Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

„Literatura Banatului” – o lucrare de excepţie

Sala Barocă de la Muzeul de Artă din Timişoara s-a dovedit a fi arhiplină miercuri seara la lansarea cărţii „Literatura Banatului”, autor scriitorul şi criticul literar Cornel Ungureanu, unde alături i-au fost prezenţi şi scriitorii Robert Şerban, Adriana Babeţi, Mircea Mihăieş şi primarul Timişoarei, Nicolae Robu,

iar printre cei din sală Eugen Dorcescu sau cantautorul Valeriu Sepi. Gazdă ca de obicei acelaşi Victor Neumann, directorul muzeului.

„În trecutul nostru literar, Banatul are o contribuţie deosebită faţă de cea ardeleană care n-a fost luată în seamă fiind totodată confundată cu contribuţia Ardealului la dezvoltarea literaturii şi istoriografiei româneşti. Dacă pătrundem cu atenţie atât literatura cât şi istoriografia bănăţeană, vedem că scriitorii bănăţeni au alt mediu de inspiraţie decât cei ardeleni: mediul satului sau al oraşului bănăţean; ba şi alt vocabular faţă de cel ardelean, tot aşa şi cu istoriografia bănăţeană. Atât profesorul Lupaş cât şi ceilalţi cercetători şi istoriografi bănăţeni i-au considerat ca istorici ardeleni” spune istoricul Ion Dimitrie Suciu.

Scriitorul Eugen Dorcescu spune despre carte că  este un eveniment. „ Este un eveniment strălucit, odată prin valoarea în sine a cărţii prin felul în care este construită, concepută şi realizată de un profesionist, de un mare profesionist al literaturii române în general. „

Cornel Ungureanu este printre scriitorii de primă mână ai literaturii române de azi.

 

Şi Robert Şerban consideră cartea un eveniment, Cornel Ungureanu fiind considerat unul dintre cei mai importanţi critici ai literaturii româneşti postbelice, pe care i-a dat Banatul.

„Mi se pare că domnul Cornel Ungureanu a parcurs toate cărţile din acest vest de ţară. Nu e vorba numai de scriitorii din Timişoara, din Timiş, e vorba şi de scriitorii din Caraş-Severin, din Arad, din vestul României.”, spune Robert Şerban.

După cum spunea Robert Şerban, Cornel Ungureanu extinde Banatul şi deasupra Aradului, unde echipele de scriitori lucrează împreună.

„ E o carte importantă, o carte în care se găsesc sute de portrete ale unor scriitori, mai mari sau mai mici dar importanţi pentru un context literar al Banatului”. (Robert Şerban)

Şi acum să vedem părerea autorului despre ce a scris: „E o carte care e un segment din ceea ce am numit „Geografia Literară a României”. Sper să închei această literatură până în noiembrie anul acesta. Cartea asta este o datorie a mea faţă de Banat, faţă de o istorie a scrisului din Banat, faţă de nişte oameni absolut extraordinari pe care n-ar trebui să îi uităm.”

Seara s-a încheiat cu sesiune de autografe.

 

Stejărel Ionescu

Distribuie acest articol Oficial Media
Share