Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Radu Popa: DN 71 este drumul care are mai multe cruci decât semne de circulație

Radu Popa, deputat și vicepreședinte PSD Dâmbovița, a vorbit astăzi în cadrul unei conferințe de presă, despre una din vechile și marile probleme ale județului, modernizarea DN 71 Bâldana-Târgoviște-Sinaia (lărgirea la patru benzi), proiect care a fost anulat de către Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere printr-un anunț public în data de 14 ianuarie 2021. Motivul prezentat a fost cel prin care, constructorul nu ar fi respectat termenul legal în care trebuia să se constituie garanția de bună execuție.

Liderii PSD, atât președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan, cât și parlamentarii social democrați, au încercat să facă demersuri legale pentru ca acest proiect să fie realizat. Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă (USR) a propus o altă variantă, realizarea unui drum expres în afara localităților, care implică cel puțin o perioadă de 10-15 ani doar pentru pregătirea proiectului, deși demersurile pentru moderinzarea DN 71 prin lărgire la patru benzi (cel anulat), erau pornite din 2012 și pe 27 noiembrie 2020, se semnase contractul de execuție care ar fi dus la finalizarea lucrărilor în 2023.

Rămâne de văzut unde se vor redirecționa cele 130 de milioane de euro pe care județul Dâmbovița le va pierde odată cu blocarea modernizării DN 71.

Detalii despre acțiunile PSD Dâmbovița în această situație, a oferit deputatul Radu Popa:

„Această săptămână va fi importantă pentru economia județului. Vreau să trag un semnal de alarmă. Este timpul ca parlamentarii puterii să nu uite de votul pe care l-au primit și să fie preocupați de realizarea promisiunilor din campania electorală.

  • Asistăm la abandonarea impardonabilă a celor mai importante proiecte din Dâmbovița de către parlamentarii PNL și USR.
  • Asistăm la bătălii interne pentru ciolan, la răfuieli politice interne la PNL și USR care nu au nicio legătură cu agenda cetățeanului.
  • Fac un apel public ca parlamentarii puterii să-și ia mandatul în serios, să-și onoreze funcția și să respecte jurământul pe care l-au făcut față de cetățeni. Unul de fidelitate pe care l-am depus cu toții pe 23 decembrie și asta reprezintă un transfer de suveranitate față de oamenii care ne-au dat votul.

Este timpul ca parlamentarii USR și PNL să abandoneze ședințele lungi și dese de prin restaurantele Târgoviștei și să se apuce de treabă, pentru că proiectele urgente așteaptă.

Dâmbovița are două probleme extrem de stresante:

  • Proiectul de modernizare al DN 71 și situația COS Târgoviște.

Oamenii trebuie să știe că atât președintele Consiliului Județean și președinte PSD Dâmbovița, Corneliu Ștefan, alături de parlamentarii PSD, au făcut demersuri legale pentru ca Dâmbovița să nu fie scoasă de pe harta economică a României. Concret, președintele CJ a fost la ministrul Transporturilor și a cerut să fie reanalizată situația proiectului de modernizare a DN 71 și a primit asigurări că situația va fi reanalizată.

  • În calitate de deputat de Dâmbovița, am fost la președintele PNL, Ludovic Orban și la președintele Senatului, doamna Anca Dragu, și am cerut ca miniștrii pe care domniile lor i-au pus în Guvern, respectiv ministrul Transporturilor (Drulă) și ministrul Economiei (Năsui), să nu trateze cu superficialitate situația din Dâmbovița.

După cum știți, domnul Guran și domnul Orban, au promis în Piața Tricolorului la Târgoviște, angajaților de la COS Târgoviște că le salvează locurile de muncă și au promis că vor moderniza DN 71. Dar euforia campaniei electorale naște drame. Azi, modernizarea DN 71 e pe cale să fie abandonată iar situația de la COS Târgoviște este disperată.

DN 71 este drumul care are mai multe cruci decât semne de circulație.

Din acest motiv, modernizarea lui este o problemă extrem de importantă. Realizarea unui nou proiect, pe un nou traseu, implică:

  • contractarea prin proceduri de achiziție publică și elaborarea unui studiu de fezabilitate și a unui proiect tehnic,
  • obținerea tuturor avizelor legale,
  • aprobarea investiției într-un Consiliu interministerial la nivel de guvern,
  • emiterea unei hotărâri de Guvern de expropriere a terenurilor afectate de investiții.
  • Identificarea și aprobarea sursei de finanțare, și organizarea procedurilor de achiziție publică pentru contractarea lucrărilor.

Proiectul pe care îl propune ministrul Drulă, omite, probabil din neștiință, că acest proiect nu se poate pregăti pentru contractarea lucrărilor într-un timp mai scurt de 7-8 ani. 

Eu am propus, atât liderului PNL cât și liderului USR, ca proiectul de modernizare de la DN 71 în forma actuală să continue, să fie păstrat, și proiectul pe care ministrul Drulă îl propune să fie realizat într-un viitor apropiat. Nu se exclud cele două proiecte.

Dacă renunțăm la actualul proiect, vom pierde 130 de milioane de euro din POIM și sunt foarte mici șansele ca acești bani să-i mai recuperăm având în vedere direcțiile UE referitoare la reducerea emisiilor de noxe și mutarea transportului de pe rutier, pe CFR și alte căi. Pentru Dâmbovița este ultima șansă să atragem fonduri pentru acest drum.”

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share