Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Planta MIRACOL care a dispărut acum 2000 de ani, REDESCOPERITĂ de un cercetător turc

„Este ca și cum ai combina o jumătate de duzină de plante medicinale importante într-o singură specie”, declară un profesor de la Universitatea din Istanbul. Află aici ce proprietăți are Silphium, planta miracol care vindeca toate bolile în Antichitate.

@Cook’s Info Silphium planta miracol

Planta MIRACOL care a dispărut acum 2000 de ani, REDESCOPERITĂ

După decenii de cercetări, un profesor de la Universitatea din Istanbul suspectează că a descoperit urmașii plantei antice la mai bine de o mie de ani după ce aceasta a dispărut din cărțile de istorie.

O plantă medicinală considerată leac universal, care a dispărut în mod misterios acum 2.000 de ani, încă există, conform unui studiu recent. Rășina de Silphium a fost utilizată pe scară largă ca parfum, condiment, afrodisiac, contraceptiv și medicament.

Era factor important în economia de export din Cirene, o veche colonie greacă și mai târziu romană în apropiere de nord-estul Libiei, potrivit unui articol din 2022 publicat în ziarul Heritage. CITEȘTE ÎN CONTINUARE PENTRU A AFLA BENEFICIILE MEDICINALE.

Prof. dr. MAHMUT MISKI, chimist, farmacist, academician la nivel superior cu expertiză în descoperirea și dezvoltarea medicamentelor pentru produse naturale. După decenii de cercetări, a descoperit urmașii plantei antice la mai bine de o mie de ani după ce aceasta a dispărut din cărțile de istorie.

În primăvară anului 1983, doi băieți dintr-un sătuc din Capadoccia l-au condus pe profesorul Mahmut Miski până pe versanții Muntelui Hasan, unde familia lor recolta orz și năut. În spatele zidurilor din piatră, frații i-au arătat lui Miski mai multe plante Ferula. Acestea erau neobișnuit de înalte, cu tulpini groase din care curgea o rășină cu gust acru. Noua specie descoperită poartă numele de Ferula drudeana și reconstituie planta de Silphium. 

Proprietățile sale, o mină de aur pentru sănătate

Bănuiala lui Miski că Ferula drudeana este o mină de aur din punct de vedere chimic s-a dovedit a fi corectă: analizele extractului de rădăcină au identificat 30 de metaboliți secundari – substanțe care, deși nu contribuie la activitatea principală de a ajuta o plantă să crească sau să se reproducă, conferă totuși un fel de avantaj selectiv.

Înrudită cu planta miracol, Ferula drudeana ar putea fi tratament universal pentru diverse afecțiuni, inclusiv:

  • gușă
  • sciatică (dureri nervoase)
  • dureri de dinți
  • tumori maligne
  • tulburări intestinale
  • tulburări hormonale
  • epilepsie
  • tetanos
  • polipi (creștere anormală a țesuturilor)

Printre compuși, dintre care mulți au proprietăți de combatere a cancerului, contraceptive și antiinflamatoare, se numără shyobunona. Aceasta acționează asupra receptorilor creierului de acid gamma-aminobutiric (GABA) și poate contribui la mirosul îmbătător al plantei. Miski crede că analizele viitoare ale plantei vor dezvălui existența a zeci de compuși de interes medical care nu au fost încă identificați.

„Este ca și cum ai combina o jumătate de duzină de plante medicinale importante într-o singură specie”

Asemănările dintre utilizările lor medicinale ale silfionului „sugerează cu tărie că Ferula drudeana, probabil, este planta silphium”, menționează Prof. dr. Mahmut Miski într-o lucrare din 2021 publicată în revista Plants.

„Găsești aceleași substanțe chimice în rozmarin, obligeană, anghinare, salvie și galbanum, o altă plantă din specia Ferula. Este ca și cum ai combina o jumătate de duzină de plante medicinale importante într-o singură specie.”, se minunează profesorul.

Cercetătorii, însă, nu au reușit să confirme această legătură, deoarece nu există nici un specimen original al plantei silfion. Fără o potrivire ADN, cercetătorii nu pot avea răspunsuri concludente.

Dar mai există speranță. Lisa Briggs, cercetător post-doctoral la British Museum și National Geographic Explorer, a declarat pentru National Geographic că recuperarea rămășițelor plantei antice ar putea ajuta la rezolvarea misterului.

O modalitate de a face acest lucru este căutând epave, a scris Briggs în raportul Heritage. „Pe fundul Mării Mediterane pot exista rămășițe pline de apă de silphium antic, ceea ce ar putea oferi dovezi directe ale naturii acestei plante evazive”, se precizează în ziar.

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share