Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Prima ediţie a târgului de meşteşuguri s-a deschis la Timişoara

targ-cu-mestesugari-si-bucate-traditionale-i104547Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Timiş în parteneriat cu Universitatea de Vest Timișoara, Institutul Intercultural Timișoara și Primăria Orașului Kikinda (Serbia) organizează  în perioada 4 – 6 decembrie 2014, la Centrul Regional de Afaceri, un târg de meşteşuguri, gastronomie și fotografie din zona transfrontalieră România-Serbia.
Evenimentul face parte din activitățile derulate în cadrul Proiectului „Patrimoniul viu – o resursă nelimitată pentru dezvoltarea turismului”.

Deschiderea oficială a avut loc cu un moment folkloric, un cor de colinzi  şi turul  de onoare al celor aproximativ 70 de standuri, unde se pot găsi de la produse tradiţionale, cum ar fi brânză, răchie, siropuri de fructe, mezeluri, berbecuţ, până la icoane, beţe de Moş Nicolae, opinci, săpunuri de casă, costume populare, broderii, ștergare, cioplituri în lemn și piatră.
Participanţi din toate zonele Banatului au venit cu produse tradiționale regăsite în casă, produse de porc, mere, dulciuri, nelipsind nici cei de pe Clisura Dunării cu  renumita dulceață de smochine. Din Serbia au venit producători de brânză, de lumânări, de săpun făcut din lapte de capră, și nu lipsesc nici prăjiturile renumite pe care le fac bunicuțele de la Uzdin.
Programul cuprinde demonstrații de gastronomie, demonstraţii de artă tradiţională şi meşteşuguri, ateliere de pictură, muzică, cusături, bucătărie tradițională, vernisaje de fotografie și picturi.646x404
Pe lângă expunerea de produse, în cadrul târgului vom organiza și evenimente conexe, de exemplu vineri se va deschide un atelier destinat copiilor din școli, care vor  vedea cu ochii lor ce mai înseamnă în ziua de astăzi tradiție în comunități. Vor învăța cum se brodează, cum se coase, cum se pictează pe lemn, pe sticlă sau cum se cioplește și cum se fac prăjituri”, a declarat Simona Ciuferescu, coordonator proiect din partea Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură Timiş
Patrimoniul Viu” intenționează să promoveze cât mai bine patrimoniul Banatului, atât în România, cât și în Serbia, iar vizitatorii vor avea ocazia să redescopere cultura bănățeană. Organizatorii estimează că la eveniment vor participa aproximativ 70 de meșteșugari și artiști atât din Banatul românesc cât și cel sârbesc.
Încheierea va avea loc sâmbătă cu decernarea diplomelor şi bineinţeles fiind vremea colinzilor, cu Dubaşii de la Margina.

Stejărel Ionescu  (Timişoara)

Distribuie acest articol Oficial Media
Share