Primăria Târgoviște - Programul de investiții și proiecte pentru anul 2021 - Oficial Media

Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Primăria Târgoviște – Programul de investiții și proiecte pentru anul 2021

În cadrul unei conferințe de presă care a avut loc astăzi, primarul municipului Târgoviște, Cristian Stan, alături de viceprimarii Monica Ilie și Cătălin Rădulescu și administratorul public, Gabriel Boriga, a prezentat programul de investiții de la nivelul administrației locale pentru anul 2021.

Târgoviștenii se vor bucura de proiectele care se apropie de final, dar și de cele care se află în curs de execuție, iar pentru perioada următoare bugetul de investiții este de 800 de milioane de lei ”cel mai mare buget de investiții pe care l-a cunoscut vreodată administrația locală târgovișteană”, din care peste jumătate sunt fonduri nerambursabile. Edilul s-a declarat nemulțumit de modul în care actualul Guvern tratează administrațiile locale, care deși a promovat un program de guvernare aproape irealizabil pentru următorii trei ani, pune tot in spatele bugetului local anumite acțiuni, așa cum în prezent este gestionarea campaniei de vaccinare, care va intra în sarcina și ”plata” primăriilor.

Mai multe detalii a oferit Cristian Stan, primarul municipiului Târgoviște:

”Am onoarea de a fi membru în comitetul director al Asociației municipiilor din România și vreau să spun că este o nemulțumire generală la nivel național față de modalitatea în care este tratată administrația publică locală, așa cum voi prezenta în partea finală a conferinței de presă, veți vedea că în programul de guvernare sunt menționate câteva realizări care ar face invidioasă și propaganda de dinainte de 1989. Și când spun acest lucru știu ce spun și o să vedeți că am dreptate.

Legat de sfera investițională, bugetul de investiții al municipiului Târgoviște este undeva la 800 de milioane de lei, este cel mai mare buget de investiții pe care l-a cunoscut vreodată administrația locală târgovișteană din care mai bine de jumătate reprezintă fonduri nerambursabile, fonduri europene, fonduri prin programul național de dezvoltare locală dar în principal fonduri europene. Încă de la debutul acestui an vă pot spune cu certitudine că avem câteva investiții importante care vor intra foarte rapid în faza de execuție și când spun foarte rapid, mă refer până în primăvară. Deci în această iarnă.

Am semnat deja contractul de execuție pentru ceea ce înseamnă construirea celui mai mare parc de după 1989, lângă Complexul turistic de natație din Târgoviște, este vorba de o investiție pe fonduri europene de aproximativ 11 milioane de lei, o investiție conturată de execuție de 12 luni, iar lucrările vor începe foarte curând după depunerea garanției, ordinul de începere a lucrărilor probabil în următoarele 2-3 săptămâni vom avea ordin de începere la acest nou proiect cu finanțare europeană.

Însă vestea cea mai importantă este că am finalizat licitația de execuție pentru proiectul în valoare de 122 milioane de lei, proiect care vizează reabilitarea transportului public din municipiul Târgoviște pe ceea ce înseamnă zona de execuție de lucrări, coridoare de transport public, reabilitare stații de călători, construire depou, construire stații de capăt.

Așadar, probabil că undeva săptămâna viitoare dacă nu vor exista contestații și nu cred că vor exista contestații, vom semna contractul de execuție de lucrări pe fonduri europene pentru câteva artere importante din municipiul Târgoviște. Și mă refer aici la B-dul Mircea cel Bătrân, B-dul Regele Carol, strada Gării, strada locotenent Stancu Ion, pasajul de lângă Pavcom. Toate aceste artere rutiere si pasajul, urmând a fi reabilitate pe fonduri europene în cadrul celui mai mare proiect din istoria municipiului Târgoviște.

Deasemenea, aici intră și reabilitarea stațiilor de traseu, totodată construirea unui depou lângă Complexul Turistic de Natație, depou însemnând o autogară ultramodernă plus încă două asemenea autogări, una pe B-dul Unirii unde este sediul transportului și una în zona Oțel-Inox, deasemenea, repet, încă două autogări ultramoderne de natură să răspundă celor mai exigente cerințe pe acestă zonă.

Sigur că în afara acestui proiect, februarie și martie înseamnă lunile în care în Târgoviște vor ajunge toate cele 28 de autobuze Mercedez Benz pe un contract semnat ceva mai demult. Iată că operatorul, furnizorul Mercedez va fi gata să ne livreze aceste autobuze și veți vedea o schimbare radicală a ceea ce înseamnă transportul public din municipiul Târgoviște, schimbare care se va vedea foarte curând. Odată cu aducerea autobuzelor deja vor începe să apară beneficiile programului de investiții pe fonduri europene pe care îl parcurge administrația locală târgovișteană.

Deasemenea, tot pe fonduri europene avem încă un proiect, este vorba de completarea parcului auto,cu încă 12 mijloace de transport în comun, suntem în licitație, depunere a ofertelor undeva pe 20 ianuarie, asta înseamnă că până la finalul acestei luni, dacă lucrurile merg așa cum ar trebui să meargă vom avea finalizată și a doua licitație de achiziții a mijloacelor de transport în comun din municipiul Târgoviște urmând ca bineînțeles în cursul acestui an, avem termen de 6 luni de livrare a acestor mijloace de transport să primim și diferența de 12 autobuze. Nu știu cine va câștiga licitația, oricum pe primul proiect Mercedez Benz ne furnizează autobuzul anului în Târgoviște, autobuzul Mercedez Benz hibrid este autobuzul anului pe zona de transport în comun în lume, deci vom avea un mijloc de transport în comun cu nimic mai prejos decât mijloacele de transport în comun care circulă în orașele importante din Europa, Germania, Spania și cred că este o realizare importantă pentru comunitatea târgovișteană.

Mai departe, pentru că tot discutăm de fonduri europene, avem în acest moment în fază de recepție declanșată la Școala 8, cu siguranță până la reluarea cursurilor vom avea unitatea de învățământ gata să-și primească copiii, este vorba de una dintre cele mai moderne unități de învățământ din România, Școala Mihai Viteazul. În zona respectivă continuă investițiile pe fonduri europene, avem grădinița Rază de soare care este în reabilitare, acolo termenul este ceva mai lung și tot în zona respectivă cartierul Mihai Viteazul, a fost finalizată și creșa 8, iată complex de investiție importante.

Acolo deasemenea un proiect similar, tot în jur de 20 milioane de lei avem la Școala Matei Basarab, deasemenea sistemul de iluminat public din Târgoviște, acolo am finalizat procedura de atribuire a contractului însă cred că vom avea o contestație, deci mai durează puțin proiectul în valoare de 21 de milioane de lei prin care municipiul Târgoviște va beneficia de un sistem de iluminat public modern, adaptabil cu accent pe siguranța rutieră mai ales în zona trecerilor de pietoni etc. Un proiect finanțat prin fonduri europene pe care o să vi-l prezint în detaliu la momentul în care vom ajunge să semnăm și contractul de execuție de lucrări.

Bineînțeles, lucrările la blocurile de locuințe din municipiul Târgoviște pe anvelopare termică pe fonduri europene, avem două proiecte importante în derulare, aproximativ 22 milioane de lei valoare acestor proiecte și aș mai adăuga aici că suntem în faza de semnare a contractului de finanțare pentru reabilitarea, modernizarea și extinderea școlii Tudor Vladimirescu. Aici am parcurs toate etapele, contractul de finanțare este la ministerul Dezvoltării în vederea semnării deci și Școala 6 va intra în reabilitare.

Mai avem proiecte importante, am atins puțin ceea ce înseamnă infrastructura educațională, mai avem proiecte importante care sunt în momentul de față la faza de documentație și mă refer aici la școala 10 sau la școala 1. Deasemenea avem în lucru creșa 2, creșa 16 și creșa 13. Creșa 13 și 16 probabil vor fi finalizate în perioada următoare, martie- aprilie și astfel vom avea incă două creșe finalizate prin programul național de dezvoltare locală.”

 

  • Zonele marginalizate ale municipiului Târgoviște, este vorba de un proiect depus de vreo 8 luni de zile la ministerul Dezvoltării pe grupul de acțiune locală ”Târgoviștea egalității de șanse” și care prevede reabilitarea străzilor din cartierul Prepeleac, construirea unui bloc de locuințe sociale, locuri de joacă, construirea unei creșe, a unei grădinițe pe strada Ilie Florescu, 7 milioane de euro blocați în acest moment de vreo 8 luni de zile; nu știm care este explicația acestui lucru dar sperăm că anul acesta să reușim să implementăm și această investiție.
  • Tot pe fonduri europene, Cinematograful Independența, foarte aproape de finalizare în acest moment.
  • Deasemenea grădinița din cartierul Sagricom, că tot se discuta de acest lucru, proiectul s-a reziliat, ministerul Educației a reziliat acordul din câte știu, nu a mai venit nimeni să lucreze ca și în zona ANL Sagricom unde ministerul Dezvoltării a reziliat contractul și nu a mai venit nimeni să lucreze între timp, cele 246 de unități locative care sunt acolo riscând să se deterioreze și mai mult, în principal zona acoperișului.
  • Alte investiții importante aș mai discuta de parcul Mitropoliei care va fi gata undeva la jumătatea acestui an, piața Revoluției care va fi gata în funcție de vreme în 2 luni de zile.
  • Proiecte importante pe zona de reabilitare a străzilor din municipiul Târgoviște, este vorba de străzi din Micro 5, Micro 9, străzi importante și care nu au fost reabilitate de foarte mult timp, însă aș face o mențiune aici, deși suntem destul de avansați pe ceea ce înseamnă documentațiile și pe unele în faza de licitație, depindem foarte mult de bugetul de stat și de legea bugetului de stat. Aștept cu nerăbdare legea bugetului de stat, pentru că pe bugetul din anul trecut nu am reușit să asigurăm finanțarea acestor investiții deosebit de importante.
  • M-aș referi aici la lucrările de reabilitare la Calea Domnească, B-dul Independenței dar și la 9 mai, Aleea Grivița, Gabriel Popescu, Voinescu Zaharia, Ana Ipătescu, Pârvan Popescu, Mihai Eminescu, Împărăției, Ilfovului, Porumbeilor, Costache Olăreanu, Maior Brezișeanu, Stolnicul Constantin Cantacuzino, sunt foarte multe obiective de investiții pe care le avem, unele sunt în faze foarte avansate dar implementarea integrală a acestor proiecte depinde foarte mult de bugetul de stat și de legea bugetului de stat. Pentru că, cu ceea ce înseamnă rectificarile bugetare, nu avem nici o nădejde de la actualul guvern, dacă un an și ceva nu ne-a dat nici un ban, mi-e greu să cred că-și vor schimba optica în perioada următoare.
  • Deasemenea pe ceea ce înseamnă infrastructura sportivă lucrăm la proiectul de reabilitare și modernizare a stadionului municipal Eugen Popescu. Vreau să fac câteva precizări pentru că au fost câteva lucruri care s-au spus în legătură cu acest stadion, avem ca și stadiu la tribuna propusă fundațiile sunt gata urmând ca în cel mult 2 saptămâni să înceapă montarea tribunei metalice care este în lucru în acest moment.

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share