Oboseală, stres sau boală endocrină? - Oficial Media

Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Oboseală, stres sau boală endocrină?

Oboseală, stres sau boală endocrină, care este diagnosticul corect și ce tratament ar trebui să urmezi.  Limita între aceste manifestări este relativ subțire, însă consecințele pot fi deosebit de grave, dacă nu este pus diagnosticul corect la momentul oportun.

boală endocrină

Din cauza ritmului de viață pe care îl au cei mai mulți dintre noi, este ușor să dăm vina pe stres sau oboseală ori de câte ori apar diferite semnale că ceva nu este în regulă sau atunci când nu ne simțim în formă pentru a funcționa la capacitate maximă. Stresul și oboseala sunt probleme cu care ne confruntăm din când în când, dar care însă pot fi ținute sub control prin autodisciplină, odihnă, perioade de deconectare și așa mai departe.

Atunci când cauza apariției problemelor de sănătate o reprezintă o boală endocrină este imperios necesar să iei măsuri pentru ca afecțiunea să nu evolueze și să nu se agraveze.

Care sunt cele mai frecvente boli endocrine

Orice tulburare endocrină trebuie diagnosticată cât mai din timp și tratată corespunzător. Sistemul endocrin uman este extrem de complex, fiind format dintr-o serie de sisteme hormonale individuale, interconectate între ele. Odată ce o zonă este afectată riscul ca problemele să se dezvolte și în altă parte și să afecteze și alte organe este extrem de mare.

Printre cele mai frecvent întâlnite disfuncții endocrine se numără nodulii tiroidieni, tiroidita Hashimoto, hipotiroidism, hipertiroidism, boala Basedow-Graves, sindromul ovarelor polichistice,  osteoporoza, sindromul Cushing, boala Addison, spasmofilia.

Simptomele tulburărilor endocrine pot fi inexistente sau pot varia de la senzații ușoare la reacții grave care afectează întregul organism și starea generală de sănătate. Simptomul cel mai des întâlnit la toate afecțiunile endocrine este oboseala, dar mai sunt și altele în funcție de zona afectată și tipul de boală care se declanșează: insomnie, anxietate, scaune dese, tulburări de ciclu menstrual, tumefierea apărută la nivelul gâtului, creșterea în greutate, intoleranță la frig, labilitate emoțională, tulburări de memorie și concentrare, retenție exagerată de apă în organism, tulburări de dinamică sexuală, infertilitate.

Care sunt factorii de risc pentru bolile endocrine

O serie de factori de risc cresc posibilitatea de a dezvolta disfuncții endocrine. Printre cele mai frecvente cauze ale apariției bolilor endocrine se numără:

  •         Factorii de mediu
  •         Dieta dezechilibrată și un stil de viață dezordonat
  •         Factorii genetici: istoric familial de tulburări endocrine
  •         Antecedente personale patologice de boli autoimune
  •         Valori crescute ale colesterolului
  •         Viața sedentară
  •         Sarcina
  •         Intervenții chirurgicale recente, traumatisme, infecții sau leziuni grave
  •         Creșterea sau prezența unei tumori glandulare

Cum se tratează bolile endocrine

Afecțiunile endocrine dacă nu sunt tratate corespunzător pot afecta buna funcționare a întregului organism. Dacă te confrunți cu simptome care indică posibilitatea prezenței unei astfel de probleme de sănătatea sau la indicația medicului endocrinolg, este recomandat să faci o serie de investigații suplimentare.

Informaţii oferite de Dr. Cristina Cînpeanu, certificată în: puncție-biopsie tiroidiană ecoghidată, evacuare chist tiroidian sub ghidaj ecografic, elastografie tiroidiană, ecografie endocrină, densitometrie osoasă, scintigrafie, RMN, CT endocrine, terapia infertilității, managementul obezității. Pentru mai multe informații puteți vizită blogul endocrin disponibil pe https://endocris.ro.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share