

Mai jos redăm doar câteva din măsurile prevăzute în Convenţia O.N.U. şi Drepturile Fundamentale ale Omului.

Educaţie, activităţi recreative şi culturale (articolele 28, 29 şi 31 ale Convenţiei)

77.Comitetul recomandă ca statul parte:

  1. a) să se asigure că învăţământul primar este gratuit şi obligatoriu pentru toţi copiii, în speţă prin eliminarea„costurilor ascunse”;
  2. b) să investească resurse suplimentare considerabile prin care să asigure dreptul tuturor copiilor la o educaţie cu adevărat inclusivă;
  3. c) să includă în programa şcolară predarea drepturilor omului şi principiilor Convenţiei;
  4. e) să introducă educaţia interculturală şi educaţia pentru toleranţă la toate nivelurile sistemului de învăţământ;
  5. f) să crească calitatea educaţiei oferite tuturor copiilor, mai ales în sensul dezvoltării Abilităţilor de Viaţă şi acordând o atenţie deosebită copiilor instituţionalizaţi;

Dreptul la timp liber şi la joacă

  1. Comitetul recomandă ca statul parte să îşi intensifice eforturile de a garanta dreptul copilului la odihnă şi la timp liber, de a se jucaşi de a lua parte la activităţi recreative potrivite vârstei sale şi de a participa LIBER la viaţa culturală şi artistică. Statul parte trebuie să încerce în mod deosebit să pună la dispoziţia copiilor, chiar şi celor cu dizabilităţi, spaţii de joacă adecvate unde aceştia să se poată juca şi să desfăşoare activităţi recreative.

Declaraţia Drepturilor Copilului este primul document internaţional în care „drepturile copilului” sunt menţionate şi promovate în mod unitar iar protectia copilului se impune de la sine. Această Declaraţie, alături de forma sa extinsă din 1959, reprezintă sursele de inspiraţie folosite la redactarea Convenţiei Naţiunilor Unite privind Drepturile Copilului din 1989.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share