Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Cum să scăpăm de prejudecăți

Spuneam în articolul de ieri – Convingerile proprii între prejudecată și mândrie – , că prejudecățile sunt cele care distorsionează realitatea într-una pe care ne-o dorim noi. Iar ceea ce nu intră în tiparul nostru este  supus judecății.

Atâta timp cât alegem confortul propriilor noastre prejudecăți în detrimentul adevărului și realității, riscăm să greșim profund chiar față de noi înșine. Pentru că scopul nostru în viață este să trăim frumos. A trăi frumos nu însemnă„lapte și miere”, ci a trăi intens, a greși, a ne prăbuși, dar a ne ridica și a merge mai departe. A trăi frumos însemnă coborâșuri și suișuri la capătul cărora suntem mai puternici și mai frumoși.

Dar pentru asta trebuie să ne înfruntăm pe noi înșine, să ne lepădăm de prejudecăți și mândrie nesănătoasă.

Cele mai frecvente prejudecăți

Cele mai întâlnite prejudecăți sunt cele legate de cum arată, cum vorbește, cum se îmbracă sau cum se roagă o persoană. Mai avem prejudecățile legate de poziția socială, nivelul de pregătire, avere. Vorbim despre niște șabloane, tipare mentale, condiționări sau limitări prin  noi vedem exteriorul.

De unde vin prejudecățile

Prejudecățile pot fi generate de evenimente istorice sau economice, de manifestări sociale, situaționale sau chiar psihogene. Ele își pot avea originea în educația din cadrul familiei sau cutumele unei societăți fără valori sociale și morale bine stabilite.

Cum scăpăm de prejudecăți și mândrie

Cel mai important este să nu tragem concluzii despre o persoană sau o anumită situație. Dacă abia am văzut pe cineva care nu este îmbrăcat după tiparele noastre, nu  înseamnă că este o persoană în conflict cu societatea. Nu putem ajunge prea departe cu o astfel de gândire.

Este de preferat să încercăm să cunoaștem bine oamenii înainte de a emite judecăți de valoare în ceea ce îi privește.

Să nu uităm că prima impresie despre o persoană poate fi greșită și că este bine să privim dincolo de aparențe.

Faptul că noi îi privim, fac ca persoanele pe care noi le judecăm să se comporte diferit în raport cu noi.  Iar noi trebuie să eliminăm tiparele mintale și să privim fiecare om numai după ce privim dincolo de aparențe.

Descătușați-vă mintea!

Este suficient  să conștientizăm că avem prejudecăți și să acționăm apoi pentru a le elimina. Trebuie doar să ne întrebăm la modul sincer de ce judecăm anumite persoane sau situații așa cum o facem. Este primul pas către eliminarea  negativismului, să fac curățenie, către eliberarea acest balast mental numit prejudecăți.

Cel mai  simplu este să ne punem în locul celui pe care îl judecăm și să încercăm să trăim ceea ce simte acea persoană atunci când îi spunem sau ne manifestăm față de ea împinși de prejudecăți.

Este necesar să începem să ne deschidem mintea și inima, astfel încât să îi înțelegem pe cei cu care interacționăm și, în primul rând, să evităm să tragem concluzii anticipate.

Este ideal să avem prieteni din diverse medii sociale și să călătorim cât putem de mult pentru că astfel ne deschidem mintea prin cunoaștere.

Și, mai ales fiți sinceri cu voi înșivă.

Dacă nu putem fi sinceri cu noi, trebuie să apelăm la o „oglindă”.  Acea oglindă trebuie să fie cineva în care avem mare încredere și care ne cunoaște foarte bine. Dacă are timp și răbdare ne va observa, ne va asculta, ne va identifica prejudecățile.

Ni le va dezvălui discret, cu multă diplomație, astfel încât să pară că ni le descoperim noi înșine. Este punctul în care vom fi determinați să renunțăm la prejudecăți și să acceptăm adevărul și realitatea așa cum sunt, indiferent cât de incomode sau neplăcute sunt.

Totul ține de voință și tenacitate.

Mâine vom „scăpa” și de mândrie.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share