Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Societatea Artiștilor Figurativi din România -una dintre inițiativele în căutarea frumosului autentic, a măiestriei prin adevăr.

Lumea pe care doresc să v-o înfățișez în câteva cuvinte e o lume care poate părea fără legătură cu realitatea cotidiană. Totuși această realitate reprezintă normalitatea, firescul. Deși printre noi există oameni extraordinari, de excepție, care -în modestia lor- ar reuși prin puterea exemplului personal să schimbe în bine societatea privitor la educație, grad de cultură, normalitate prin moralitate, totuși aceștia sunt striviți de grotescul cotidian care anihilează infatuat orice regulă de bun simț și, sfidând, trece cu tăvălugul peste acea entitate ce reprezintă frumosul în toate accepțiile lui, frumosul prin Artă.

Din ce în ce mai mult aud în jurul meu printre prieteni și cunoscuți, artiști (fie că sunt ei actori, artiști plastici, scriitori) care vor să exprime realitatea, adevărul, frumosul netrunchiate, vor să le aducă firescului lor, astfel încât să aducă aportul propriu la educația, cultura, bunul gust al acestui popor, de ce nu și al lumii, care -toate- se cultivă în timp, doar că vocile lor nu ajung să fie auzite: sunt împiedicate să se exprime. Tot ce e ordinar ajunge să fie în vogă, în top, contrastând puternic cu cele ce meritoriu -luând ca reguli legile de bun simț- ar trebui să conducă socialul, societatea.

Aduc acum în atenția dumneavoastră un important artist plastic gălățean, cu o activitate prodigioasă, Liviu-Adrian Sandu, un om care are un punct de vedere vertical, care supune atenției publicului faptul că NU se mai poate, că NU mai merge așa!

Iată doar câteva dintre lucrările de mare finețe și acuratețe a expresiei, lucrări ce aparțin sculptorului Liviu-Adrian Sandu.

Lucrările sale vorbesc prin ele însele: sunt de o rigurozitate, de o minuțioasă grijă asupra detaliului; lucrările sale spun că Arta, Adevărul, Frumosul NU sunt și NU se fac printre altele, NU au fost niciodată șotron pe care să-l șteargă ploaia odată cu trecerea timpului. E adevărat că sub soare e loc pentru toată lumea, însă nu putem detrona Valoarea recunoscută ca autentică (în condițiile realei normalități) în favoarea kitsch-ului. În ultima vreme facem reclamă puternică și costisitoare lucrurilor de cea mai joasă speță, scăpând din vedere că Adevărul, Valoarea, Frumosul nu se găsesc pe tarabă ca marfă ieftină. Din păcate însă cele ce sunt ieftine sub aspectul valorii sunt cele care „au trecere”, pentru că astfel suntem ghidați, ni se induce. Una dintre inițiativele acestui neobosit în căutarea frumosului autentic, a măiestriei prin adevăr este SAFR, Societatea Artiștilor Figurativi din România. Au cumulat forțele pentru succesul acestei inițiative trei importanți artiști plastici ai noștri care sunt Cornel Corcăcel, Raul Popa, Liviu-Adrian Sandu. Iată o scurtă prezentare a acesteia:

Aș îndrăzni să spun că trecem în viața noastră pe lângă atâtea lucruri de valoare încât dacă ne pierdem în derizoriu spun că de noi înșine și de rădăcina noastră firească, autentică ne pierdem. Acest articol vine să invite la meditație: asupra a ce merită cu adevărat să acordăm atenția noastră totală?…

Puține sunt acele lucruri care merită cu adevărat!

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share