Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Țările europene care revin treptat la viața normală

Majoritatea statelor europene încep să transmită semnale optimiste. Țările europene care revin treptat la viața normală, în sensul relaxării graduale, prudente, a unora dintre limitări, în paralel cu intensificarea acțiunilor de susținere a economiei și câteva aspecte legate de acestea, conform Deloitte COVID-19 European measures.

În ceea ce privește semnalele de relaxare a restricțiilor, unele dintre acestea provin din Cehia, care au permis, începând din data de 7 aprilie, efectuarea de activități sportive individuale în aer liber, alte activități în parcuri, în natură și în alte locuri publice accesibile, dar cu anumite limitări, menite să asigure protecția. De asemenea, începând din 14 aprilie, cehii pot călători în străinătate pentru activități esențiale, cum ar fi deplasări în interes de serviciu, controale medicale sau vizitarea familiei.

Țările europene care revin treptat la viața normală

Vezi țările care își duc viața aproape normal:

Europa iese treptat din izolare – Cehia, Danemarca, Elveția, Suedia, Norvegia

Alte state au anunțat că vor relaxa restricțiile în perioada următoare, pentru a permite reluarea activităților economice, cum este cazul Austriei, al Spaniei și al Poloniei, ori că iau în calcul această opțiune, cum este cazul Germaniei, unde urmează consultări între cancelarul Angela Merkel și landurile federale.

Austria

Consideră că a aplatizat suficient curba de contaminare pentru a reporni în etape viața economică și socială. Ieșirea din izolare în această țară. Restaurantele și hotelurile se deschid la jumatatea lunii mai. Magazinele de haine, frizeriile și altele din categorii asemănătoare își încep activiatatea la sfârșitul lunii.

  • Redeschiderea magazinelor mici în 14 aprilie.
  • Deschiderea tuturor celorlalte magazine la începutul lunii mai.
  • Restaurantele se redeschid la jumătatea lunii mai.
  • Şcolile rămân închise până la jumătatea lunii mai.
  • Învăţământul superior va continua cursurile online până la sfârşitul anului universitar.
  • Austriecii nu au interdicții de călătorie.
  • Evenimentele culturale şi sportive vor începe în luna iulie.
  • Purtarea unei măşti este generalizat. De luni este obligatoriu în supermarketuri. Va fi în curând si în transportul public, cu o amendă de 50 de euro pentru cei care încalcă regula.
  • Călătoriile internaţionale nu sunt interzise

Italia

Italienii vor ieși din casă după 3 mai. Premierul Giuseppe Conte a anunțat primele măsuri de relaxare pe care le va una dintre cele mai afectate țări de pe continent. Relaxarea ar putea avea loc pe 16 mai. Aceasta ar permite reluarea activităților farmaceutice, alimentare și artizanale și apoi, într-o a doua etapă, redeschiderea barurilor, restaurantelor, cluburilor de noapte, sălilor de sport, dar numai cu condiția ca purtarea măștii să se generalizeze.

  • Școlile rămân închise până în septembrie.
  • Unele companii și magazine au fost redeschise din 13 aprilie.
  • Anumite centre de birouri se vor deschide în 4 mai.
  • Masca va fi obligatorie, distanța de 1 metru între persoane va fi păstrată.

Țările europene care revin treptat la viața normală

Germania va revizui măsurile după Paște. Cele mai multe dintre deciziile care vizează sprijinirea economiei se adresează în principal companiilor mici și mijlocii, care au resimțit imediat efectele crizei, și includ posibilitatea amânării plății taxelor și/sau a ratelor bancare, precum și facilități de finanțare, prin garanții de stat la contractarea creditelor, dobânzi preferențiale pentru sectoarele grav afectate etc. Totuși, unele state au anunțat sau au adoptat deja măsuri de sprijinire și pentru companiile mari. Printre acestea se numără Germania, care oferă companiilor mari garanții pentru creditele acordate de KFW Bank, banca deținută de stat, Lituania, care pune la dispoziție un fond special pentru asigurarea lichidității, Slovacia, unde se așteaptă noi măsuri dedicate acestui segment de companii, precum și Polonia sau Slovenia.

Spania

A treia țară cea mai afectată va pune capăt acestei măsuri numită ”hibernare economică”. Persoanele care nu pot munci de acasă, vor merge la serviciu dar li se vor da măști în aglomerații. Muncitorii din construcții și alte sectoare au început munca de la data de 13 aprilie. Prim-ministrul Pedro Sanchez va revizui măsurile în ansamblu după 25 aprilie.

România

Președintele Iohannis a prelungit starea de urgență până în 16 mai.

  • Alexandru Rafila, președintele Societății de Microbiologie, a anunțat că o posibilă relaxare a măsurilor de carantină va fi adoptată după 15 mai.
  • Se vor păstra regulile de distanțare socială.

 

Europa iese treptat din izolare. Cehia, Danemarca, Norvegia, dau drumul la călătorii, grădinițe, școli, magazine


O sinteză completă a pierderii libertăților după 30 de ani:

Încălcarea drepturilor omului vs. coronavirus. S-a creat un precedent extrem de periculos

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share