Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Dr. Doru Laza: A nu bea apă, înseamnă a expune organismul la suferințe și boli, cum ar fi: varice, hemoroizi, piatra la rinichi, piatra la vezica biliara

Dr. Doru Laza s-a nascut la data de 26 februarie 1956, la Beius, judetul Bihor si s-a impus pe plan national si international in domeniul medicinii naturiste. In anul 1983 a absolvit Universitatea de Medicina si Farmacie din Cluj Napoca, sectia de Medicina Generala.

Mai bine de 10 ani a fost medic si director al Centrului de Sanatate si Medicina Preventiva Breaza, in judetul Prahova. El a sustinut conferinte naturiste in Romania, SUA, Canada, Argentina, Columbia, Germania, Franta, Spania s.a.

Intr-un interviu, medicul a vorbit pe teme vaste, legate de nutritie, dar l-a amintit si pe Dumnezeu, in toata munca sa.

– Sunteti un practician respectat al terapiilor naturiste. Conduceti o clinica naturista, ati scris carti cu remedii de vindecare inspirate din farmacia naturii, credeti ca fratia omului cu natura si Dumnezeu e cea mai sigura cale spre sanatate. Pentru cei care doresc sa apuce pe drumul acesta, cum arata o zi ideala traita in mod naturist ?

– In timp ce omul a scris milioane de carti despre Dumnezeu, lui Dumnezeu i-a fost suficient sa scrie una singura, despre om si pentru om: Biblia. In paginile ei gasim secretul vietii indelungate, Marele Arhitect avand grija sa aleaga pentru fiecare dintre noi calea de urmat – stilul de viata cristic, stilul sanatos. As enumera cateva din reperele care compun obligatoriu acest stil, promovat in fiecare zi la centrul de sanatate EDEN din Breaza, care a determinat multi oameni sa-si schimbe viata si a vindecat si pe mai multi, de boli ce pareau incurabile.

Trezirea de dimineata

Intrebati cum se face ca traiesc atat de mult, adica peste 100 de ani, longevivii din Valea Cochabamba Ecuador au numit trei caracteristici:

– culcatul devreme

– sculatul devreme

– mancatul devreme

Dimineata dupa ora 5, glandele corpului au cea mai mare concentratie de cortizon, care mobilizeaza stocul de energie necesar de-a lungul zilei. De aceea sunt atat de vioi cei care se trezesc la ore matinale.

Bautul apei

Cum ne-am trezit trebuie sa bem apa. De preferinta, apa de izvor, nu minerala. Si nici sucuri acide sau bere si nici cafea. Din pacate, oamenii nu beau apa. Daca facem o statistica, descoperim ca numai o mica parte a populatiei Romaniei bea apa dimineata, ceea ce este extrem de grav. A nu bea apa inseamna a expune organismul la suferinte si boli, cum ar fi: varice, hemoroizi, piatra la rinichi, piatra la vezica biliara, fragilizarea structurilor cartilaginoase, discopatie.

Gimnastica de inviorare

O scurta gimnastica de inviorare este necesara dimineata, pentru scoaterea organismului din starea de repaus si pregatirea lui pentru activitatea zilnica.

Rugaciunea

Avem datoria sa-I multumim Domnului Vietii ca ne-a protejat in timpul somnului, ca ne-am trezit la lumina zilei; sa-I multumim ca mai exista soare pe cer, ca avem apa de baut, ca avem oxigen. Sa respiram, adica, si cu sufletul, dupa ce am respirat cu trupul in timpul exercitiilor de gimnastica. Rugaciunea fiind respiratia sufletului.

– Ce ar trebui sa mancam dimineta, ca sa ramanem in armonia despre care vorbiti ?

– Micul dejun trebuie sa fie o masa care sa confere starea de bine pentru masinaria vie care suntem si sa ne ajute ca peste zi sa putem depune o activitate intensa, intai gandind apoi faptuind. Pentru un organism sanatos masa de dimineata ar trebui sa fie cea mai consistenta. Iata propunerea noastra, pe baza conceptelor din Sf. Scriptura: cereale (grau sau alte seminte incoltite), terci de grau, ovas, orz sau hrisca, coliva de grau. Sa mananci coliva nu numai la Sf. Toader, ci in fiecare zi. Coliva cu nuci, cu migdale, sau samburi de caise, cu seminte sau alune, cu fructe si miere nu cu zahar (zaharul este hotul numarul 1 al calciului). Din cand in cand, luati si o lingurita de polen. Beti apoi o cana cu lapte de soia. Acesta este un lapte cu zero colesterol si are un aport exceptional de protenie, care favorizeaza o diminuare a incidentei bolilor cardio-vasculare si a osteoporozei. Adaugati o felie de paine integrala, cu un gem natural fara zahar.

– Pentru bietul roman, orice dimineata incepe cu stres. E suficient sa ne aruncam privirea peste ziare, telefon sau asupra televizorului sau pur si simplu o luam de la capat cu grijile amanate si sufletul s-a acoperit de nori negri. Exista protectie pentru stres ?

– Vorbind sintetic nu trebuie sa ne lasam controlati de imprejurari, ci sa le controlam noi pe ele, prin gandirea pozitiva, pastrand inchise robinetele cu adrenalina si cortizon – hormonii stresului. Sa nu dam replici celor care ne jignesc, sa raspundem pozitiv la provocarile negative.

Ajungem la masa de pranz. Ce mancam la ora 13 ?

– Inainte cu o jumatate de ora de masa, sa nu uitam sa bem apa. Apa nu se bea in timpul mesei si nici imediat dupa. Si, asa cum spuneam mai devreme sa nu fie minerala, fiindca impovareaza rinchii cu surplusul ei de minerale. Sa nu fie nici de la robinet, deoarece e clorinata, iar clorul afecteaza inima. Acum va intrebati: ce fel de apa sa bem ?
De izvor, mergeti in natura sa o luati, sanatatea este o problema de responsabilitate individuala. Daca nu, veti ajunge sa va pierdeti timpul prin spitale, mai tarziu.

Un meniu ideal la pranz consta tot in cereale, fructe, zarzavaturi si nuci. Salatele cu ulei de masline trebuie sa le mancam la inceput. Nu avem spatiul necesar enumerarii tuturor felurilor de mancare, dar vreau sa atrag atentia asupra unor obiceiuri nesanatoase, saritul peste masa de pranz si asa zisa – siesta. Nu va intindeti in pat dupa masa! Faceti o plimbare usoara! Altfel va treziti cu o hernie hiatala (patrunderea fundusului gastric prin orificiul esofagian, din abdomen in torace), pregatind terenul pentru un cancer. Desi este singura fiinta dotata cu ratiune, omul traieste cel mai irational. Societatea romaneasca a ajuns sa aiba ore regulate de a lua medicamente, nu mancare. Oamenii, in mod pradoxal, se abandoneaza pe ei insisi.

– Ce ar trebui sa mancam la cina ?

– Cina trebuie sa fie esentialmente frugala, alcatuita din cruditati: fructe, salate sau sucuri. Eventual, mancam budinci de cereale, torturi vegetale. Seara nu se mananca niciodata dupa ora 19. Sunt destui cei care se trezesc mancand la miezul noptii. Daca ai ales noaptea pentru a-ti satisface poftele culinare, sa stii ca ai aruncat o bomba cu explozie intarziata in corpul tau. In acest fel, vei avea parte de un film horor in loc de un somn linistit. Dupa cina, exista atatea activitati utile pe care le putem desfasura, iar intre ele as aminti studiul Bibliei, care ne-ar face mai destepti, nu mai prosti, cum socotesc unii. O zi perfecta e ziua pe care o incepem si o sfarsim cu gândul la Dumnezeu.

respectșiprietenie.ro

Citește și:

Apa din România care tratează cancerul

Părintele Pahomie a trăit 92 de ani fără medicamente. Leacurile pe care acesta le-a descoperit

Gabor Mate: Societatea de azi pune foarte mult stres și presiune pe oameni

Valeriu Popa: Supărarea îndelung dospită, ura, blamarea, dorinţa de răzbunare se transformă într-un program de autodistrugere, într-o anihilare fizică

Distribuie acest articol Oficial Media
Share