Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Retehnologizare CHE Râul Mare Retezat

Retehnologizare C.H.E. Raul-Mare Retezat

Hidroelectrica a inițiat în data de 15 aprilie, pe platforma e-licitatie.ro, procedura de achiziție publică pentru lucrari de retehnologizare a C.H.E. Râul-Mare Retezat. Proiectul, estimat la 76.982.606,97 euro, urmează să fie atribuit ca urmare a parcurgerii unui proceduri competitive cu negociere, în care va fi evaluat raportul calitate-preț. Termenul limită pentru depunerea candidaturilor din partea entităților interesate  este 24 mai 2021, ora 11:00,  la sediul Hidroelectrica.

Retehnologizarea C.H.E. Rșul Mare –Retezat este un proiect major al Hidroelectrica si ne-am propus ca lucrările să fie finalizate în cel mult doi ani de la semnarea contractului. Vorbim de consolidarea obiectivelor din portofoliu, de echipamente și instalatii vitale pentru companie și care trebuie să intre ntr-un nou ciclu de viață și exploatare comercială. Vă asigur că privim cu toată seriozitatea zona de retehnologizare și modernizare și nu suntem dispuși să facem rabat la cerințele de calitate, si nici la termenele asumate prin contracte”  a declarat Bogdan Badea, președintele directoratului Hidroelectrica.

Alături de numeroase activitati de proiectare, lucrarile solicitate cuprind fabricarea, montajul si punerea in functiune a turbinei hidraulice, a generatoarelor electrice, a sistemelor de automatizare SCADA, precum si a altor echipamente hidromecanice (vane fluture si vane sferice). De asemenea, proiectul de la C.H.E. Raul-Mare Retezat presupune modernizarea/retehnologizarea si punerea in functiune a statiei electrice de transformare. ”E un proiect pe care ni-l dorim foarte mult. E un proiect care depinde de umplerea barajului de la Râu Mare, proces care a început anul trecut, pentru a stabili nivelul de plecare al echipamentelor care vor echipa noua centrală. Pentru că vorbim de o înlocuire, practic, totală a echipamentelor din cadrul centralei şi o creştere a puterii, undeva la 350 MW. Ne dorim să fie principala centrală pe servicii de sistem, echilibrare şi asigurarea energiei consumului în vârf”, a declarat directorul general al Hidroelectrica” a spus si directorul general. Acesta a arătat că punerea în practică a proiectului de investiţii depinde de timpul în care barajul de la Gura Apelor, care alimentează hidrocentrala, va putea ajunge la nivelul normal de retenţie, de 1.072 de metri.  Barajul de la Gura Apelor, construit în munte, pe Râul Mare, este cel mai mare baraj de anrocamente şi miez de argilă din Europa. Construcţia barajului a început în 1975 şi s-a încheiat în anul 1986. Barajul are o înălţime de 168 de metri şi 225 de milioane de metri cubi de apă în lacul de acumulare.

Amenajarea Hidroenergetica Raul Mare Retezat cuprinde barajul Gura Apelor si hidrocentralele Retezat si Clopotiva, cu o putere instalata de 349 MW si o energie medie multianuala de 629,50 GWh. AHE Raul Mare Retezat exploateaza potentialul hidroenergetic al unui bazin hidrografic de 300 kmp, intins pe versantii nordici ai Muntilor Retezat si care functioneaza ca un veritabil castel de ape. Amenajarea Raului Mare influenteaza pozitiv folosintele din aval, in special alimentarile cu apa potabila. De asemenea, AHE Raul Mare – Retezat regularizeaza debitele naturale in acumularea Gura Apelor, contribuind la atenuarea viiturilor.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share