Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Este China cea mai mare putere mondiala?

A child swims in a polluted reservoir in Pingba, southwest China's Guizhou province, Sept. 2, 2006. Read more: http://www.businessinsider.com/china-water-pollution-photos-2014-7?op=1#ixzz3AnUSZxry
Copil innotand in apele poluate ale rezervorului Pingba din provincia Guizhou, sud-vestul Chinei, 2 Septembrie 2006.
Sursa: http://www.businessinsider.com/china-water-pollution-photos-2014-7?op=1#ixzz3AnUSZxry

China este fara indoiala una din principalele puterii ale lumii, nu atat prin numarul populatiei cat mai ales din punct de vedere economic. China se gaseste de ani buni in competitie cu Statele Unite pentru titlul de mare putere economica mondiala.

Cateva statistici exemplifica ascensiunea economiei chineze si detronarea SUA de pe piedestalul de hegemon in lumea economica. Acest lucru se datoreaza in principal mainii de lucru ieftine si a eficientei muncitorilor chinezi; din ce in ce mai multe state apeleaza la piete de desfacere chinezesti tocmai din aceste motive. Aceasta dezvoltare nemaintalnita pana acum in China a atras fonduri impresionante si a permis economiei chineze sa se redreseze. Asta nu s-a tradus si printr-un nivel de viata mai ridicat in randul populatiei chineze. Daca ne raportam la o populatie care depaseste 1.3 miliarde de suflete, ei bine, este foarte dificil sa definim parametrii bunastarii in China.

Multitudinea pietelor de desfacere inseamna nenumarate locuri de munca, deci mai mult capital investit in economia chineza, deci si un trai mai bun pentru cei multi. Fals. Majoritatea populatiei chineze se afla sub pragul saraciei, traind intr-o mizerie de nedescris, fortata sa traiasca in locuinte supra-aglomerate si intotdeauna regasindu-se sub jugul celor mai restrictive legi. Intr-un articol din 30 iulie 2014, ziarul online Business Insider a publicat un articol intitulat: “Imagini socante ale gradului de poluare a apelor din China”. Dupa ce privesti imaginile si citesti descrierea fiecareia in parte incepi sa te intrebi daca prin asta se traduc efectele industrializarii masive si daca asta inseamna intr-adevar progres.

A man looks at a contaminated river in Cangnan county of Wenzhou, Zhejiang province, July 24, 2014. Read more: http://www.businessinsider.com/china-water-pollution-photos-2014-7?op=1#ixzz3AnZw0uWE
Un barbat priveste apele contaminate ale unui rau din Cangnan, provincia Zhejiang, 24 iulie 2014
Sursa: http://www.businessinsider.com/china-water-pollution-photos-2014-7?op=1#ixzz3AnZw0uWE

 

Aceeasi publicatie citeaza: “Daca ne-am trezi intr-o dimineata si am realiza ca raul care curge in apropiere s-a transformat intr-o mare rosie, ca de sange, am incepe sa ne punem intrebari, nu?” Locuitorii provinciilor din apropiere s-au obisnuit cu noul peisaj si cu mirosul de nesuportat care pluteste in aer. Au apreciat totodata ca asta este rezultatul industrializarii masive a unor orase si este, in consecinta, o dovada a faptului ca economia chineza functioneaza.

Odata cu rapida dezvoltare si modernizare a infrastructurii chineze nevoia de apa a crescut. China nu a avut in anii trecuti o politica stabilita in ceea ce priveste statutul resurselor de apa.

Copil band apa contaminata
Copil band apa dintr-un canal de acumulare al unui rau din provincia Yunnan, martie 2009. Sursa: http://www.businessinsider.com/china-water-pollution-photos-2014-7?op=1#ixzz3AncelzOY

Din momentul in care mass media a “lansat”  zvonul conform caruia China este noua putere economica mondiala, guvernul chinez a dat drumul unor proiecte extrem de costisitoare, mult peste masura puterilor populatiei de rand. Populatiile tot mai sarace au fost impinse spre periferia societatii chineze din marile orase. Satul si suburbiile marilor metropole sunt azi locuinta a milioane de familii care nu-si gasesc locul pe piata muncii. Aceste populatii sunt nevoite sa suporte povara avansului tehnologic chinez. China este inca un stat comunist condus dupa cele mai indoielnice legi. Ceea ce face sa transpara in afara granitelor este usurinta cu care sunt acceptate micile afaceri, din orice domeniu si de oriunde de pe glob. Capitalul investit in economia chineza nu face din China un stat puternic financiar, un stat democratic si nicidecum o putere mondiala. Un stat demn de topul celor mai dezvoltate state nu poate sa fie un stat in care populatia este asuprita.

Ceea ce am vazut in imaginile publicate de Business Insider sunt numai o mica parte din ceea ce reprezinta viata de zi cu zi a multor oameni care nu vad mai departe de mizeria din jurul caselor.

Pescuitul este una din principalele surse de hrana, dar si printre primele activitati si surse de venit pentru populatia chineza de toate varstele. Specialisti ai mediului au constatat faptul ca o data cu cresterea economica din ultimul an (cu peste 11%), noi fabrici au fost construite, noi ramuri si-au reluat activitatea, in consecinta alte surse ale poluarii. Deversarile din apele si bazinele de acumulare (sursa principala de apa potabila pentru populatie) sunt de necontrolat. Poluarea apelor si a aerului a atins cote nemaintalnite in istoria recenta chineza, Beijing-ul ajungand in topul celor mai poluate orase din lume. In primavara anului trecut prim-ministrul chinez a “declarat razboi” poluarii din China, iar in acest context s-au cheltuit cateva miliarde de dolari pentru a stopa deversarile de materiale chimice si deseuri menajere in canalele de apa (navigabile, de pescuit sau pentru apa potabila). Urmatorii 20 de ani vor fi critici in lungul proces al curatarii apelor, si asta pentru ca in urma unor studii realizate la fata locului specialistii au constatat ca mai bine de 90% din apele din subteranul marilor orase chineze sunt complet poluate si peste 70% din apele raurilor si lacurilor chineze sunt de asemenea contaminate.

Legile nerestrictive si afacerile indoielnice au permis multora sa considere normalitate aceasta realitate “urat mirositoare”. Anul trecut s-au “pescuit” mai bine de 16.000 de cadavre de animale, in special porci, de pe cursul raului Huangpu din provincia Zhejiang. Multi nu inteleg importanta apei, nu numai pentru treburile casnice, spalat sau alte activitati. Apa pe care o bem se traduce in mare masura in starea noastra de sanatate. Pericolul izbucnirii unei epidemii de proportii este atat de mare incat, din nou amintesc, raportat la o populatie ca cea a Chinei, poate avea urmari dintre cele mai devastatoare. O epidemie de proportii poate duce la moartea subita a unui numar de vieti greu de estimat. Acest lucru ar aparea benefic pentru multi din oficialii chinezi, dat fiind efectul demografic greu de stavilit si politicile restrictive in acest sens (maxim 1 copil/familie).

Muncitor chinez adunand pestii morti de pe suprafata unei ape poluate din Wuhan, centtrul Chinei, provincia Hubei, 11 iulie 2007. Read more: http://www.businessinsider.com/china-water-pollution-photos-2014-7?op=1#ixzz3AnrjrOlN
Muncitor chinez adunand pestii morti de pe suprafata unei ape poluate din Wuhan, centrul Chinei, provincia Hubei, 11 iulie 2007.
Sursa: http://www.businessinsider.com/china-water-pollution-photos-2014-7?op=1#ixzz3AnrjrOlN
Copil la joaca la periferia orasului Jiaxing, provincia Zhejiang, 12 ianuarie 2013

Apa contaminata a fost legata si de izbugnirea gripei aviare de acum cativa ani, si mai mult decat atat, poluarea apei in China a dus la boli digestive si cronice unele din ele letale. In China consumarea apei sau a produselor (peste) din apele contaminate este cauza a peste 14 tipuri de cancer.

In umbra acestor statistici ne intrebam cam in ce masura stim sa apreciem ceea ce deja avem din belsug si luam ca atare, precum si alte date care tin de sfera politicului precum raspunsul la intrebarea din titlu: este China o putere mondiala cu adevarat? Se pare ca drumul pe care China trebuie sa-l parcurga este lung si anevoios, iar prin comparatie cu adevaratele puteri mondiale: SUA, Germania, Japonia – China se afla, din pacate, abia la inceputul erei economice globale.

Mai multe detalii: http://www.businessinsider.com/china-water-pollution-photos-2014-7?op=1

 

Oana Stiff

Distribuie acest articol Oficial Media
Share